Valtakunnalliset sankarihautajaiset Lappeenrannassa

Artikkelit
Arto Ojanen

Sotauutiset Ukrainasta vyöryvät viestimissä kansalaisille. Kotimaassa Puolustusvoimat julkaisee koko ajan uutisia kansainvälisistä harjoituksista, onneksemme sentään ainoastaan niitä. Sotien traagisia seurauksia muistelemme taas ensi sunnuntaina, kaatuneiden muistopäivänä.


Venäjältä löydettyjen 48 tunnistamattoman suomalaisen sotilaan valtakunnalliset sankarihautajaiset järjestetään Lappeenrannassa kaatuneitten muistopäivänä sunnuntaina 21. toukokuuta 2023. Tapahtumat järjestetään yhteistyössä Puolustusvoimien, Lappeenrannan kaupungin, Lappeenrannan seurakuntayhtymän ja eri järjestöjen kanssa. Tilaisuuksiin on vapaa pääsy.


Päivän ohjelmassa on muistojumalanpalvelukset Lappeen Marian kirkossa ja muissa lähialueen kirkoissa sekä sankarivainajien siunaaminen, arkkujen hautaan laskeminen ja seppeleiden lasku Lappeenrannan sankarihautausmaalla.


Yleisö on tervetullut seuraamaan tapahtumaa ja kunnioittamaan sankarivainajien muistoa.

Jumalanpalvelusta Lappeen Marian kirkossa ja sankarihautajaisia on mahdollista seurata myös suorista verkkolähetyksistä.  


Päivän ohjelma:

Kello 10.00 muistojumalanpalvelus Lappeen Marian kirkossa sekä Joutsenon, Ylämaan ja Nuijamaan kirkoissa.


Noin kello 11.00 (jumalanpalveluksen jälkeen) sankarivainajien siunaaminen, arkkujen hautaan laskeminen sekä seppeleiden laskut Lappeenrannan sankarihautausmaalla. Maasotakoulu järjestää paikalle asiaan kuuluvan kunniaosaston.


Siunaustilaisuuden, arkkujen hautaan laskemisen ja seppeleiden laskujen jälkeen seppelepartiot lähtevät talvi- ja jatkosodan sankarivainajien muistomerkille (Suru ja Usko tulevaisuuteen), Äiti Karjala -patsaalle, Karjalasta tuotujen sankarivainajien muistomerkille, vapaussodan sankarivainajien muistomerkille ja vuonna 1918 vakaumuksensa puolesta kaatuneiden haudalle.


Jumalanpalveluksen liturgina toimii piispa Seppo Häkkinen. Saarnan pitää kenttärovasti Markus Korpela Pääesikunnasta, ja hän myös johtaa sankarivainajien hautaan siunaamisen Lappeenrannan sankarihautausmaalla. Korpelaa avustavat Maavoimien esikunnan kenttärovasti Sanna Timonen ja Maasotakoulun sotilaspastori Juuso Sikiö. Sotilaspappien lisäksi avustajina toimivat kirkkoherra Mika Lehtola ja rovasti Jorma Taipale. Valtioneuvoston puolesta muistosanat tilaisuudessa lausuu puolustusministeriön kansliapäällikkö Esa Pulkkinen


Tapahtuman järjestelyistä vastaa Puolustusvoimissa Maasotakoulu. Puolustusvoimien edustajina toimivat Pääesikunnan komentopäällikkö, lippueamiraali Tuomas Tiilikainen ja Maasotakoulun puolesta koulunjohtaja, eversti Janne Mäkitalo. Rakuunasoittokunta soittaa kirkossa ja Sankarihautausmaalla.


Kentälle jääneitä sotiemme sankarivainajia on vuoden 1992 jälkeen löydetty noin 1 500. Heistä 413 on tunnistettu ja haudattu kotiseurakuntiensa sankarihautausmaihin. Tunnistamattomiksi jääneitä löydettyjä sankarivainajia on Lappeenrantaan tähän mennessä haudattu yli 800. Edellisen kerran Venäjältä löydettyjen suomalaisten sotilaiden sankarihautajaiset järjestettiin Lappeenrannassa 3.10.2021, kun ylikersantti Eugen Wist, sotamies Onni Paananen ja korpraali Alvi Jänönen laskettiin hautaan Lappeenrannan sankarihautausmaalle. 


Artikkelikuva: Puolustusvoimat.