Suomelta iso ohjustilaus EuroSpikelle

Artikkelit
Suomen Sotilas


Puolustusvoimat on solminut satojen miljoonien eurojen sopimuksen Spike-ohjusten hankinnasta EuroSpike GmbH -valmistajalta, joka on saksalaisten Rheinmetall Electronics GmbH:n, Diehl Defencen ja israelilaisen Rafaelin yhteisyritys.


Suomen puolustushallinto kertoi hankinnasta jo aiemmin 9.12.2022 julkistaen Spike SR-, LR2- ja ER2-ohjusjärjestelmien hankinnan, jonka arvonlisäveroton kokonaisarvo on 223,6 miljoonaa euroa. Spike SR- ja LR2-hankinta on Maavoimien kriittisiin lisähankintoihin sisältyvä panssaritorjunnan suorituskyvyn täydennyshankinta. Hankinnalla kasvatetaan Spike LR -ohjusten lukumäärää PSTOHJ2000M-järjestelmään, ja ensimmäistä kertaa hankittavilla Spike SR -ohjusten uusilla ominaisuuksilla kehitetään panssarintorjuntajoukkojen suorituskykyä.


PSTOHJ2000M. Kuva: Puolustusvoimat.


PSTOHJ2000M-järjestelmän pst-ohjusten ampumaetäisyys on neljä kilometriä, ja se kasvaa uusilla LR2-ohjuksilla 5,5 kilometriin asti. Lisäksi uusilla LR2-ohjuksilla voidaan torjua myös aktiivisuojalla varustettuja maaleja. Spike SR on kevyempi, vain kahdeksan kilon painoinen kertakäyttöinen ammu ja unohda -tyyppinen pst-ohjus, jonka ampumaetäisyys on 50 metristä 1,5 kilometriin.


Hankinnalla parannetaan Maavoimien panssarintorjuntakykyä sekä rannikkojoukkojen tulivoimaa. Merivoimille hankittava ER2-järjestelmä on rannikkojoukoille soveltuva keskipitkän tai pitkän kantaman järjestelmä, jolla kyetään vaikuttamaan aluksiin ja rakennuksiin. Nykyisen PO06 Euro Spike ER -ohjusjärjestelmän ampumaetäisyys on kahdeksan kilometriä ja uuden Spike ER2-ohjusjärjestelmän 10 kilometriä.


Spike SR. Kuva: Rafael.


Järjestelmien kunnossapito toteutetaan strategisen kumppanuustoimittajan Millog Oy:n kanssa. Järjestelmän kunnossapidon työllistävä vaikutus Millog Oy:llä on kolme henkilötyövuotta. Spike-järjestelmän kunnossapito Millog Oy:llä lisääntyy hankinnan myötä.Artikkelikuva: PO06 Spike ER -ohjusjärjestelmä. Puolustusvoimat.