Nyt panssarivaunusta näkee

Artikkelit
Jarmo Sinkkonen

Panssarivaunu, niin taisteluvaunu kuin rynnäkkövaunukin, on taistelukentän kuningastyökalu. Liikkuvuus, tulivoima ja suoja vailla vertaa. Silti panssariaseella on omat heikkoutensa ja yksi niistä on vaunumiehistön rajoitettu näkyvyys vaunun sisältä ja siten tilannetietoisuus ympäristöstä. Kautta historian vaunuja onkin usein johdettu ns. ”luukut auki” –menetelmällä, jossa on tähystetty pää vaunun luukusta ulkona. Se on ollut aina moninkertaisesti parempi tilannetietoisuuden kannalta kuin ”luukut kiinni” –toimintatapa, jolloin näkyvyys rajoituu merkitävästi perinteisistä prismoista tähystettäessä.

 

lntialainen AjnaLens on kehittänyt Made in India -ratkaisun panssari- ja rynnäkkövaunujen tähystysrajoitteisiin. Järjestelmä on nimeltä AjnaESAS (Ajna Enhanced Situational Awareness System). Järjestelmä perustuu jokasuuntaan kuvattavaan kamerakuvaan, joka yhdistetään digitaalisesti ympärikatsottavaksi panoraamamaisemaksi.

Otsikkokuvassa kamerat vaunun kulmissa. Tässä toisenlainen toteutus.

AjnaESAS mahdollistaa miehistön 360° näkökentän vaunun sisältä ja pitää miehistön tietoisena ympäristöstään, mutta samalla myös suojassa panssarikuoren turvassa. Lämpökameraratkaisut tarjoavat mahdollisuuden ajaa vaunua turvallisesti pölyn, hiekan, sumun ja savun läpi. Järjestelmä parantaa näin vaunun taistelutehoa ja selviytymiskykyä. Tokihan meikäläisissä olosuhteissa ja kaikkialla maailmassa vaunun ulkopuolella olevat kamerat, kuten kaikki optiikka, on alttiina pölylle, kuralle ja lumelle.

 

Järjestelmä perustuu 360°:n kamerajärjestelmään, joka on asennettu vaunuun. Kameratiedot yhdistetään saumattomaksi kuvaksi, joka esitetään vaunumiehistölle lisätyn todellisuuden teknologialla silmikkoon tai ”silmälaseihin”, joka tarjoaa ympäristöstä panoraamamaiseman. Kuva voi olla päivänvalokameran tai lämpökameran kuvaa ja siten mahdollistaa toiminnan myös pimeässä. Esitettyä kuvaa on myös mahdollista zoomata nelinkertaiseksi tarvittaessa. Järjestelmään voidaan myös liittää omatunnuslaitteiden tietoa ja muita parametrejä. Lisäksi käyttäjän kuvassa näkyy kompassitieto ja tähystyssuunta vaunun rungon asemaan nähden.

 

Järjestelmä räätälöidään kutakin ajoneuvotyyppiä varten erikseen ja täyttää tietenkin sotavarusteille asetetut länsimaiset MIL-standardit. Tuote on osoitus Intialaisen huippuosaamisen todella mittavan volyymin tuottamasta huippumodernista järjestelmästä.