”Viisas varautuu pahimpaankin”

Artikkelit
Pekka Virkki

– Venäjän julma hyökkäys Ukrainaan on muistuttanut meitä suomalaisia rauhan ja vapauden mittaamattomasta arvosta. Kukaan ei toivo sotaa, mutta viisas varautuu pahimpaankin. Halu elää rauhassa ja suojella päättäväisesti omaamme näkyy meissä suomalaisissa, toteaa Puolustusvoimien ylipäällikkö, tasavallan presidentti Sauli Niinistö päiväkäskyssään.


Hän muistuttaa asevelvollisuuden tärkeydestä maanpuolustuksemme perustana, jota Natoon liittyminen ei muuta.


– Tähän perustaan me turvaamme jatkossakin.


Nato-jäsenyytemme sitoi osaksi historian jatkumoa myös Ilmavoimien komentaja, kenraalimajuri Juha-Pekka Keränen Jyväskylässä lippujuhlan päivän paraatikatselmuksen yhteydessä pitämässään puheessa.


– Ei koskaan enää yksin. Tämä niin monen taisteluissa ja kotirintamalla kokeneen sotiemme veteraanin toive, kenraali Adolf Ehnroothin julkisuudessakin korostama – on nyt totta.


Keränen pitää juuri Ilmavoimien pääkaupunkia hyvänä paikkana käynnistää juhlinta Naton jäsenenä.


– Olemme toimintamme alusta saakka verkottuneet kansainvälisiin kumppaneihin. Ilmassa toimitaan reaaliaikaisesti yhdessä samalla alueella, jolloin järjestelmiä, kommunikaatiota ja toimintatapoja on standardisoitu toiminnan alusta alkaen. Tämä myös nähdään tänään konkreettisesti.


Puheensa päätteeksi komentaja kohotti kolminkertaisen eläköön -huudon isänmaalle, liittolaisillemme ja Ukrainan kansalle.