Ilmavalvontaäppi kännykkään

Artikkelit
Jarmo Sinkkonen

 

Yhdysvalloissa kehitetään kännykkäsovellusta, jolla kuka tahansa aplikaation käyttäjä voi ilmoittaa lennokki- ja droonihavainnoistaan helposti vain kuvaamalla dronen.

 

CARPE Dronvm on älypuhelinsovellus, jota käytetään ilmoittamaan epäilyttävästä droonitoiminnasta. Tiedot kootaan ”johtokeskuksessa”, josta voidaan antaa asianmukaiset varoitukset tai tarvittaessa torjuntakäskyt. CARPE Dronvm:n avulla kuka tahansa älypuhelimen omaava voi ilmoittaa droneista helposti ja nopeasti. Järjestelmä sisältää web-käyttöliittymän ilmoitettujen droonien seuraamiseksi tilannekartan avulla, josta nähdään kunkin alueen dronemaalitilanne.

"Johtokeskus" Yhdysvaltalaisten kenttätesteissä kuvattuna.

 

Yksinkertaista – siis toimivaa

 

Käyttö on yksinkertaista. CARPE Dronvm -sovelluksen avulla käyttäjät ottavat kuvia epäilyttävistä droneista. Sovellus lähettää drone-tiedon välittömästi johtokeskukseen, mutta samalla antaa hälytyksen droonia lähellä oleviin kännyköihin, jotka ovat ennalta määritetyn varoitusetäisyyden sisällä. Näin kännykkäkäyttäjä alkaa tähystää taivaalle ja on valmiina kuvaamaan lennokin. Sovellus tulee saataville sekä Androidille että iOS:lle.

 

Havaittuaan maalin, CARPE Dronvm -käyttäjä ottaa kuvan epäilyttävästä droonista. Valvontajärjestelmä arvioi välittömästi, onko kuvassa drone ja laskee sen sijainnin käyttöen kuvan mukana tulevaa paikkatietoa. Kun maali tunnistetaan droneksi, sen sijainti luodaan tilannekartalle ja uusista maaleista annetaan operaattorille hälytys. Hälytykset lähetetään myös muille havaitun maalin lähellä oleville CARPE Dronvm -käyttäjille.

 

Kenttätestissä

 

Yhdysvalloissa järjestettiin heinäkuussa toistaiseksi suurin testitapahtuma, jossa maalilennokki lensi noin 50 kilometriä ja sen reitin varrella olleet sotilaat ja poliisit kuvasivat lennokin sen havaittuaan. Testi oli osin jopa odotettua menestyksekkäämpi yhdysvaltalaisviranomaisten mukaan.

Maalilennokkia lähetetään ilmaan kenttätestien aikana.

 

Kokonaisjärjestelmä toimi kuten pitääkin ja automaattinen analyysityökalu erotti helikopterin lennokista. Koneoppimisen kautta järjestelmästä tulee yhtä tarkempi ja varmempi. Sillä kyettäneen tunnistamaan myös eri lennokkimallit toisistaan.

 

Järjestelmä tekee applikaation käyttäjästä tehokkaan ilmavalvontasensorin hyvin edullisin kustannuksin. Järjestelmä hyödyntää ihmisten havaintoja ja alueella olevia ”ihmissilmäsensoreita” droonien havaitsemiseen ja niistä tiedon kokoamiseen.

 

 

Kuvat Yhdysvaltain puolustushallinto ja sen alaiset organisaatiot.