Puolalle yli 1 400 rynnäkköpanssaria

Artikkelit
Suomen Sotilas


Puola on 28.2.2023 allekirjoittanut puitesopimuksen 1 400:n Borsuk-rynnäkkö- ja erikoispanssarivaunun hankinnasta Puolan maavoimille puolalaiselta Huta Stalowa Wola SA (HSW) -valmistajalta, joka on osa puolalaista valtio-omisteista Polska Grupa Zbrojeniowa SA (PGZ) -puolustusmateriaaliyhtymää.


Puitesopimuksen mukaisesti erillisillä hankintasopimuksilla on tarkoitus hankkia yli 1 000 alustapohjaisen UMPG (Uniwersalnej Modułowej Platformie Gąsienicowej) -perheen Borsuk-rynnäkköpanssarivaunua ja yli 300 erilaista erikoispanssarivaunua, joihin kuuluvat kehitteillä olevat Żuk-tiedusteluvaunut, Oset-johtamisvaunut, Gotem-lääkintä- ja evakuointivaunut, Gekon-huolto- ja ylläpitovaunut, Ares-NBC-tiedusteluvaunut sekä Jodła-pioneerivaunut.


Ensimmäiset toimitukset tapahtuvat vuonna 2024, jolloin toimitetaan 58 Borsuk-rynnäkkövaunua (yhden mekanisoidun pataljoonan kalusto), ja vuodesta 2025 alkaen armeija saa 116 vaunua vuosittain (kaksi pataljoonaa). Kokonaisuudessaan puitesopimuksen laajuus on 17 mekanisoitua pataljoonaa, ja sen tavoitteena on korvata kokonaan BMP-1-rynnäkköpanssarivaunut Puolan maavoimissa. Hankinnan arvo on useita miljardeja euroja.


BMP-1-rynnäkköpanssarivaunujen korvaamiseen Puolan maavoimissa tähtäävä NPBWP (Nowego Pływającego Bojowego Wozu Piechoty) -ohjelma aloitettiin vuonna 2013. Ensimmäinen prototyyppi Borsuk-rynnäkkövaunusta valmistui vuonna 2017 ja toinen 2020. Kumpaakin tullaan testaamaan vuoden 2023 loppupuolelle asti. Seuraava kehitysversio (neljä rynnäkköpanssarivaunua ja yksi johtamisvaunu) tilattiin huhtikuussa 2022, ja niiden koepalveluskäyttö alkaa vuoden 2023 puolessavälissä.


Nykyisessä muodossaan Borsuk on uintikykyinen ja taistelumassaltaan 28-tonninen rynnäkköpanssarivaunu, jossa on 3+6 hengen miehistö. MTU 8V199TE20:n 720 hv:n moottorin vauhdittaman, Perkins X300 -automaattivaihteistolla ja hydropneumaattisella jousituksella varustetun teräsrunkoisen vaunun nopeus tiellä on 55 km/h ja toimintamatka 550 kilometriä.


Kuva: U.S. Army National Guard photo/Staff Sgt. Matthew A. Foster.


Vaunussa on HSW:n suunnittelema miehittämätön asetorni, jossa on 30 mm:n Northrop Grumman Bushmaster II Mk 44S -automaattitykki (taisteluannos 200–300 lks), koaksiaalinen 7,62 mm:n UKM-2000C-konekivääri (400 lks) ja kaksi Rafael Spike-LR -pst-ohjuksen laukaisulaitetta.


Samassa yhteydessä Puolan puolustusministeri ilmoitti, että kevyen Borsuk-rynnäkköpanssarivaunun rinnalle tullaan kehittämään raskaampi rynnäkköpanssarivaunu, joka tulee perustumaan Puolassa lisenssillä valmistettuun eteläkorealaisen K9-panssarihaupitsin alustaan ja Borsukissa käytettävään miehittämättömään asetorniin. Raskasta rynnäkköpanssarivaunukalustoa käytetään amerikkalaisten M1 Arbams -taistelupanssarivaunujen kanssa mekanisoiduissa ja panssariyksiköissä. Aiemmin tähän rooliin kaavailtiin eteläkorealaista AS21-rynnäkköpanssarivaunua.


Puolassa on käytössä myös lähes tuhat Patrian AMV-tyyppistä lisenssivalmisteista Rosomak-pyöräpanssaria useampana eri erikoisajoneuvomallina.