Palkittua sotahistoriaa tiedustelun ja 30-vuotisen sodan maailmassa

Artikkelit
Pekka Virkki

Sotahistorian palkinto on myönnetty tänä vuonna ST Heidi Ruotsalaiselle ja FT Olli Bäckströmille heidän sotilastiedustelua ja 30-vuotista sotaa käsittelevistä teoksistaan.


Ruotsalaisen Salatun tiedon tuottajat – Suomen sotilasasiamiesten tiedustelutoiminta 1918–1939 (Atena 2021) paneutuu muun muassa itsenäisyytemme alkuaikojen sotilasasiamiesjärjestelmän kehitykseen. Kirja perustuu MPKK:ssa vuonna 2021 tarkastettuun sotahistorian alan väitöstutkimukseen.


Olli Bäckströmin Lumikuningas – Kustaa II Adolf ja 30-vuotinen sota (Gaudeamus 2020) taasen pureutuu Kustaa II Aadolfin rooliin niin sodankäynnin uudistajana kuin hallinnon uudelleenjärjestelijänä. Nostetta saa kuninkaan taustalla häärinyt kansleri Axel Oxenstierna ja kritiikin kohteeksi päätyy suomalaisten usein hellimä hakkapeliittamyytti, joka on liioitellut maanmiestemme roolia Ruotsin armeijan selkärankana.

Sotahistorian palkinnon jakaa Suomen Marsalkka Mannerheimin perinnesäätiö joka toinen vuosi. Vuodesta 2006 myönnetyn palkinnon suuruus on 10 000 euroa, jonka summan voittajat jakavat tällä kertaa keskenään.

Kuva: Kustaa II Aadolfin voitto Breitenfeltin ensimmäisessä taistelussa 1631. (Nils Forsberg (1842-1934) – Tuntematon http://www.multi.fi/~goranfri/background.html, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=478936)