Saksalaisvieras Suomessa

Artikkelit
Pekka Virkki

Saksan asevoimien varakomentaja, kenraaliluutnantti Markus Laubenthal vieraili Suomessa 27.–29. toukokuuta, kertoo Puolustusvoimat tiedotteessaan.

Vierailun aikana Laubenthal perehtyi muun muassa Suomen reserviin pohjautuvaan puolustusjärjestelmään sekä Puolustusvoimien kansainväliseen harjoitustoimintaan. Keskustelut käsittelivät niin Suomen ja Saksan kahdenvälistä sotilasyhteistyötä kuin myös rooliamme Nato-liittolaisina.

– Saksa on meille tärkeä kumppani niin kahdenvälisesti kuin osana liittoumaa. On aina ilo ja kunnia esitellä suomalaista vahvaan reserviin pohjautuvaa puolustusjärjestelmää, joka ei ole Nato-maissa vielä kovin tunnettu, vierailua isännöinyt Pääesikunnan päällikkö, kenraaliluutnantti Vesa Virtanen kommentoi.

Pohjoisessa vierailuohjelmaan kuuluivat Maasotakoulun johtaman Northern Forest 23 -harjoituksen sekä Ilmavoimien Arctic Challenge Exercise 23 -lentotoimintaharjoituksen seuraaminen sekä vierailu Lapin rajavartiostossa Sallassa. Tämän lisäksi Laubenthal laski seppeleen saksalaisten sotilaiden hautausmaalle Norvajärvellä.

– Olen todella vaikuttunut siitä sotilaiden ammattitaidosta ja henkilökohtaisesta sitoutumisesta, jota havaitsin esitellyissä harjoituksissa sekä Lapin rajavartiostossa. Päähavaintoni: Suomella ja Saksalla on syvään ystävyyteen ja yhteisiin arvoihin perustuen paljon yhteistä sotilaallisessa ajattelussa ja sotataidossa. On ollut kunnia vierailla Suomessa, uudessa Naton jäsenmaassa, jota Ruotsi toivottavasti seuraa pian, kenraaliluutnantti Laubenthal sanoo.

Kuva: Kenraaliluutnantti Markus Laubenthal. (United States Army – http://www.stripes.com/news/army/in-historic-first-german-army-general-appointed-usareur-chief-of-staff-1.296324, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=54702877)