Hypersooniset aseet Ukrainassa?

ArtikkelitTilaajille
Jarmo Sinkkonen

Venäjä käytti uusia H-47M2 Kinžal -ohjuksiaan ensimmäistä kertaa Ukrainassa. Venäjän ulkoministeriön ilmoituksen on välittänyt venäläinen Ria Novosti. Venäjän ilmoituksen mukaan ohjuksella tai ohjuksilla olisi tuhottu ampumatarvikevarasto Ivano-Frankivskin alueella.

 

Hypersoonisella aseella tarkoitetaan vähintään viisinkertaisella äänen nopeudella (1 715 m/s (6 175 km/h) lentävää asetta. Ohjusten nopeus ei ole mikään uusi asia, koska ballistiset ohjukset ovat vuosikymmenten ajan lentäneet suuremmillakin nopeuksilla. Suuri nopeus ja liikehdintä lennon aikana tekevät aseesta vaikeammin torjuttavan.

 

Uutinen voi olla totta tai perätöntä propagandaa. Kuitenkin, mikäli uutinen on totta, sillä ei ole mitään operatiivista merkitystä sodankäynnin kannalta. Venäjällä on paljon asejärjestelmiä, joita Ukraina ei pysty torjumaan, joten muitakin aseita olisi voitu käyttää. Voi olla, että sotatilannetta käytetään samalla uusien asejärjestelmien testaamiseen.

 

Taisteluvälineenä hypersooniset aseet eivät ole ihan uusi keksintö, taistelutoimissa hypersoonisia aseita käytettiin jo marraskuussa 1944, kun saksalaiset ampuivat hypersoonista, 160 kilometrin kantaman ja 6 800 km/h nopeuden omaavia V4 Rheinbote -kostoaseita, maasta laukaistavia raketteja, Antwerpenin satamaan.

H-47M2 Kinžal -ohjus lähikuvassa

Venäjälle on toki edullista esitellä huippuaseistustaan, mutta erikoista, ettei se tehnyt sitä heti operaation alkaessa shokeeratakseen Ukrainan puolustusta ja johtoa.  Joka tapauksessa Venäjälle on edullista käyttää tämäntyyppisiä uutisia osana sen strategista viestintää. Sanoma lienee osoitettu enemmän länteen kuin vain Ukrainalle. Ohjus on vaikeasti torjuttava ja varustettavissa ydinkärjellä, joten pelottelu ja voimannäyttö varmasti merkittävimpänä motiivina uutisoinnissa. Tällä pyritään hillitsemään lännen reaktioita tuleviin tapahtumiin, olipa Ukrainassa tulossa mitä hyvänsä. 

 

Venäjä julkaisi tapahtumasta lennokista kuvattua videomateriaalia iskusta. Tarkempi tutkimus on kuitenkin jo osoittanut videomateriaalin kuvatun Itä-Ukrainassa. Kuvamateriaali on taltioitu voimakkaasti pommitetulla maaseutualueella. Venäjän toimittaman videomateriaalin kohteena ollut rakennus tuhottiin jo 12. maaliskuuta 2022, viikkoa ennen kuin tämä video julkaistiin ja uutiset Kinžalin käytöstä julkistettiin. Videoharhautus ei toki poissulje ohjuksen käyttöä jossain muualla.

 

Venäjän julkaisema video ohjusiskusta:

 

USA:n vastaisku tulossa

 

Niin hypersoonisten aseiden kuin niiden torjunnankin kehitystyötä tehdään USA:ssa, Venäjällä ja Kiinassa. Samoin Pohjois-Korea ilmoitti viime syksynä testanneensa omaa asettaan.

 

Lukijat muistavat varmastikin hyvin, kun Venäjä itse presidentti Putinin suulla on mainostanut Venäjän tuomiopäivän aseita, joihin kuuluu mm. hypersooniset ohjukset. Nyt USA:n vastaisku on alkanut.

 

Vastikään on Yhdysvalloissa aloitettu torjunta-aseiden kehitystyö. Yhdysvalloissa Raytheon, Northrop Grumman ja Lockheed Martin kilpailevat nyt tällä verraten uudella vasta-aseareenalla.

 

Tavoitteena on torjuntaohjus, joka iskee hypersooniseen ohjusuhkaan, kun hyökkäävä ohjus lentää ilmakehässä noin 70 kilometrin korkeudessa yli 5 Machin nopeudella. Kehitettävää asetta kutsutaan nimellä Glide Phase Interceptor (GPI).

 

Tavoitteena on hypersooninen vasta-ase, joka kykenee torjumaan hyökkääjän hypersoonisia ohjuksia niiden ollessa haavoittuvimmillaan, keskilentovaiheessa, jolloin ne liukuvat avaruudessa ilman työntövoimaa.

 

Nykypäivän ballististen ohjustorjuntajärjestelmät pyrkivät torjumaan lähestyvät ohjukset ulkoavaruudessa niiden lentäessä säännöllistä kaarevaa lentorataa, jossa ne ovat ison osan lentoajastaan. Hypersooniset ohjukset sen sijaan ovat lyhemmän ajan avaruudessa ja voivat liikehtiä epäsäännöllisesti lähestyessään maaliaan. Suuri nopeus ja liikehtimiskyky tekevät niistä hyvin vaikeasti seurattavia ja torjuttavia.

 

US Navyn Aegis-alusten valvonta- ja maalinseurantajärjestelmät pystyvät seuraamaan lähestyviä hypersoonisia ohjuksia, jos ovat oikeassa paikassa oikeaan aikaan.

 

Jotta valvontakehä olisi kattava, MDA ja avaruustutkimusvirasto (Space Development Agency) kehittävät satelliitteihin perustuvaa nykyistä täydentävää ohjusvaroitus- ja valvontajärjestelmää, jonka sensorit havaitsevat hypersooniset ja ballistiset ohjukset.

 

GPI-kehitystyö tulee vastaamaan tulevaan uhkaan aluksi merivoimissa alusasenteisena. Ohjuspuolustusvirasto MDA pohtii jo asejärjestelmän integrointia maalla sijaitseviin ohjuspuolustusjärjestelmiin.

Taiteilijan näkemys alussijoitteisesta torjuntaohjuksesta

GPI-ohjus tulee olemaan ensimmäinen laatuaan, jolla on riittävä nopeus, ohjautuvuus ja kuumuudenkestokyky, joita vaaditaan hypersoonisten uhkien torjumiseen”, Raytheon Missiles & Defensen strategisen ohjuspuolustuksen varajohtaja Tay Fitzgerald totesi Breaking Defenselle. ”Kun kehitämme GPI:tä, käytämme olemassa olevaa tietoamme nyt suunnitteilla olevista hypersoonisista aseista nopeuttaaksemme torjuntaohjelmaa.”

 

”GPI hyödyntää todistettua menestystämme Terminal High Altitude Area Defense eli THAAD-asejärjestelmän kehittämisessä ja käyttöönotossa. Tämä yhdistettynä Aegis-asejärjestelmäosaamiseemme ja -tietoomme antaa meille ainutlaatuisen mahdollisuuden tukea MDA:n hypersoonisten ohjusten torjuntaohjelmaa”, sanoi Julie Pecson, Lockheed Martinin Glide Phase Interceptor -ohjelman ohjelmajohtaja.

 

Kullekin kehitystyöhön osallistuvalle yritykselle MDA on myöntänyt noin 20 miljoonan dollarin tutkimusmäärärahan. Jokaisen toimittajan konseptin tulee olla valmis noin vuoden kuluttua, syyskuussa 2022.