Viivytystaistelua

Kolumnit
Pekka Virkki

Venäjän suurhyökkäyksestä Ukrainaan on kulunut jo lähes vuosi.


Tuohon aikaan on mahtunut niin pelkoa koko maan ja kansan tuhosta sekä muihin Venäjän naapureihin kohdistuvasta uhasta kuin myös toivoa sekä riemua omaa talvisotaansa käyvän armeijan voitoista.


Kiovan valtauksen estäminen, Harkovan alueen vastahyökkäys ja lopulta Hersonin takaisinvaltaus saivat monet – ehkä osin tämän kirjoittajankin – loppuvuodesta unohtamaan, miten kärsivällisesti ihmishengistä ja yleisesti tappioista piittaamaton Venäjän sotakone on aiemminkin onnistunut jatkamaan matalan intensiteetin sotaa vastapuoltaan vuosikausia väsyttäen.


Nyt kyse näyttäisi olevan taas korostetusti viivytystaistelusta.


Venäjän pienet voitot ovat toisaalta muistuttaneet länttä aseavun lisäämisen tärkeydestä. Nyt Ukrainan aroille suuntaavat jopa saksalaiset panssarivaunut – ensimmäistä kertaa sitten 1940-luvun, mitä Kremlin propaganda ei tietenkään jätä retoriikassaan hyödyntämättä. Se, että Saksan toimittamien Leopard I -tankkien lukumäärä on 88, ei venäläisten innostusta ainakaan vähennä.


Näyttää siltä, että tankkien suhteen saattoi tapahtua aivan sama kuin pakotteiden – jotka voimakkuudellaan ilmeisesti yllättivät Putinin hallinnon pahanpäiväisesti – kanssa noin vuosi sitten: neuvotteluja yritettiin, mutta Venäjä ei niistä ollut kiinnostunut. Näin yhteisen linjan tueksi saatiin myös ns. Vanha Eurooppa, erityisesti Saksa.


Alkuvuodesta 2023 väitetään jopa CIA:n johtaja William Burnsin tunnustelleen niin Moskovan kuin Kiovan kiinnostusta alueluovutusten pohjalta toteutettavaan ratkaisuun. Jos tarina ylipäänsä pitää paikkansa, ei ehdotus käynyt päinsä – kummallekaan. Ymmärrettävää.


Kuitenkin tunnustelu – ainakin yhdessä amerikkalaisten tekemän Abrams-päätöksen kanssa – saattoi riittää vakuuttamaan saksalaiset siitä, ettei Leopardien pitäminen varastoissa hyödyttäisi ketään. Nyt puhutaan jo läntisten hävittäjien – pääasiassa F-16 -mallisten – mahdollisista toimituksista. Ilmaherruus voisi varmistaa Ukrainan voiton nopeastikin.


Molemmat osapuolet näyttäisivät nyt odottavan toisen toimintaa. Monet uskovat sitä lähiviikkoina myös nähtävän.