Venäjän oma terminaattori

Artikkelit
Jarmo Sinkkonen

Venäjän BMPT Terminator on panssarivaunutyyppi, jolle ei oikein löydy vastinetta läntisissä panssarivaunuhangaareissa. Terminator on vahvasti panssaroitu, tulivoimainen taistelupanssarivaunun pohjalle rakennettu tulitukiajoneuvo, jolla on tarkoitus toimia taisteluvaunuista poikkeavalla aseituksella tst-vaunujen hyökkäystä tukien. Terminator-nimi on tehnyt ajoneuvosta tunnetun, vaikka toki se omalla erityisyydellään herättää vaunuväen ja panssareista kiinnostuneiden huomion.

 

BMPT Terminatorin kehittäminen sai alkunsa mm. venäläisten joukkojen sotakokemuksista Afganistanissa ja Tšetšeniassa. Siellä taistelupanssarivaunuilla tai varsin yleisesti käytössä olleilla BMP-2 rynnäkkövaunuilla ei ollut tavanomaista vastustajaa, vihollisen taistelupanssarivaunuja tai mekanisoituja joukkoja rynnäkköpanssarivaunuineen. Vihollinen olikin kevyttä jalkaväkeä panssarintorjuntaohjuksineen tai sinkomiehiä vuorten rinteillä ja rotkojen reunoilla. Tai Tšetšenian kaupunkitaisteluissa vihollinen tulittu panssarivaunuja singoin kerrostalojen katoilta. Taistelupanssarivaunu ei kyennyt tehokkaasti tulittamaan vihollista, joka oli monesti vaunukanuunan tai sen suuntaisen PKT-konekiväärin ulottumattomissa korotuskulmarajoituksensa vuoksi. Vain kannen 12,7 mm:n ilmatorjuntakonekivääri oli käytettävissä ja sitäkin oli käytettävä tornin kannelta ilman panssarin suojaa.

 

Terminaattorin valmistusohje

 

Otetaan pohjaksi taistelupanssarivaunun runko ilman tornia. Terminator 1 on rakennettu T-72:n pohjalle. Tämä on hyvä ratkaisu liikkuvuuden ja suojan suhteen. Vaunulla kun voi näin liikkua taistelupanssarivaunujen mukana. Sitten kuvitellaan kaikenlaisia aseita, joilla voisi ampua yläkulmilla vuorille ja kerrostalojen katoille tai yläkerroksiin. Ja ilma-ammuntahan voi tulla kyseeseen koska vain helikoptereita, isompia lennokkeja ja rynnäkkökoneita vastaa.

 

Valituksi tuli jo luotettavaksi todettu 30 mm:n 2A42-automaattitykki. No, tietenkin kaksi kappalein.  Vaunun ammustäyttö on näille aseille 850 patruunalaukausta. Näiden kaksoistykkien yhdistetty tulinopeus on 600 laukausta minuutissa, siis 10 laukausta sekunnissa. Tykit on stabiloitu ja niiden korotuskulma on −5° ja +45°. Ampumatarvikevalikoimasta voit lukea aiemmin ilmestyneestä Suomen Sotilaan nettiartikkelista ”Bemari-ykkösen uusi elämä”. Ai niin –  tietenkin pitää ottaa mukaan kaikkien vaunujen perusase, 7.62 mm:n PKTM-konekivääri.

 

Aseistamisen toivelista vaan jatkui, kun terminaattoria leivottiin. Kranaattikonekiväärihän on mainio ase! Mukana on joko AGS-17D- tai AGS-30-kranaattikonekiväärit, kaksi kappalein! Näitä aseita varten terminaattorissa on 600 laukausta, molemmille aseille 300:n laukauksen ylipitkät partuunavyöt. Näin kaikki vaunun kranaattikonekiväärin laukaukset ovat ampumavalmiina eikä vaunun mukana kulkevien ampumatarvikkeiden uudelleenlataamista tarvita kesken taistelutoiminnan. Tehokas kantama on 1 700 m ja 30 mm:n kranaattien tehokas vaikutussäde on noin 7 metriä. Kranaattikonekiväärit on varustettu Agat-MR pimeätoimintakykyisellä stabiloidulla tähtäimellä.

 

Ja vielä vaan. Tietenkin pitää olla panssarintorjuntaohjukset, jotta voidaan käydä myös taistelupanssarivaunujen kimppuun. Niinpä mukaan otettiin 9M120 Ataka -panssarintorjuntaohjukset. Ohjuslaukaukset voivat olla joko kaksoisontelopanoksella varustettuja panssarintorjuntaohjuksia tai sitten termobaarisia ohjuslaukauksia jalkaväkeä ja asepesäkkeitä vastaan. Ohjukset ovat pareittain kahta puolta tornin, siis neljä kappaletta yhteensä.

