Ukrainan tilanne illalla 3.6.

ArtikkelitTilaajille
Pekka Toveri

Tässä katsauksessa esitettävät tiedot perustuvat julkisiin lähteisiin, joiden paikkaansapitävyyttä pyritään tarkistamaan käyttämällä useita eri lähteitä. Tiedot ovat tämän vuoksi arvioita ja virheitäkin voi löytyä. Taistelutilanteen eläessä myös karttakuva on vain suuntaa-antava. Paikannimissä käytetään jatkossa tässä kartassa käytettäviä suomenkielisiä nimiä.Yleistilanne


Venäläisten kulutussota Donbassissa on hiljalleen tuottanut tuloksia. Jo yli kuukauden jatkunut tykistö- ja raketinheittimistön tulitus kuluttaa ukrainalaisia joukkoja. Presidentti Zelenskyin mukaan 60-100 sotilasta kaatuu päivittäin ja jopa 500 haavoittuu. Rintamalle on jouduttu siirtämään paikallispuolustuksen joukkoja muualta Ukrainasta korvaamaan tappioita. Alun perin oman alueen puolustukseen värvätyt paikallispuolustuksen joukot ovat saaneet vain lyhyen koulutuksen ja jatkuvat tappiot syövät joukkojen moraalia.


Venäläiset ovat myös kärsineet raskaita tappioita, koska joukkoja hyökkäytetään suoraan ukrainalaisten linnoitettuja puolustusasemia vastaan. Harkovan suunnassa kumpikaan puoli ei ole edennyt enää toukokuun lopun jälkeen, mutta venäläiset käyttävät täälläkin tykistöä ukrainalaisten kuluttamiseen.


Tappioista huolimatta venäläiset ovat päässeet tunkeutumaan Severodonetskiin ja valtaamaan pääosan kaupungista. Yritykset saartaa Severodonetskin puolustajia Izjumin ja Popasnan suunnista on torjuttu. Venäläiset sitovat ukrainalaisia edelleen Donbassissa ja Zaporizzjan suunnissa, mutta mitään merkittäviä hyökkäyksiä ei ole vielä tehty.


Näyttää siltä, että venäläiset ovat saamassa taktisen voiton Severodonetskin suunnassa, mutta hintana saattaa olla niin suuret tappiot, että heillä ei välttämättä ole enää kykyä operatiiviseen voittoon jatkamalla hyökkäystä koko Donbassin valtaamiseksi.


Ukrainalaiset ovat ottaneet aloitteen Hersonin suunnassa ja työntäneet venäläisiä kahdella suunnalla taaksepäin venäläisten vastahyökkäyksistä huolimatta.


Mustallamerellä ja Transnistriassa on ollut rauhallista. Venäjä jatkaa Ukrainan merisaartoa ja estää viljan kuljetuksen Ukrainasta aiheuttaen näin nälänhätää Lähi-idässä ja Afrikassa.


Venäjä on jatkanut ilmaiskuja siviili-infrastruktuuria ja teollisuutta vastaan, mutta pienentyneellä intensiteetillä ohjuskaluston vähäisyyden takia. Muun muassa Valko-Venäjälle Brestin lähelle siirretty SS-26 Iskander -patteristo ei Puolan sotilastiedustelun mukaan pysty ohjusiskuihin, koska patteristolla ei ole lisätäyttöjä, jos se käyttää patteriston hallussa olevat ohjukset. Ilmaiskuja tehdään edelleen noin 250 päivässä painopisteen ollessa Donbassissa. Valtaosa iskuista tapahtuu aivan rintamalinjojen tuntumassa koska venäläiset eivät uskalla tunkeutua syvemmälle Ukrainan ilmatilaan tappioiden pelossa.


Vallatuilla alueilla, etenkin Hersonissa, venäläiset valmistelevat edelleen alueiden liittämistä Venäjään. Ukrainalaisen väestön aktiivinen vastarinta ja partisaanitoiminta ovat kasvussa Etelä-Ukrainassa.


Venäjän suurin haaste on edelleen suuret henkilöstötappiot ja henkilöstötäydennyksiä ei ole juurikaan saatu toimitettua taisteleville joukoille. Eräiden tietojen mukaan jopa kolmannes Venäjälle huoltoon vedetyistä venäläisistä sotilaista on kieltäytynyt palaamasta Ukrainaan. Toisena haasteena on suuret kalustotappiot ja eräiden tietojen mukaan Valko-Venäjä olisi painostettu luovuttamaan asevoimiensa panssarikalustoa Venäjälle tappioiden korvaamiseksi.Taistelut pääsuunnissa edellisen viikon aikana


Harkovan alueella ukrainalaisten erikoisjoukot ja 127. PR etenivät jonkin verran toukokuun lopulla etenkin Lyptsin ja Ternovan suunnissa. Ternova on jälleen ukrainalaisten hallussa. Nyt eteneminen on pysähtynyt ennen Venäjän rajan saavuttamista ja joukot pitävät saavutettua linjaa yhdessä 113. Paikallispuolustusprikaatin (PPPR) ja 5. Kansalliskaartin Prikaatin (KKPR) kanssa. Venäläiset 6. Armeijan ja Luhanskin ”kansantasavallan” joukot ovat ryhmittyneet puolustukseen ja tulittavat Harkovan pohjoisosia tykistöllä.


Ukrainalainen 92. MEKPR on kyennyt pitämään hallussaan 18. toukokuuta vallatun sillanpääaseman Donetsk-joen itärannalla Staryi Saltivissa, mikä uhkaa edelleen Venäjän joukkojen huoltoyhteyksiä Belgorodista etelään. Alueelle on ryhmitetty 1. Kaartin Panssariarmeijan (KPSA) joukkoja suojaamaan sivustaa samalla kun venäläiset ovat vahventaneet selustan suojausta Ukrainan itäosissa estääkseen ukrainalaisten sissisodan selustassaan. Harkovan kaakkoispuolella Kupyanskissa on 1. KPSA:n joukkoja levossa ja huollettavana. Harkovan itäpuolella Venäjän puolella Valuykissa venäläisillä on 20. Armeijan joukkoja reservissä.


Harkovan kaakkoispuolella Izjumin suunnassa Ukrainan 25. MHLPR:n hyökkäys Donetsk -joen ylitse Izjumin länsipuolella on sitonut Venäjän 35. ja 36. Armeijoiden joukot puolustukseen pääpiirtein joen suuntaisesti. Izjumin itäpuolella Venäjän 2. KMJVD:n joukot ovat hyökänneet alkuviikosta Dovhenkan ja Jaremivkan suunnissa pakottaen Ukrainan 81. Ilmarynnäkköprikaatin (IRPR) joukot osin vetäytymään. Eteneminen on kuitenkin pysähtynyt ja viimeiset pari päivää venäläiset ovat tyytyneet tulittamaan ukrainalaisten asemia tykistöllä valmistautuen hyökkäysten jatkamiseen, kun puolustajia on kulutettu riittävästi.


Lyman suunnassa Izjumin itäpuolella venäläisten 90. PSD:n joukot onnistuivat valtaamaan 26.5. Lyman kaupungin usean päivän tykistöpommituksen jälkeen ja etenemään kaupungin eteläpuolelle. Lymaa puolustaneet Ukrainan 3. PSPR:n, 57. MTJVPR:n, 79. IRPR:n ja 128. Vuoristoprikaatin joukot vetäytyivät etelään Siverskyi Donetsk -joen etelärannalle. Venäläiset eivät ole tässäkään suunnassa päässeet eteenpäin, koska pääosa voimista on keskitetty Severodonetskin suuntaan.


Severodonetskin suunnassa venäläiset ovat keskittäneet alueelle runsaasti joukkoja. Suoraan Severodonetskiin on hyökännyt 127. MTJVD:n lisäksi Luhanskin ”kansantasavallan” 2. Armeijakunnan joukkoja, tshetsheenijoukkoja sekä Wagnerin palkkasotilaita. Venäläiset ovat viime päivinä saaneet haltuunsa pääosan kaupungista. Kaupunkia puolustavat 111. ja 115. PPPR:n sekä 4. ja 27. Kansalliskaartin Prikaatin joukot ovat ilmeisesti vetäytymässä kaupungista Severodonetskin länsipuolella olevaan Lysytsanskiin. Lysytsanskin kaupunki sijaitsee Donetsk-joen länsirannalla ja korkeammassa maastonkohdassa helpottaen alueen puolustusta.


