Tämä ratkaisee USA:n ja Kiinan kilvan

Artikkelit
Pekka Virkki

Yhdysvaltain puolustusministeriön keinoälystä vastaava johtaja Graig Martell muistuttaa, että koneoppiminen – vaikka auttaakin suuntaamaan ohjukset maaliinsa ja parantamaan sodankäynnin teknologiaa – maksaa, ei säästä rahaa.


Tämä johtuu koneoppimisen tueksi edelleen tarvittavan työvoiman suuresta määrästä, joka antaa kiinalaisille etulyöntiaseman suurvaltakilpailussa.


Martellin mukaan amerikkalaisten tulee parantaa merkittävästi kykyään kerätä, lajitella ja nimiöidä dataa, jotta maa voisi pärjätä Pekingin muodostaman haasteen edessä riittävän hyvin.


”Perusasia on, että saamme pohjalta oikeaa dataa. Sen lisäksi meillä on oltava erinomainen analysointikyky”, sanoo Martell, jonka tehtävä perustettiin vuonna 2021 puolustusministeriön hallinnonalan data- ja keinoälykyvykkyyksien integroimiseksi.


Hänen mukaansa Kiina ei kuitenkaan voita kilpaa ylivoimaisilla algoritmeilla, vaan orjatyöllä.


”He vain istuvat niissä isoissa huoneissa: tankki, ei tankki, tankki, ohjus, ei ohjus… Todella vain luokittelemassa dataa kymmenestä kahteentoista tuntia päivässä, kuutena päivänä viikossa, ilman korvausta”.


Tekoäly muodostaa hyvin merkittävän osan Yhdysvaltain puolustussektorin toimintaa: esimerkiksi kaksi vuotta sitten Pentagonin alaisuudessa toimi peräti 685 siihen liittyvää hanketta, monet keskeisimpien asejärjestelmien parissa.