Tankintappaja NLAW

ArtikkelitTilaajille
Jarmo Sinkkonen

”God Save the Queen!” kaikuu taisteluhuutona Ukrainan taistelukentillä. Mitä ihmettä? Brittivapaaehtoisten tunnushuuto? Ei. Ukrainalaisten panssarintorjuntaohjusmiesten taisteluhuuto. Vahvalla huumorilla. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi oli kertonut kuuleman mukaan Britannian pääministerille Boris Johnsonille puhelinsoitossa, että Ukrainan sotilaat olivat alkaneet huutaa ”God Save the Queen!”, tuhottuaan venäläisten panssarikalustoa NLAW-ohjuksilla. Ukrainalaiset pst-miehet osoittivat näin kiitollisuutta Ison-Britannian kuningatar Elizabeth II:lle, sillä Iso-Britannia on tähän mennessä toimittanut yli 3600 ohjusta Ukrainalle.

 

NLAW-panssarintorjuntaohjus (New Generation Light Anti-Tank Weapon) on tullut tutuksi suomalaisille panssarintorjuntareserviläisille ja monille muille Puolustusvoimia ja sotatekniikkaa sekä Ukrainan sotaa seuraaville täällä kotimaassakin.

 

Ohjus on ruotsalaisen Saab Bofors Dynamics AB:n ja brittiläisen Thales Air Defencen yhdessä kehittämä ja valmistama, niin sanotun kolmannen sukupolven lähipanssarintorjuntaohjus. Olalta ammuttava yhden miehen ohjus lentää noin metrin tähtäyslinjan yläpuolella ja alaspäin suunnattu ontelopanos iskee panssarivaunuun ylhäältä päin. Taisteluvaunujen tornin kattopanssarihan on huomattavasti huonommin suojattu kuin tornin sivut tai vaunun etusektori. Kertakäyttöinen ohjus painaa ampumakunnossa 12,4 kg ja sen tehokas ampumaetäisyys on noin 600 metriä. NLAW:ta käyttävät Suomi, Ruotsi ja Iso-Britannia. Ja nyt Ukraina!

Brittisotilaat kouluttavat ukrainalaisia aseen käyttöön

Iso-Britannia toimitti ensimmäiset 2000 ohjusta jo tammikuussa 2022 ja toimitukseen sisältyi tarvittava kouluttajahenkilöstö, joten Ukraina oli valmis panssarintorjuntaan jo heti sodan puhjettua.

 

Millainen ase?

 

Kolmannen sukupolven ohjuksena NLAW on ”ammu-ja-unohda” -ohjus. Se ei vaadi ei vaadi laukaisun jälkeistä ohjausta, kuten moni puolustusvoimienkin käytössä oleva pst-ohjusjärjestelmä. Ampuja tähtää maalia maalia viitisen sekuntia ennen laukaisua. Ohjauselektroniikka rekisteröi seurantaliikkeen ja laskee lentoradan maaliin. Inertiaohjaus pitää lentoradan noin metrin tähtäyslinjan yläpuolelta. ”Ammu-ja-unohda” -toiminto mahdollistaa ampujan välittömän suojautumisen laukauksen jälkeen ja tarvittaessa poistumisen laukaisupaikasta.

 

Ohjus tunnistaa kohteensa sen toisistaan riippumattomilla optisella ja magneettisella sensorilla ja räjäyttää ontelopanoksen kohtisuoraan alaspäin. Kahden sensorin menetelmä vaikeuttaa ohjuksen häirintää kohteen omasuojajärjestelmillä. Huolimatta alkuperäisten kahden ontelolatauksen vähentämisestä yhteen kustannus- ja painosyistä, valmistaja lupaa ontelopanoksen läpäisevän kaikki kattopanssaroinnit, myös venäläisille vaunuille tyypillisten reaktiivipanssarilla suojattujen vaunujen tykkitornit.

Koska ohjus lentää tähtäyslinjan yläpuolella ja sensorit pystyvät erottelemaan maalin muista lentolinjan alle sattuvista kohteista ansiosta aseella voidaan tuhota myös osittain esteen takana oleva kohde. Maaliksi valitun panssarivaunun runko voi olla vaikkapa ison kiven tai kallionharjan takana, eikä ohjus harhaudu räjähtämään kiveen tai kallioon. Edessä oleva este ei saa olla kuitenkaan ohjuksen lentoradan tiellä.

 

Panssaroimattomia maaleja ammuttaessa voidaan ohjus vaihtaa ylilentotilasta (overfly top attack) suoraa kohti ammuttavaksi (direct attack), jolloin ohjus lentää suoraan tähtäyslinjaa taistelukärjen ontelolatauksen räjähtäessä iskusta hyvin lyhyellä viiveellä. Tässä suorassa  toimintamoodissa NLAW:tä voidaan käyttää panssaroimattomia kohteita, kuten kuorma-autoja tai helikoptereita vastaan, ja sillä voidaan ampua myös rakennuksiin sisään.

 

Ohjuksen päämoottori käynnistyy vasta lähdön jälkeen. Ohjuksen ulosheittomoottori on niin heikkotehoinen, että se ei aiheuta kaikkien reserviläisten tuntemaa singoille tyypillistä laajaa takavaara-aluetta. Näin ollen NLAW voidaan ampua myös suljetusta tilasta.

 

Ampuja voi käyttää ohjusta monipuolisista ampuma-asennoista ja ohjuksen voi ampua myös kerrostalon katolta kaupunkitaisteluissa aina 45 asteen alakulmilla. Ampuminen on mahdollista rakennuksen sisältä, kellarista tai rakennuksen toisesta kerroksesta useimpien tankkien kantaman ulkopuolella. Suorassa hyökkäystilassa NLAW:tä voidaan käyttää pehmeitä kohteita, kuten kuorma-autoja, busseja ja helikoptereita vastaan, mutta sitä voidaan myös ampua rakennuksiin, joissa se aiheuttaa merkittäviä vahinkoja.

Tuttu taistelupari Suomessa

 

Suomen puolustusvoimat on hankkinut NLAW-järjestelmän operatiivisten joukkojen kehittämisohjelmaan liittyen. NLAW-ohjuksilla luodaan vahva lähipanssarintorjuntakyky. Ohjusten sekä koulutus- ja huoltojärjestelmän toimitus Puolustusvoimille alkoi reilu kymmenen vuotta sitten. Osaavia ampujia on siis koulutettu jo kauan Suomessa. Hädän hetkellä saisimme varmaankin ohjustoimituksia Ukrainan tapaan ja osaavia tankintappajia meiltä löytyy jo runsaasti. Puolustusvoimat teki ohjuksen lisähankintoja vuonna 2017. NLAW-ohjuksen yksikköhinnaksi arvioidaan nykyisin noin 35 000 euroa.

Varsinaisen ohjuslaukauksen lisäksi järjestelmään kuuluvat Patrian VV3X-valonvahvistintähtäin sekä Saab Training Systems AB:n simulaattorikalusto koulutuskäyttöön.

 

 

 

Video NLAW-järjestelmästä: