Taistelupanssareita Ukrainaan

Artikkelit
Suomen Sotilas

Tällä hetkellä Ukrainan asevoimilla on eri länsiarvioiden mukaan 600–800 käyttökuntoista taistelupanssarivaunua ja Venäjällä käytössään Ukrainassa noin 1 500. Taistelukosketuslinjan pituus on tällä hetkellä noin 815 km. Koska Ukrainalla on vain rajallinen taistelupanssarivaunujen korjaus-, modernisointi- ja uustuotantokyky, maan asevoimien voidaan katsoa olevan taistelupanssarivaunukalustokriisissä.


Maailman suurimman taistelupanssarivaunuvalmistajan Venäjän alan teollisuus kykenee tällä hetkellä tuottamaan noin 50–100 uustuotantovaunua kuukaudessa sekä modernisoimaan varmuusvarastosta otettuja vaunuja. Venäjän oman ilmoittaman mukaan se voi myös moninkertaistaa nykyisen tuotantonsa tarvittaessa. Olipa niin tai näin, Ukraina tarvitsee taisteluvaunukalustoa ulkomailta, kun Venäjän voima kasvaa.


Koska lähes kaikki ukrainalaisille tutut, maailmalta löytyneet noin 400 itävaunua on jo annettu Ukrainalle aseapuna, niin ainoa keino taistelupanssarivaunuvahvuuksien kohentamiseksi ovat länsimaiset taistelupanssarivaunut. Lännessä taistelupanssarivaunujen uustuotantoa on jäljellä tällä hetkellä vain Saksassa, Etelä-Koreassa ja Japanissa. Yhdysvallat pystyy toimittamaan varmuusvarastoistaan useampia tuhansia 10 600:sta valmistetusta M1 Abrams -vaunusta joko sellaisenaan tai uusimpien kehitysversioiden tasolle modernisoituna.


Vaikka Ukrainaa tukevan 51 valtion kahdeksannessa Ramsteinin kokouksessa 19.1.2023 taistelupanssarivaunuapu jäi päättämättä, jo ennen kokousta Iso-Britannia oli ilmoittanut toimittavansa Ukrainalle yhden 14:n Challenger 2 -vaunun panssarieskadroonan (panssarivaunukomppanian).


Laajempia päätöksia saatiin vasta 25.1.2023, jolloin Saksa ilmoitti virallisesti toimittavansa Ukrainalle yhden 14:n Leopard 2A6 -vaunun panssarivaunukomppanian sekä myöntävänsä muille halukkaille Leopard-käyttäjävaltioille jälleenvientiluvat Ukraina-toimituksille.


Tähän mennessä muiksi halukkaiksi Leopard 2 -toimittajiksi Ukrainalle ovat ilmoittautuneet Puola, Suomi, Espanja, Portugali ja Ruotsi. Lähipäivinä halukkaiden joukko todennäköisesti laajenee. Tarkemmista määristä ja aikatauluista on vielä liian aikaista puhua. Tällä hetkellä näyttää siltä, että Leopardeilla ja muilla länsivaunuilla olisi tarkoitus aseistaa useampi panssaripataljoona ja vaunuja toimitettaisiin yhteensä noin 300.


Yhdysvallat ilmoitti 25.1.2023 toimittavansa Ukrainalle 31 М1А2 Abrams -taistelupanssarivaunua eli yhden ukrainalaisen panssaripataljoonan. 400 miljoonan dollarin toimitukseen kuuluvat myös koulutus, ampumatarvikkeet, varaosat ja muuta kalustoa, kuten kahdeksan М88А2 Hercules -korjaus- ja evakuointivaunua. М1А2 Abrams -vaunut toimitetaan ilman salaista amerikkalaisia varustelua ja kevyemmällä vientipanssaroinnilla, jossa vain amerikkalaisten omaan käyttöön tarkoitettu ballistinen suoja köyhdytetystä uraanista ja keramiikasta (ns. Heavy Armor) korvataan muilla EAP (Export Armor Package) -ratkaisuilla. Muutostöiden takia vaunujen toimittaminen kestää useita kuukausia ja voi tapahtua vasta vuoden 2023 jälkipuoliskolla.

M1A2 Abrams -taistelupanssarivaunu.


Yhdysvalloilla on vain yksi Abrams-vaunujen jäälleentuottamiseen pystyvä Joint Services Manufacturing Center (JSMC) -tehdas Ohion osavaltion Liman kaupungissa, ja se pystyy toimittamaan vain 12 vientivaunua kuukaudessa. Tuotannossa ovat tällä hetkellä 250 Puolan aiemmin tilaamaa М1А2 SEP v.3-, 108 Taiwanin tilaamaa М1А2Т-, 218 Kuwaitin tilaamaa М1А2К- ja 75 Australian tilaamaa М1А2 SEP v.3 -vaunua.        


Jotta modernista kalustosta saatava optimaalinen teho voitaisiin ulosmitata, kaluston integrointiin sekä joukon kouluttamiseen ja harjoittamiseen yhteistyössä muiden aselajien ja ilmavoimien kanssa menisi varmasti vähintään puoli vuotta aikaa.


Saksan puolustusministeri Boris Pistorius tarkensi keskiviikkoiltana 25.1.2023, että Saksa kumppanimaineen aikoo toimittaa Ukrainalle kaksi Leopard 2 -panssaripataljoonaa eli yhteensä 112 vaunua. Edellisenä päivänä Puola oli anonut virallisesti Saksalta jäälleenvientilupaa 14:n Leopard 2 -vaunun panssarikomppanian toimittamiseksi Ukrainalle.


Toistaiseksi vaunutoimituksista Ukrainalle on sovittu seuraavasti:


Virallisesti vahvistettu:

Iso-Britannia: 14 Challenger 2

Puola: 14 Leopard 2A4

Saksa: 14 Leopard 2A6

Yhdysvallat: 31 М1А2 Abrams


Päätökset ovat vireillä:

Portugali: 4 Leopard 2A6

Espanja: 20–50 Leopard 2A4

Suomi: 14 Leopard 2A4/2A6


Työn alla:

Alankomaat: 18 Leopard 2A6

Tanska: 6 Leopard 2A5/2A6


Yhteensä 29.1.2023 mennessä on sovittu 73 vaunun toimittamisesta, ja myöhemmin olisi tulossa 42–105 vaunua lisää. Päätöksiä on tekeillä vielä 24 lisävaunun toimittamisesta. 


Artikkelikuva: Leopard 2A4.