Yhdysvallat ratifioi Suomen Nato-jäsenyyden

Kolumnit
Pekka Virkki

Naton suurin jäsenmaa ja sotilasvoiman selkäranka, Yhdysvallat, on ratifioinut Suomen Nato-jäsenyyden.


Maan senaatti hyväksyi tänään illalla liittymisprotokollan äänin 95-1 (ja yksi tyhjä).


Vastaan harasivat lähinnä Donald Trumpin kannattamaa eristäytymispolitiikkaa tukemat republikaanit, joiden mukaan maan ei tulisi ainakaan ottaa lisävastuuta Euroopan puolustuksesta.


Kovin looginen näkemys ei toki ole, sillä Suomen jäsenyys auttaa merkittävästi etenkin Baltian puolustamista, johon USA on jo aiemmin sitoutunut. Tämän totesi varsin suorasukaisesti puheenvuorossaan myös republikaaniryhmän johtaja Mitch McConnell, jonka tasavallan presidentti Sauli Niinistö kertoi soittaneen hänelle ennen äänestystä.Keskustelussa korostettiin paitsi Suomen loistavia sotilaallisia kykyjä, myös kunniakasta historiaa, teknologiateollisuutta ja Simo Häyhän ampumataitoja.Mitä Yhdysvaltain ratifioinnista sitten seuraa?


Ei varsinaisesti mitään muuta kuin se, että puolustusliiton merkittävimmän maan sitoutuminen Suomeen ja Ruotsiin on nyt tehty erittäin selväksi.


Jos Turkki ei aiheuta suurempia ongelmia, Suomi on turvallisesti Natossa luultavasti jo tämän vuoden puolella ja ainakin ennen Yhdysvaltain seuraavia presidentinvaaleja, jotka olisivat prosessia luultavasti mutkistaneet. Nyt jäsenyytemme on lopullisesti hyväksynyt 23 Nato-maata.


Kaikkien kolmenkymmenen valtion ratifioinnin jälkeen liittymissopimus menee vielä hyväksyttäväksi Suomen eduskuntaan. Tällöin on mielenkiintoista nähdä, äänestääkö Natoa vastaan enää kukaan muu kuin Ano Turtiainen.


Symbolinen satamavierailu


Yhtenä osoituksena amerikkalaisten tuesta Suomelle tulee 5.-8.8. Helsingin Hernesaareen satamavierailulle USA:n laivaston USS Kearsarge.


Wasp-luokkaan kuuluvalla, 257-metrisellä maihinnousutukialuksella on kyydissään pienempiä maihinnousualuksia sekä helikoptereita ja miehistön lisäksi noin 2000 merijalkaväen ja laivaston sotilasta.


Artikkelikuva: USS Kearsarge. (Public Domain/The U.S. Navy)