Laina-aseilla natseja vastaan

Artikkelit
Suomen Sotilas

Yhdysvaltain senaatti päätti toissapäivänä yksimielisesti käynnistää Ukrainan tukemiseksi Lend-Lease -ohjelman. Tämä tarkoittaa, että joulu saapui juuri Ukrainan asevoimille etuajassa.

Käytännössä Yhdysvallat ryhtyy varustamaan Ukrainaa, jonka ei tarvitse jatkossa edes ostaa kaipaamiaan aseita. Se voi vain ”lainata” ne USA:lta ja palauttaa sitten jahka sota on sodittu (mikäli jotakin on vielä silloin ehjänä – todennäköisemmin ei ole).

Tämän päätöksen monikerroksisuus on huikeaa.

Alkuperäinen Lend-Lease -ohjelma luotiin toisen maailmansodan alkuvaiheessa, jolloin USA toimitti valtavia määriä sotamateriaalia Britannialle jo ennen kuin maa itse liittyi sotaan.

Sodankäyntivälineiden myyminen oli tuolloin vielä puolueettomalle USA:lle hankalaa, varsinkin kun hupenevan sotakassan päällä istuva pääministeri Winston Churchill ei pystynyt käteisellä maksamaan. Presidentti Roosevelt kiersi koko ongelmavyyhdin sillä, että USA ei virallisesti myynyt mitään, vaan ainoastaan ”lainasi”.

Ennen kun Yhdysvallat liittyi virallisesti sotaan, se oli jo ”demokratioiden asevarasto”. Senaatti päätti toissapäivänä, että USA on sitä myös tänään.

Historiallinen viittaus on alleviivattu paksuimmalla mahdollisella kynällä.

Alkuperäinen Lend-Lease-ohjelma piti pystyssä Britanniaa, joka taisteli yksin natseja vastaan. Uusi Lend-Lease-ohjelma tarvitaan nyt, koska jälleen demokraattinen valtio taistelee yksin natseja vastaan.

Teksti: Andrei Sergejeff

Kuva: Lentokoneita kokoonpantavina amerikkalaistehtaassa.