Varusmiehet vannoivat sotilasvalan

Artikkelit
Arto Ojanen


”Minä tahdon kaikkialla ja kaikissa tilanteissa, rauhan ja sodan aikana puolustaa isänmaani koskemattomuutta…”


Uudet heinäkuun alussa saapuneet alokkaat ovat ehtineet palvella Puolustusvoimissa ensimmäisen kuuden viikon palvelujaksonsa, joten viime viikolla oli vuorossa valatilaisuudet eri puolilla Suomea. Koronakurimuksen jälkeen ne pidettiin viime kesän tapaan yleisötilaisuuksina useilla paikkakunnilla. Osa uusista varusmiehistä vannoi valansa varuskunnissa, jonne pääsy oli tällä kertaa rajoitettu ainoastaan läheisille.


Sotilaspoliisikomppanian yksikköviirissä on tutut Hämeen jääkärien värit: vihreä ja keltainen.


Suomen Sotilas
seurasi Lahdessa Hämeen panssaripataljoonan alokkaiden valatilaisuutta, joka houkutteli paikalle varusmiesten omaisten lisäksi myös runsaasti kaupunkilaisia. Perinteisten soittokunnan sekä sotilaskotiauton lisäksi oli paikalle järjestetty pienimuotoinen kalustonäyttelykin. Eri maanpuolustusjärjestöt pääsivät myös esittelemään toimintaansa, ja kiinnostuneita riitti jokaiselle esittelypisteelle.


Tapasimme kaluston esittelijöiden joukosta yhden alokkaiden varusmiestenkouluttajista, alikersantti Lassi Kivisen Toijalasta. Hän kertoi koulutettaviensa olleen fiksuja sekä motivoituneita ja vaadittavat opit ovat mennet perille erinomaisesti. Kivinen kertoi myös saaneensa alokkailta hyvää palautetta omasta johtamisestaan. Nykyisissä Puolustusvoimissa tätä asiaa mitataan jatkuvasti.


Alikersantti Lassi Kivinen esitteli modernisoitua BMP-2MD-jalkaväen taisteluajoneuvoa.


Valan ja ohimarssin seuraamiseen olivat olosuhteet Lahdessa maan parhaat: Juhlallista valatilaisuutta saattoi katsella hiihtostadionin katsomosta pienen tihkusateen häiritsemättä. Panssariprikaatin komentaja eversti Rainer Kuosmanen kertoi puheessaan sotilasvalan perinteen alkaneen maassamme jo 400 vuotta sitten, kun ulkomaille 30-vuotiseen sotaan lähetettäviltä joukoilta käskettiin ottaa uskollisuudenvala kuninkaalle ennen joukkojen laivausta. Mahtoikohan Nato-Suomen ensimmäisistä alokkaista kukaan ajatella tähän liittyvää symboliikkaa.


Yleisölle oli tarjolla Puolustusvoimien Varusmiessoittokunnan konsertti. Vasemmalla kapellimestari, musiikkikapteeni Juhani Valtasalmi.


Kenttähartauden alkaessa omaiset kohahtivat: miespuoliset alokkaat olivat ajaneet päänsä kaljuiksi, kuten nykyisin usein tehdään. Pakollistahan tämä ei meillä ole, mutta monissa suurvalta-armeijoissa sama tehdään kaikille sen enempää kyselemättä. Vahva yhteisöllisyys saa kuitenkin meilläkin lähes kaikki mukaan tähän initiaatioriittiin, kertoivat toimittajalle aikaisemman saapumiserän ryhmänjohtajat. Kasvaahan se tukka pian takaisin. 

Alokkaat pääsivät aseet luovutettuaan valalomalle suoraan Lahden stadionilta.Juhlallinen ja varmasti omaisille sekä alokkaille – tässä vaiheessa jo panssarimiehille ja jääkäreille – mieleenpainuva tilaisuus päättyi ohimarssiin, jonka otti vastaan komentaja eversti Kuosmanen. Kuten oheisista kuvistakin ehkä huomaa, oli myös marssitaitoa ehditty harjoitella, vaikka se ei enää missään suuressa roolissa ole koulutuksessa.
Artikkelikuva: Vasemmalla Panssariprikaatin lippu ja keskellä Hämeen panssaripataljoonan lippu.
Kuvat: Arto Ojanen