Lockheed Martin lisää tuotantoaan

Artikkelit
Pekka Virkki

Hävittäjävalmistaja Lockheed Martin suunnittelee lisäävänsä F-16 -koneiden tuotantoa. Ratkaisun taustalla vaikuttaa Ukrainan sota.


Monet ovat pitäneet nimenomaan F-16 -koneita luontevana askeleena läntisen aseavun lisäämisessä, nyt kun raskaan kaluston rajapyykki on taistelupanssarivaunujen toimituspäätösten myötä ylitetty.


Hävittäjäkoneiden mahdollisena toimittajana on pidetty muun muassa Alankomaita, mutta sitovia päätöksiä asiasta ei ole toistaiseksi tehty.


Entisen Varsovan liiton kaluston toimittamisesta Ukrainan avuksi on keskustelu esimerkiksi Slovakian kanssa. Maan omistamat MiG-29 -koneet ovat ukrainalaisille sikäli helppoja, että niiden lentämiseen paikalliset pilotit eivät tarvinne erityistä lisäkoulutusta.


Slovakia puolestaan harkitsee korvaavansa koneet verraten edullisilla F-16 -hävittäjillä.


Toisaalta ainakin osa potentiaalisista aseavun antajista aikoo korvata nyt käytössä olleet F-16 -koneensa modernimmalla F-35 -mallilla.


Näin Ukraina saisi sekä läntistä että itsensä kannalta nopeammin taisteluihin valmista ”vanhaa itäaseistusta” ja Nato-maat uusittua kalustoaan.


Win-win? Luultavasti.


Asiasta raportoivat muun muassa Financial Times ja Euromaidanpress.