Venäläiset pyrkivät hyökkäämään myös Severodonetskin eteläpuolella Toshkivkan ja Hirsken suunnissa. Siellä venäläisten 5. Armeijan joukot ovat jo Donetsk-joen länsipuolella eikä hyökkäys etelästä Lysytsanskiin edellyttäisi hankalaa joen ylitystä. Ukrainan 17. PSPR puolustaa aluetta ja on onnistunut hidastamaan venäläisten hyökkäyksiä vastahyökkäyksillä.


Popasnan suunnassa venäläiset 76. ja 106. KMHLD:n, 35. MTJVPR:n ja 336. Merijalkaväkiprikaatin joukot vahvennettuina Wagnerin palkkasotilailla kykenevät uhkaamaan Severodonetskiin johtavaa T1302 -valtatietä. Ukrainan 118. PPPR, 80. IRPR sekä 14. ja 24. MEKPR ovat kyenneet pysäyttämään venäläisten etenemisen ja työntämään heitä jonkin verran taaksepäin. Huoltotie on ajoittain tulen alla, mutta edelleen käytettävissä.


Ukrainalaisten 109. PPPR puolustaa Bakhmutin linnoitettua kylää, joka on nyt venäläisten tykistön kantaman sisällä. Bakhmutin valtaus tai sen kiertäminen mahdollistaisi etenemisen pohjoiseen Slovianskin suuntaan ja ukrainalaisten joukkojen laajemman saarrostuksen. Venäläisten hyökkäykset kylän suuntaan on kuitenkin toistaiseksi torjuttu.


Etelämpänä Donetskin suunnassa venäläiset ovat jatkaneet hyökkäyksiä sitoakseen alueella olevia ukrainalaisia joukkoja ja estääkseen Severodonetskin suunnan vahventamisen.


Eteläisellä rintamalla venäläiset ovat jatkaneet 58. Armeijan 19. KMTJVD:n, 42. KMTJVD:n ja 155. ERKMERIJVPR:n voimilla vähäisiä komppanian hyökkäyksiä kohti pohjoista, mutta ilman suurempaa menestystä. Tarkoituksena on ilmeisesti lähinnä sitoa puolustajan joukkoja. Rintamalla on käyty paljon tykistön kaksintaisteluja, joissa ukrainalaiset ovat yleensä olleet uuden länsikaluston ansiosta niskan päällä. Venäläiset ovat edelleen tehneet hyökkäysvalmisteluja Vasylivkan alueella valmistautuen hyökkäykseen kohti Zaporizzjaa, jota tulitetaan säännöllisesti pitkän kantaman ohjuksilla. Vasylivkan eteläpuolella olevaan Melitopoliin on ilmeisesti ryhmitetty reserviksi vanhoilla T-62 panssarivaunuilla varustettu pataljoonan taisteluosasto. Ukrainalaisten sissitoiminta on pakottanut venäläiset keskittämään huoltokuljetuksensa pääteille vahvasti suojattuihin kolonniin.


Mariupolissa kaupungin satama on avattu ja venäläiset käyttävät sitä Azovstalin tehdasalueelta varastamansa teräksen kuljetuksiin. Kaupunkia otetaan tiukasti Venäjän hallintoon ja alueella on aloitettu henkilöstön pakkovärvääminen Donetskin ”kansantasavallan” armeijaan.