 

Huomattavaa on, että aseistus on paljolti samaa kuin modifioidussa BMP-2 rynnäkkövaunussa, mutta kamaa on Terminaattorissa enemmän.

 

Tulitoimintaa yötä-päivää vaunun suojasta

 

BMPT:n tulenjohtojärjestelmä ja aseiden tähtäimet ovayt pimeätoimintakykyisiä toteutettuna lämpökameratekniikalla. Tähtäimiä ja tähystysvälineitä on stabiloitu, jotta tähystys ja asevaikutus on tehokasta myös vaunun liikkuessa. Lisäksi vaunu mittaa maalien etäisyyksiä laseretäisyysmittarilla. Vaunun johtajalla on B07-K1-panoraamatähtäin vaunun kannella ja sillä voidaan tähystää kaikkiin suuntiin. Vaunussa on myös GPS/GLONASS-paikantamislaitteisto.

 

Erityistä huomiota kiinnitettiin BMPT:n ja sen miehistön selviytymiseen. Suojan puolesta Terminatorissa on System 902A suojasavuheittimet tornin molemmilla puolilla. Savuverho tarjoaa suojaa myös lämpötähystystä vastaan. Passiivista suojaa toteutettiin mm. polttoainesäiliöiden sijoittamisella suojattuun koteloituun tilaan. Miehistön istuimien kiinnitys on toteutettu kattoon ripustamalla miinaanajotilanteiden varalle. Ratkaisulla vaimennetaan miinaräjähdyksen täryvaikutusta. Rungon takaosassa lisäpolttoainesäiliöt on panssaroitu. Lisäksi ajoneuvo on varustettu automaattisella sammutusjärjestelmällä. Perussuojan muodostaa tietenkin taistelupanssarivaunun runko ja lisäsuojana olevat reaktiivipanssarilevyt. Bemari-T:hen voidaan asentaa myös teräsritilät osittain rungon ympärille. Näillä voidaan saada ontelokranaattien räjähdyspiste kauemmaksi vaunun kyljestä, jolloin räjähdyspiste ei ole optimaalisella etäisyydellä vaunun panssarista.

 

Ensimmäinen tuotantoversio BMPT-vaunusta esiteltiin jo vuonna 2002. Kasvukehitys on ollut kuitenkin kituliasta. Pieniä määriä vaunuja on toimitettu Venäjän maavoimille kokeilukäyttöön vuodesta 2005 alkaen. Vuonna 2017 kalusto otti osaa operaatioon Syyriassa hieman parannetun version muodossa. Venäjän armeijalle tilattiin ensimmäinen 10 taisteluajoneuvon erä vuonna 2017. vaunujen toimitukset aloitettiin 2018. Joulukuussa 2021 ensimmäinen yhdeksän ajoneuvon terminaattori-komppania otettiin käyttöön 90. Kaartin panssaridivisioonassa Venäjän keskisessä sotilaspiirissä. Kolme kuukautta ennen Hyökkäystä Ukrainaan.

 

Terminaattorit ilmestyivät Ukrainan taistelukentille loppukeväästä ottaen osaa ainakin taisteluihin Sieverodonetskin kaupungista. Joidenkin lähteiden mukaan kolme tai neljä BMPT-vaunua olisi menetetty.

 

Terminator 2 ja 3

 

BMPT-72 ”Terminator 2” on käytännössä hyvin samanlainen kuin Terminator 1. Kakkonen on lähinnä vientituotteeksi tarkoitettu jälkiasennuspaketti, joka voidaan asentaa ostajamaan T-72:n pohjalle tornia vaihtamalla.

 

On myös puhuttu vaunusta nimeltä Terminator 3. Se on T-15 Armata, uuden sukupolven vahvasti panssaroidun taisteluajoneuvon pohjalle toteutettu terminaattoritornia muistuttavalla miehittämättömällä tornilla varustettu vaunu. Tornissa on joko yksi 30 mm:n tai 57 mm:n automaattitykki. Kyseessä ei ole kuitenkaan saman alkuperäisen Terminator-sarjan kehitysversio, vaan erillinen taisteluajoneuvo, jonka aseistus on hyvin samantyyppinen kuin ”aidossa” Terminaattorissamme.

 

Käyttäjämaita on melko harvassa. Venäjän lisäksi Kazakstan ja Algeria sekä mahdollisesti Azerbaizan ja Peru. Koska Venäjäkään ei ole hankkinut kuin pienen määrän vaunuja ja ostajia on ollut harvassa, vaunutyyppi saattaa jäädä harvinaiseksi poikkeamaksi panssarisodankäynnin kalustokirjossa. Länsimaista ei löydy vastaavaa kalustotyyppiä eikä sellaista ole ilmeisesti edes lännen toivelistoilla.

 

Kuvat TASS, Venäjän valyion media ja Wikimedia Commons