Amerikkalaiskenraali: F-35 -hävittäjiä tuotettava niin paljon kuin mahdollista

Artikkelit
Pekka Virkki

Vaatimukset Yhdysvaltain sotilaallisen ylivoiman varmistamiseksi yhä epävarmemmaksi käyvässä maailmassa voimistuvat.


Nyt arvovaltainen amerikkalaiskenraali vaatii hävittäjien tuotantolinjoja laulamaan.


– Valinta on meidän, Yhdysvaltain ilmavoimista eläköitynyt kenraali Philip Breedlove summaa Defense Newsin julkaisemassa tekstissä amerikkalaisen ilmaherruuden tulevaisuudennäkymiä.


– Meidän tulee varmistaa, että Amerikka ja sen liittolaiset ovat taivaalla parempia kuin vastustajamme tänään, huomenna ja tulevina vuosikymmeninä.


Tavoitteen saavuttamisen kannalta entinen Yhdysvaltain Euroopan joukkojen komentaja pitää F-35 -hävittäjiä erittäin keskeisinä ja haluaakin lisätä mallin tuotantoa niin paljon kuin mahdollista.


Kenraalin mukaan kone on osoittanut suoriutuvansa loistavasti esimerkiksi muiden ilma-alusten sekä maasta ilmaan ammuttavien ohjusten tunnistamisessa. Venäläisten tutkat eivät tätä ihmeellistä ”vapaustaistelijaa” kuitenkaan järin helposti havaitse.


Tärkeänä Breedlove pitää myös hävittäjän teknologista yhteensopivuutta Nato-maiden sekä USA:n kumppanien kanssa.


– Pelotevaikutuksen lisäksi F-35 parantaa yhteistoimintaa Yhdysvaltain liittolaisten ja kumppanien kesken.


Kenraali ihmettelee, ettei tuotantoa ole vieläkään lisätty äärimmilleen, vaikka monet Euroopan maat ovat ottamassa mallin käyttöön ja se on ylivoimaiseksi todettu.


Breedlove viittaa perusteluissaan nimenomaan vanhan mantereen sotilaalliseen voimatasapainoon, jonka hän katsoo kääntyvän koneiden myötä entistä ratkaisevammin lännen hyväksi.


– Todellinen ”game changer”, kenraali kuvaa hävittäjien merkitystä artikkelissaan.