Kiina uhkailee Taiwania: ”Olemme valmiina taistelemaan”

Artikkelit
Pekka Virkki

Kiinan kansantasavalta jatkaa käytännössä itsenäisen naapurivaltionsa Taiwanin suorasukaista uhkailua.


– Joukot ovat valmiina taistelemaan koska tahansa ja voivat taistella koska tahansa tuhotakseen minkä hyvänsä ”Taiwanin itsenäisyyden” tai ulkomaisen sekaantumisen muodon, Kiinan asevoimat julisti tänään maanantaina Defense Newsin mukaan.


Lausuntoa edelsivät kolmipäiväiset sotaharjoitukset, joiden tavoitteena oli edistää Pekingin kykyä saarivaltion eristämiseen.


Kiina järjesti harjoitukset ennen muuta lähettääkseen vahvan viestin Yhdysvalloissa vierailleelle Taiwanin presidentti Tsai Ing-wenille. Erityisesti tätä korostaa se, että Kansan Vapautusarmeijan toimet olivat varsin samankaltaisia kuin viime elokuussa USA:n edustajainhuoneen puhemiehenä toimineen Nancy Pelosin vierailun aikana.


Asiantuntijoiden mukaan kyse on paitsi painostuksesta, myös valmistautumisesta aitoon skenaarioon, jossa Peking pyrkisi ottamaan sotilaallisesti haltuun Kiinan osanaan pitämän, mutta käytännössä itsenäisen maan.


Taiwanin asema hiertää voimakkaasti Yhdysvaltain ja Kiinan kansantasavallan välejä, sillä amerikkalaiset tukevat Kiinan tasavallan – ”porvarillisen Kiinan” – viimeiseksi pakopaikaksi jääneen saaren hallintoa niin sotilaallisesti kuin poliittisesti, vaikka eivät sen itsenäisyyttä tunnustakaan.


Etelä-Kiinan merta onkin pidetty jopa todennäköisenä kolmannen maailmansodan syttymispaikkana.


Viime päivinä on puhuttanut myös Euroopan asema suhteessa Pekingiin, Taipeihin ja Yhdysvaltoihin, sillä Ranskan presidentti Emmanuel Macron teki Kiinan presidentti Xi Jinpingin tavatessaan selkeän eron amerikkalaisten Taiwan-politiikan ja eurooppalaisten intressien välille. Entisestään asiaa mutkistavat Ukrainan sota sekä Kiinan ja Venäjän tiivistyvä yhteistyö, joka saattaa asettaa lännen vaikeiden valintojen eteen varsin piankin.