Krimin pohjoispuolella ukrainalaiset ovat aloittaneen vastahyökkäykset, vaikka alueelta on siirretty joukkoja Donbassin taisteluihin. Ukrainan 80. IRPR hyökkäsi 28.5. Davydiv Bridin alueella edeten aina kymmenen kilometrin syvyyteen ennen kuin venäläisten 22. Armeijakunnan vastahyökkäykset pysäyttivät hyökkäyksen. Idempänä Vysokopillian suunnassa Ukrainan 60. ja 63. MEKPR sekä 108. PPPR tekivät myös hyökkäyksiä saaden rajoitetusti menestystä. Ukrainan 14. MEKPR teki vastaavanlaisia hyökkäyksiä Snihurivkan suunnassa. Hersonin suunnassa on käyty myös vähäisempiä taisteluita ilman suurempaa menestystä ukrainalaisille. Venäläiset ovat pyrkineet vaikeuttamaan ukrainalaisten joukkojen siirtoja iskemällä Mykolajivin luoteispuolella olevaa rautatiesiltaa vastaan pitkän kantaman ohjuksilla. Venäläiset ovat vahvistaneet puolustustaan Hersonin alueella, linnoittaen asemia ja ryhmittäen alueelle edelleen ilmatorjuntaa ja pioneerijoukkoja tukemaan puolustusvalmisteluja.


Venäläisten toimet Harkovan oblastin ottamiseksi Venäjän hallintoon ovat kohdanneet sitkeää siviilivastarintaa. Siviilivastarinnan ja sissitoiminnan vaikeuttamiseksi venäläiset ovat kaataneet alueella matkapuhelinverkot vaikeuttaakseen paikallisten asukkaiden yhteydenpitoa.


Transnistriassa venäläiset ovat pitäneet joukkojaan korkeassa valmiudessa, mutta viitteitä hyökkäyksestä Odessan suuntaan ei ole havaittu viikon aikana. Ukrainalaiset ovat siirtäneet 35. Merijalkaväkiprikaatin Odessan länsipuolelle ilmeisesti varotoimena.


Valko-Venäjällä seitsemän pataljoonaa Valko-Venäjän joukkoja on jatkanut jo useita viikkoja jatkuneita harjoituksia ja ryhmitysmuutoksia Ukrainan rajan tuntumassa ilmeisesti sitoakseen Ukrainan joukkoja alueelle. Valko-Venäläiset ovat kuitenkin tehneet myös suluttamista ja muita puolustusvalmisteluja rajan tuntumassa, mikä viittaa siihen, että hyökkäys ei ole suunnitteilla.


Mustallamerellä venäläiset ovat jatkaneet Käärmesaarella olevien asemien vahventamista. Mustanmeren laivaston Kilo-luokan sukellusveneet (6 kpl), jotka kykenevät ampumaan yhteensä 24 Kalibr-risteilyohjusta, ovat ilmeisesti siirtyneet merelle tukemaan operaatioita. Merellä on lisäksi ainakin yksi venäläinen pintataisteluosasto ja yksi maihinnousuosasto. Venäläiset eivät kuitenkaan enää uskalla operoida Ukrainan rannikon tuntumassa vaan pysyvät Krimin lähistöllä.Venäjän operaation jatko tulevan viikon aikana


Harkovassa venäläiset pyrkinevät pitämään hallussaan olevat alueet ja estämään ukrainalaisten etenemisen Venäjän rajalle tai venäläisten huoltoreiteille idässä. Venäläisillä ei ilmeisesti ole toistaiseksi voimia merkittäviin vastahyökkäyksiin. Ukrainalaiset pyrkinevät puolestaan jatkamaan hyökkäyksiä 92. MEKPR:n sillanpääasemasta Staryi Saltivissa itään ja pohjoiseen sitoakseen venäläisiä joukkoja huoltoreittiensä suojaamiseen.


Izjumissa venäläiset todennäköisesti pyrkivät pysäyttämään ukrainalaisten hyökkäykset kaupungin länsipuolella. Samaan aikaan kaupungin itäpuolella pyritään ylittämään Donetsk-joki Izhum-Lyman alueella ja etenemään kaakkoon kohti Slovyanskia.


Popasnan suunnassa pyrittäneen myös jatkamaan hyökkäystä, katkaisemaan ukrainalaisten huoltoyhteydet Severodonetskiin ja etenemään kohti Slovyanskia ukrainalaisten saarrostamiseksi kaksipuoleisella saarrostuksella.


