Venäläinen instant-armeija

Artikkelit
Jarmo Sinkkonen

Ukrainan sota ei ole mennyt ollenkaan Kremlin suunnitelmien mukaan. Lyhyestä sotilaallisesta erikoisoperaatiosta kehkeytyi verinen sota, kun Ukraina taistelee olemassaolostaan. Venäjä onkin menettänyt paljon kalustoa ja ison osan jo sotaan lähteneistä ammattisotilaistaan. Yhdysvaltain puolustusministeriö arvioi, että Venäjä olisi kärsinyt tappioita 70 000 – 80 000 kaatuneina ja haavoittuneina. Karkureitakin on ollut ilmeisesti poikkeuksellisen runsaasti. Ei ihme, kun sotilaat ovat havainneet, etteivät ole puolustamassa Äiti-Venäjää, vaan alistamassa ja tuhoamassa veljeskansaansa. Lisäksi sitoutumista on vähentänyt tilanne, joka on pakottanut käyttämään samoja yksiköitä taistelutehtävissä viikosta toiseen. Näin ollen lepo ja huolto ovat jääneet vähiin.

 

Kovien tappioiden vuoksi Venäjän armeija kärsii miehistövajeesta. Yleistä liikekannallepanoa ei kuitenkaan haluta julistaa, koska silloin tunnustettaisiin oltavan sodassa ja myös sotatoimien heikko menestys paljastuisi välillisesti suurelle yleisölle. Värväys onkin muuttunut lähes epätoivoiseksi.

 

Rahalla saa?

 

Kreml on pyrkinyt paikkaamaan vajetta muun muassa pidentämällä sopimussotilaiden palveluaikaa. Joukkojen tuonti ulkomailta, Syyriasta tai Afrikasta on osoittautunut toimimattomaksi. Kotimaasta värvätäänkin nyt vapaaehtoista väkeä ruotuun tulotasoon nähden suurilla palkkioilla. Vapaaehtoisia houkutellaan palkoilla, jotka ovat jopa kymmenkertaisia verrattuina keskimääräisiin palkkoihin alueilla. Yhdysvaltalainen The Institute for the Study of War kertoo, että venäläistietojen mukaan halukkaille sotilaille olisi tarjolla kuusikuukautisia sopimuksia 3 700–6 000 euron kuukausipalkalla. Rekrytointikampanja näyttää kohdistuvan Venäjän köyhempiin ja syrjäisempiin seutuihin, jolloin valtavilla palkkasummilla lienee vetovoimaa.

 

Ja aiempi sotilaskoulutus ei ole edes välttämätöntä! Samoin Venäjän arvioidaan mahdollisesti joutuvan ostamaan palkkasotilaita ja rekrytoimaan turvallisuusyritysten henkilöstöä. Myös kertaalleen haavoittuneita sotilaita saatetaan pakottaa takaisin rintamalle.

 

Laarin pohjia?

 

Venäläiskomentajat kärsivät Ukrainan sotanäyttämöillä taistelevien joukkojen puutteesta yli 1000 km pitkällä rintamalla. He joutuvat jakamaan niukkuutta Itä-Ukrainassa Dombasin alueen ja eteläisen suunnan sotatoimien välillä. Etelässä Hersonin alueella on lisäksi Ukrainan vastahyökkäys käynnissä, jossa lisäjoukoille olisi varmaankin nyt kova tarve.

 

Myös vankilasellien asukkaita kootaan sotatoimiin. Britanniassa ilmestyvä Telegraph-lehti kertoi vankilarekrytoinneista. Lehti lainaa venäläismediaa, jonka tietojen mukaan vangeille olisi tarjottu noin 3400 euroa kuukausipalkkaa. Lisäksi he saisivat armahduksen, jos selviäisivät kuuden kuukauden palveluksesta Ukrainan taistelukentillä. Voi hyvin olla, että nämä vankiyksiköt heitettäisiin kaikkein kovimpiin taisteluihin.

 

Wagner-”turvallisuusyrityksen”, siis palkka-armeijan, rekrytoijat ovatkin vierailleet kolmessa eri vankilassa Pietarin ulkopuolella. Sotaan mukaan taistelemaan lähteville vangeille väärennettäisiin dokumentit, joiden mukaan heitä oltaisiin siirtämässä muihin vankiloihin. Ukrainaan siirrettävien sotilaiksi suostuneiden vankien vartiointi ja valvonta ulottuisi Ukrainaan saakka, jottei karkurihäviikkiä matkalla syntyisi.

 

Tietoa on tihkunut jopa siitä, että kodittomia olisi koitettu värvätä Pietarissa suurvalta-armeijan riveihin. Pietarilainen Rotonda-lehti julkaisi tiedon, jonka se ilmoittaa olevan peräisin kodittomia auttavalta Nishlizka-järjestöltä.

 

 

Uusi uljas armeija

 

Brittitiedustelun tilannekatsauksen mukaan Venäjä on henkilöstöongelmaa helpottaakseen perustanut heinäkuussa 2022  3. Armeijan. Se on ollut koulutuksessa koulutuksessa noin 250 km Moskovan itäpuolella Mulinossa. Miehistönsä tämä armeija saa brittiarvion mukaan rekrytointikampanjan avulla palkattavista vapaaehtoispataljoonista, joihin on koottu taistelijoita ympäri maata. Vapaaehtoisten yläikäraja on 50 vuotta ja kuten mainittu, edeltävää asepalvelusta ei vaadita. Vapaaehtoisten koulutus kestää noin kuukauden – alokaskoulutus siis on se tavoitetaso. Ensimmäiset joukot onkin jo koulutettu Moskovan lähellä ja ovat nyt valmiita taisteluihin.

 

Venäläisessä armeijakunnassa on tyypillisesti noin 15 000–20 000 sotilasta, mutta näin suuren  vahvuuden saavuttaminen on brittitiedustelun mukaan vaikeaa. Erään tiedon mukaan vajaaksi todennäköisesti jäävää joukkoa ei käytetä yhtenäisenä, vaan siitä jaetaan yksiköitä eri rintamalohkoille tarpeiden mukaan.

 

Koulutusjakson aikana Molinossa asukkaiden on kerrottu tunteneen turvattomuutta liikkuessaan kotikaduillaan ja arjen askareissa, kun koulutukseen alueelle tuodut sotilaat ovat humalassa häirinneet ja ahdistelleet paikallisia naisia. Saapa nähdä millaista soturiainesta Ukrainaan lähtee. Britannian tiedustelu ei usko, että näillä joukoilla olisi ratkaisevaa vaikutusta Ukrainan sotaan.

 

Tulevaisuus näyttää, kuinka hyvin veres taistelija-aines pärjää tositoimissa.

 

Otsikkokuva: Wikimedi Commons