Mittava ilmaoperaatioharjoitus alkaa

Artikkelit
Jarmo Sinkkonen

Suomi johtaa nyt vuorollaan 29.5.–9.6. järjestettävää Arctic Challenge Exercise -lentotoimintaharjoitusta. ACE 23 on yksi vuoden suurimmista lentotoimintaharjoituksista koko Euroopassa. Harjoituksen johtovastuu on tänä vuonna Suomella.

 

Harjoituksen johtajana toimii Ilmavoimien operaatiopäällikkö eversti Henrik Elo. Harjoituksen apulaisjohtajat ovat Ruotsista ja Norjasta. 

 

Suomen, Ruotsin ja Norjan isännöimään monikansalliseen Arctic Challenge Excercise -harjoitukseen osallistuu noin 3000 sotilasta ja ilma-aluksia yhteensä 14 eri maan asevoimista. Isäntämaiden lisäksi harjoituksessa ovat mukana Tanska, Alankomaat, Belgia, Iso-Britannia, Italia, Kanada, Ranska, Saksa, Sveitsi, Tšekki ja Yhdysvallat. Nato osallistuu harjoitukseen AWACS-johtokeskuskoneilla. AWACS-koneet toiminevat omasta kotitukikohdastaan Saksan Keilenkirchenistä, aivan Saksan Hollannin vastaiselta rajalta.

 

Suomen Ilmavoimista harjoitukseen osallistuu 12 F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjää sekä yhteys- ja kuljetuskonekalustoa. Harjoituksessa käytettävät tukikohdat ovat Rovaniemi ja Pirkkala Suomessa, Luulaja Ruotsissa ja Örlanti Norjassa. 

 

Laaja harjoitusalue

 

Lentotoiminta-alue sijoittuu pääosin Suomen, Norjan ja Ruotsin pohjoisosiin. Suomessa lennetään lisäksi harjoitusalueilla, jotka sijoittuvat Sodankylän ja Kajaanin väliselle alueelle sekä Tampereen, Oulun ja Vaasan väliselle alueelle. Harjoituksen lentotoimintaa on myös Vaasan ja Porin välisellä merialueella. 

 

”Arctic Challenge Exercise on vakiinnuttanut paikkansa pohjoismaisena harjoituskonseptina, joka tarjoaa osallistujille nykymuodossaan mahdollisuuden kehittää yhdessä neljännen ja viidennen sukupolven hävittäjäkaluston ja kehittyneiden ilmatorjuntajärjestelmien yhteistoimintaa” toteaa harjoituksen johtaja. Käytännössä tuo viidennen sukupolven kone on F-35, meidän Hornetimme esimerkki neljännen sukupolven koneesta.  ”Harjoitusalue on laaja, minkä ansiosta kykenemme harjoittelemaan suurella konemäärällä taktisesti haastavia tilanteita. Suomen Ilmavoimille harjoitus antaa erinomaista kokemusta laajan ilmaoperaation suunnittelusta, johtamisesta ja toteuttamisesta”, kertoo eversti Elo.

 

Harjoituksen tavoitteena on kouluttaa osallistuvia yksiköitä taistelemaan yhdessä laajoissa monikansallisissa ilmaoperaatioissa turvallisesti ja tehokkaasti. Harjoituksessa kehitetään ilmataistelumenetelmiä ja taktiikkaa eri konetyyppien välillä. Cross Border Training -konseptia hyödyntämällä kehitetään yhteistoimintakykyä sekä isäntämaatuen antamista ja kansainvälisen avun vastaanottamista. Cross Border Training tarkoittaa valtioiden rajat ylittävää lentotoimintaharjoittelua. Suomen, Ruotsin ja Norjan kesken tätä on harjoitettu laajasti pienemmissä mittasuhteissa lähes viikoittain lentäjien ja ilmaoperaatioiden johtamisen harjoitteluun pääsääntöisesti maiden pohjoisosien ilmatilassa.

 

Vuodesta 2013 alkaen järjestetyt harjoitukset ovat Suomen, Norjan, Ruotsin ja Tanskan välistä NORDEFCO-yhteistyötä. Maiden ilmavoimat järjestävät säännöllisesti yhteisiä ilmataistelukoulutukseen keskittyviä lentokierroksia, joiden osallistujat toimivat kotitukikohdistaan käsin. Kustannustehokasta yhteisharjoittelun mallia voidaan soveltaa myös laajoihin lentotoimintaharjoituksiin, kuten ACE-harjoitukseen. 

 

Harjoitukseen osallistuu varusmiehiä Rovaniemen ja Pirkkalan tukikohdassa toimien normaaleissa päivittäisissä tehtävissään. ACE 23:ssa käytetään harjoitussoihtuja ja -silppua, mikä voi näkyä valoilmiöinä taivaalla ja aiheuttaa lisäksi vääriä säätutkahavaintoja.

 

 

Otsikkokuvassa suomalainen F-18 Hornet ja ruotsalaisten JAS Gripen. Kuva Ilmavoimat.