Severodonetskissa venäläiset pyrkivät valtaamaan kaupungin ja jatkamaan hyökkäystä idästä ja etelästä Lysytsanskin valtaamiseksi, minkä jälkeen Venäjä hallitsisi koko Luhanskin oblastia. Venäläiset joutunevat kuitenkin järjestelemään ja lepuuttamaan joukkojaan Severodonetskin valtaamisen jälkeen, jolloin hyökkäyksen jatkaminen voi tapahtua vasta ensi viikon puolivälissä.


Donetskin suunnassa jatkettaneen hyökkäyksiä ukrainalaisten sitomiseksi.


Ukraina on ryhmittänyt alueelle lisäjoukkoja, mutta nämä eivät ole kyenneet toistaiseksi pysäyttämään venäläisten etenemistä ja joukot ovat kuluneet taisteluissa.


Eteläisellä rintamalla venäläiset pyrkinevät sitomaan ukrainalaisia ja aloittamaan uuden suuremman hyökkäyksen kesäkuun alkupuolella. Hyökkäys saattaa suuntautua Orikhiviin, mikä mahdollistaa hyökkäyksen jatkamisen joko Zaporizzjan suuntaan tai pohjoiseen.


Krimin pohjoispuolella venäläiset pyrkinevät edelleen pitämään saavuttamansa tasan ja vahventamaan puolustustaan. Ukrainalaiset pyrkinevät puolestaan jatkamaan hyökkäyksiä ja työntämään venäläiset Dnieprin pohjoispuolelta joen etelärannalle tai vähintään estämään venäläisiä rakentamasta vahvoja puolustusasemia nykyiselle tasalle.


Operaatiot kuukauden tähtäimellä


Venäläisten suurhyökkäys Donbassissa on pääosin epäonnistunut ukrainalaisten sitkeän vastarinnan takia. Venäläiset todennäköisesti saavat taktisen voiton valtaamalla Severodonetskin alueen. Venäläiset joukot lienevät tämän jälkeen kuitenkin niin kuluneita, että heillä ei ole kykyä Severodonetskin valtaamisen jälkeen uuden voimakkaan hyökkäyksen aloittamiseen useisiin viikkoihin, varsinkin kun ukrainalaiset pitävät yllä sivustauhkaa Harkovan suunnassa.


Ukrainalaisten suurten tappioiden takia heillä ei välttämättä ole enää kykyä ottaa aloitetta haltuun operatiivisella tasolla aloittamalla suuret vastahyökkäykset kesäkuun aikana. Ukrainalaisetkin tarvitsevat aikaa kuluneiden joukkojensa täydentämiseen ja lännen aseapuna saatavan uuden kaluston käyttöönottoon, jolloin suurempia operaatioita voidaan aloittaa ehkä heinäkuussa.


Etelä-Ukrainassa venäläisten edellytykset hyökätä Zaporizzjan suuntaan ja saavuttaa menestystä ovat myös suhteellisen heikot, samoin kuin Mykolajivin suunnassa. Venäläiset keskittynevät vain valtaamiensa alueiden pitämiseen ja ukrainalaisten joukkojen sitomiseen. Paikallisia hyökkäyksiä lukuun ottamatta mitään suurta venäläisten operaatiota ei todennäköisesti ole odotettavissa kesä-heinäkuun aikana, varsinkaan kun joukkoja sitoutuu kasvavan ukrainalaisen partisaanitoiminnan estämiseen.


Mustallamerellä Venäjä pyrkinee turvaamaan Käärmesaaren hallussapidon ja ryhmittämään saareen edelleen pitkän kantaman ilmatorjunta- ja pintatorjuntajärjestelmiä, taatakseen merisaarron ylläpidon ja estääkseen Ukrainan ilmavoimien sekä lennokkien toiminnan.


Tappiolukujen vertailua


Seuraavassa on Ukrainan puolustusministeriön ilmoitus ja suluissa hollantilaisen Oryxin ilmoitus kalustotappioista 3.6. mennessä:


Kaikkiaan 1367 (751) panssarivaunua, 3366 (1486) panssariajoneuvoa, 51 (164) pioneerivaunua, 661 (195) tykkiä ja kranaatinheitintä, 207 (69) raketinheitintä, 95 (86) ilmatorjunta-asetta/-järjestelmää, 2329 (1185) pyöräajoneuvoa, 535 (80) lennokkia, 210 (30) lentokonetta, 175 (43) helikopteria, risteilijän (1), korvetin, 3 (3) maihinnousualusta ja 8 (5) veneluokan partioalusta.


