Uusi kissapeto panssarivaunusarjaan

Artikkelit
Jarmo Sinkkonen

Saksalainen perinteikäs Rheinmetall on kehittänyt uuden sukupolven taistelupanssarivaunun, KF 51 Pantherin. Nimi jatkaa saksalaista tapaa kissapetojen sukupuussa ja edeltäjä, PzKpfw V Panther, oli varsin menestyksekäs panssarivaunu toisen maailmansodan aikana.

 

Tämä uusi pantteri on noin 50 tonninen, 130 mm:n panssarivaunukanuunalla varustettu tulevaisuuden taistelupanssarivaunu. Vaunun koko, pano ja muotoilukaan ei merkittävästi poikkea meillä Suomessakin käytössä olevasta Leopard 2A6 -vaunusta, mutta toki harppaus nykyiseen ja tulevaisuuden huipputeknologiaan on valtava.

 

Klassisesta, kuitenkin futuristisen solakasta ulkonäöstään huolimatta paljon on muuttunut. Merkittävä ero nykyisiin länsivaunuihin on miehittämätön, automatisoitu torni. Vaunumuihistö on kolmimiehinen, mutta vaunussa on neljännen operaattorin paikka, jota voi käyttää panssarikomppanian päällikkö, lennokkioperaattori tai kokonaan miehittämättömien ”siipimies”ajoneuvojen ohjaaja. Miehittämättömänä taistelijaparina on väläytetty myös miehittämättömän Pantherin käyttöä. Huippudigitalisoidut miehistön toimipaikat vaunussa voivat korvata toisensa, jolloin kaikilta miehistöpaikoilta voidaat toteuttaa kaikkia tehtäviä.

 

Pantherin taisteluteho hyppää kokonaan uusiin mittoihin. Pääase on myös kasvanut länsitankkien tyyppiratkaisusta, 120 mm:n kanuunasta 130 mm:in. Pääaseella ulotutaan jopa kaksinkertaiseen tehokkaaseen ampumaetäisyyteen verrattun nykyvaunuihin. Teho saadaan aikaiseksi järeämmällä kanuunalla, uusilla ampumatarvikkeilla  ja modernilla sensori- ja mittausteknologialla, joka huomioi kaiken mahdollisen ampuma-arvoja määritettäessä.

Muuta aseistusta vaunussa on 12,7 mm:n pääaseen suuntainen konekivääri, torniin sijoitettu omasuoja-asetorni esim. droonitorjuntaan sekä mahdollisena lisäaseena ”vaanivat” HERO 120 -lennokit, joilla voidaan toimia kauas tähystysetäisyyksien ulkopuolelle.

 

Vaunun suoja perustuu sekä passiivisiin, että aktiivisiin toimintoihin. Ylivoimainen ampumaetäisyys ja tulen teho takaa sen, että taistelutilanteessa vaunu toimii ensimmäisenä vastustajan vaunuja tuhoten. Ensimmäisen tuhoavan laukauksen ampuminen takaa oman selviytymisen.

 

Nykyään hyvin yleisesti panssarintorjunta-aseet hyökkäävät maaliaan vastaan yläpuolelta pyrkien läpäisemään vaunun tornin kannen heikomman panssaroinnin. Rheinmetall:n kehittämä TAPS -suojajärjestelmä vastaa näihin uhkiin (Top Attack Protection System).  

 

40 mm:n suojasavuheitejärjestelmä ROSY on moderni savutusjärjestelmä monipuolisin ominaisuuksin vastatin laajaan taajuusspektriin, eikä peitä vaunua pelkästään näkyvän valon alueella. Vaunussa on myös aktiivinen suojajärjestelmä nuoliammuksia  ja panssarintorjuntaohjuksia vastaan. Aktiivisin suojajärjestelmin saadaan selviytymiskykyä taistelukentälle ilman vaunun painon kasvamista. Näinhän tapahtuu, jos suojaa haetaan paksummalla panssarilla.

 

Vaunun kaikki toiminnot ovat vahvasti automatisoituja ja integroituja, joten tietojärjestelmät ovat mittavat. Siksi Pantherin kybersuojaan on kiinnitetty huomattavasti huomiota.

 

Taistelukentälle on tullut uusi haastaja, joka melkoisella varmuudella peittoaa vastustajansa. Venäjän T-14 Armata -taisteluvaunun tuotanto on jostain syystä jäänyt pieniin sarjoihin. Mahtaako vaunu olla liian kallis, liian vaikea toteuttaa venäläisille vai eikö se konstruktiona ole kuitenkaan täyttänyt sille asetettuja toiveita. Voidaan arvioida, että länsimaisella osaamisella Panther varmasti onnistuu ja saavuttaa sille asetetut vaatimukset. Ja ottaa taistelussa ylivoimaisen ratkaisijan roolin.

 

Kuvat: Rheinmetall