Saudien valinta

Kolumnit
Suomen Sotilas

Saudi-Arabian ulkoministeri Faisal bin Farhan pelmahti yllättäen Kiovaan tapaamaan Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyiä.


Eikä Faisal tullut tyhjin käsin.


Kainalosta löytyi tuhti apupaketti, jonka osana Saudi-Arabia rahoittaa mm. kolmensadan miljoonan dollarin arvosta öljytuotteita energiapulasta kärsivään Ukrainaan.


Mistä tämä Saudien yllättävä kiinnostus?


Maailmanpolitiikassa kaikki vaikuttaa kaikkeen. Kun Venäjän ja Iranin välinen suhde on edennyt entistä pidemmälle kohti avointa liittolaisuutta, Iranin lukuisat viholliset suuntaavat sen seurauksena vastakkaiseen leiriin.


Saudeilla on jo valmiiksi paljon hampaankolossa Venäjää vastaan, joka turmeli kuningaskunnan suunnitelman Bashar al-Assadin hallinnon kaatamiseksi Syyriassa.


Nyt Riadilla on tilaisuus heikentää Venäjän kykyä sekaantua Lähi-idän asioihin tekemällä sitä, mitä Saudit tekevät parhaiten: työntämällä rahaa vihollistensa vihollisille – ja näköjään tilaisuuteen tartutaan.


Eipä tässä voi oikein olla muistelematta, että viimeksi Saudit tuuppasivat vastaavalla tavalla kepin Moskovan pinnojen väliin 1980-luvulla. Nimittäin toisin kuin usein kuvitellaan, Afganistanin mujahidien vastarintaa Neuvostoliittoa vastaan ei rahoittanut ensisijaisesti USA, vaan useina vuosina Persianlahden maiden taloudellinen panos oli suurempi kuin Yhdysvaltojen.


Eiväthän tilanteet tietysti täysin analogisia ole, mutta sanonpa vain, että jos Saudit asettuvat tukevasti Ukrainan taakse, se on oikeasti merkittävä asia.


Teksti: Andrei Sergejeff

Toimitus: Pekka Virkki
Kuva: Abodi009 – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=18734432