Ukrainan mukaan Venäjä on menettänyt kaikkiaan noin 30 950 sotilasta kaatuneina. Tämä sisältää myös palkkasotilaat ja Donetskin ja Luhanskin ”kansantasavaltojen” joukot. Tietoa ei ole kyetty vahvistamaan. Länsimaisten tiedustelulähteiden arvioiden mukaan Venäjän asevoimat ovat todennäköisesti menettäneet jo lähes 20 000 sotilasta kaatuneina. Tämä tarkoittaisi todennäköisesti jo yli 60 000 sotilaan kokonaistappioita.


Venäjän kalustotappiot alkavat olla panssarikaluston osalta jo 50% taistelevien joukkojen materiaalista, taistelupanssarivaunujen osalta jopa yli 50%. Materiaalitäydennyksiä on ilmeisesti jonkin verran saatu joukko-osastojen kotivaruskuntien varastoista, mutta ei riittävästi täydentämään tappioista kuin pienen osan. Jos tappioita tulee nykyisessä tahdissa, Venäjän asevoimien kyky suurempiin operaatioihin edes rajoitetuilla alueilla ja yhdessä suunnassa kerrallaan alkaa olla vaarassa parin viikon sisällä.


Voiman kasvu


Venäjän kyky täydentää joukkojaan tai perustaa uusia on heikentynyt merkittävästi länsimaiden pakotteiden takia. Puutetta yritetään korvata käyttämällä vanhempaa kalustoa puolustustehtävissä vapauttamassa uudempaa kalustoa hyökkäyksiin. Lisäksi pyritään korjaamaan varastoissa olevaa kalustoa taistelukuntoiseksi sekä ”lainata” kalustoa Valko-Venäjältä.


Henkilöstötäydennyksissä on myös ongelmia. Sopimussotilaiden rekrytointia on tehostettu perustamalla rekrytointiasemia eri puolilla Venäjää ja lupaamalla suuria palkkioita jopa vain neljän kuukauden sopimuksista, mutta kampanjoilla ei näytä olevan toistaiseksi suurempaa menestystä.


Ukraina on puolestaan saanut lupauksia lisäavusta. USA on luvannut lahjoittaa lisää M777 -kanuunoita ja ampumatarvikkeita. Lisäksi on luvattu neljä HIMARS-raketinheitintä ja niihin kahdet täytöt lähes 80 kilometriin kantavia raketteja. Tämä on toivottavasti vasta ensimmäinen erä tätä tehokasta järjestelmää. Puola on aiemmin luvannut toimittaa 18 kappaletta 155 mm:n KRAB -panssarihaupitsia Ukrainalle. Eräiden tietojen mukaan Puola aikoo lisätä näiden määrän lisälahjoituksella kaikkiaan jopa seitsemäänkymmeneenkahteen. Ruotsi on puolestaan ilmoittanut lahjoittavansa Ukrainalle muun muassa kipeästi kaivattuja meritorjuntaohjuksia.


Materiaali- ja henkilöstötilanne on kehittymässä Ukrainan eduksi, mikä omalta osaltaan tukee kykyä Ukrainan operatiivisten vastahyökkäysten aloittamiseen kesän aikana. Venäjällä on enemmän henkilöstöä reservissä ja kalustoa varastoissaan, mutta se ei ole toistaiseksi ollut kykenevä näiden täysimääräiseen hyödyntämiseen. Lisäksi suurin osa varastoissa olevasta materiaalista on vanhaa verrattuna Ukrainan länsiapuna saamaan materiaaliin.


Ratkaisevaa kesän aikana on, kykeneekö Ukraina luomaan riittävän ylivoiman niin henkilöstön kuin tulivoiman osalta aloittaakseen hyökkäykselliset operaatiot. Lisäksi Ukraina tarvitsee kykyä kiistää Venäjän ilmaylivoiman alueilla, joilla se aikoo hyökätä.