Kamppailu aaltojen herruudesta

Artikkelit
Pekka Virkki

Whoever rules the waves rules the world.


Kuka hallitsee aaltoja, hallitsee maailmaa.


Tätä Alfred Mahanin lausahdusta siteeraa yhdysvaltalainen republikaanisenaattori Marco Rubio Defense Newsille kirjoittamassaan artikkelissa varoittaen amerikkalaisten jäävän Kiinasta jälkeen kilpailussa maailman merten hallinnasta.


Rubio viittaa jutussaan laivastoministeri Carlos del Toron maaliskuun lopulla antamaan lausuntoon, jonka mukaan vuoteen 2028 tultaessa Kiinan ja Yhdysvaltain sotalaivojen määrän erotus olisi jo noin 150 – Kiinan hyväksi.


– Toisin sanoen: Kiina on nopeasti korvaamassa Yhdysvallat maailman johtavana merivaltana.


Senaattorin mukaan kyse ei ole ainoastaan kansainvälisen valtatasapainon muutoksesta, vaan uhasta koko maailmanjärjestykselle.


– Liian harvat ymmärtävät täysin, että laivamme tekevät muutakin kuin suojaavat liittolaisiamme ja kumppaneitamme hyökkäykseltä; sen lisäksi ne takaavat merenkulun vapauden.


Rubio muistuttaa amerikkalaisten taanneen lähes kaikkien maailman valtioiden mahdollisuuden käydä kauppaa ja ehkäisseensä logistiikkareittien poliittista hyväksikäyttöä sekä merirosvousta.


Senaattori katsoo Kiinan ilman muuta aikovan käyttää tilaisuutta hyväksi, jos siihen tarjoutuu mahdollisuus. Näkemyksensä hän perustaa niin hallinnon menneisiin tekoihin kuin Pekingistä kantautuneisiin sanoihin.


Rubio korostaakin amerikkalaisen merivoiman merkitystä yhä tiivistyvässä suurvaltakamppailussa ja kaipaa puolustushaaraan sekä lisärahaa että nykyistä parempaa kohdennusta. Laivanrakennuksen volyymi on hänen mukaansa avainasemassa jopa rauhan säilymisen kannalta, sillä heikkous provosoi Kiinaa.


– Lyhyesti, [Yhdysvaltain] hallinto voi ja sen tulee investoida teknologisiin innovaatioihin, mutta ei tuotannon kustannuksella. Yhdysvallat voitti toisen maailmansodan pitkälti siksi, että se kykeni kilpailemaan (…) akselivaltoja paremmin tehdassaleissa. Meidän ei tulisi langeta ylierikoistumisen ansaan, joka menneisyydessä tuhosi vihollisemme.

Kuvituskuva: Huntington Ingalls Industries – https://www.navsea.navy.mil/Media/Images/igphoto/2002736318/, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=113154619