Kuvatiedustelua sodasta

Artikkelit
Jukka Janhunen

Lehden avustaja, DI Jukka Janhunen on ballistisen suojan erikoisasiantuntija ja harvoja suomalaisia, jotka tuntevat venäläistä suojavarustusta ja kypäriä yksityiskohtaisesti. Siksi hänen löydöksensä ovat poikkeuksellisen varteenotettavia.

 

Ukrainasta tulevien kuvien ja videoiden määrä on valtaisa. Joskus kyseessä on disinformaatiota ja joskus ei. Suomen Sotilas otti tarkasteluun kahden uutismedian videoreportaasit: CNN-uutiskanavan reportaasin sodan alkamispäivältä (24.2.) ja Inside Editionin reportaasin lauantailta 26.2.

 

Otimme videoista kuvakaappauksia niistä löytyvien mielenkiintoisten yksityiskohtien vuoksi. Virheellisten tulkintojen tekeminen on aina mahdollista ja siksi pidätämme itsellämme oikeuden erehtyä. Mutta uskokaa pois, parasta laitamme ja tahallaan emme erehdy. Pyrimme neutraaliin ja analyyttiseen tulkintaan.

Kuva 1.

Kuvan yksi tilanne on CNN-uutiskanavan reportaasista, jossa venäläiset maahanlaskujoukkojen (VDV) sotilaat ovat Kiovan luoteispuolella sijaitsevan Antonovin eli Hostomelin lentokentän porteilla. Kuvan tekee mielenkiintoiseksi megafonia varusterepun yläosassa kantava sotilas. Hän on joukon komentaja, jonka vahvistaa CNN-reportteri videolla. Kuvassa kaksi on nähtävissä komentajan pää zoomattuna.

Kuva 2.

Tässä linkki CNN-reportaasivideoon:

 

 

Komentajan varustus poikkeaa muun joukon varustuksesta mm. ballistisen suojakypärän osalta. Ballistinen suojakypärä on ns. high-cut-mallinen Armokomin LShZ 1+ -polymeerikuitukomposiittikypärä. Se rinnastetaan usein FSB:n terrorisminvastaisten yksiköiden nykyiseksi kypärämalliksi. Tämä skenaario on ehkä epätodennäköinen, mutta lehtemme nimettömänä pysyvä avustaja kertoi, että FSB:n ja GRU:n operaattorit voivat käyttää samoja varusteita. Se mitä yritämme sanoa, on se, että kyseinen komentaja ei välttämättä ole maahanlaskujoukkojen upseeri, vaan tiedustelupuolelta.

 

Kuvassa kolme on vertailu vuoksi FSB Alfan operaattoreita harjoituksissa. Varusteiden puolella on menty todella länsimaiseen suuntaan. Kaikilla on kypäränä LsHZ 1+, jonka väritys vastaa melko hyvin kuvissa yksi ja kaksi komentajan kypärän värimaailmaa. Ballistisina liiveinä löytyy FORT Technologiesin Gladiator-sarjan liivit.

 

Kuva 3.

Toisenlaiseen aiheeseen… Kuvassa neljä on nähtävissä Harkovan lähistöllä tuhotun T-80BVM-taistelupanssarivaunun runko. Vaunu on tuhottu sodan ensimmäisenä päivänä eli torstaina 24.2. Torni on kateissa, josta voimme tehdä sen johtopäätöksen, että automaattilatauskarusellissa on tapahtunut räjähdys. Etusektorin Relikt-reaktiivielementit ovat ehjät.

 

Kuva 4.

Kyseisen T-80BVM-vaunun torni löytyy kuvasta viisi. Torni on tehnyt pienen ilmalennon. Sen takaa hieman kauempana näkyy ukrainalainen BTR-4E 8×8 APC. Vaikka kuva viisi on epäselvä, näkyy siinä selkeästi tornin katolta puuttuvan muutama reaktiivielementti. Niiden keskellä näkyy musta piste. Läpäisyreikä? Jos asia on näin, kyseessä on ollut Ukrainan panssaritorjunta-aseista NLAW tai Javelin.

Kuva 5.

NLAW räjähtää vaunun yläpuolella ja iskee alaspäin noin puoli metriä homogeenista panssariterästä läpäisevän ontelosuihkun. Javelin tapauksessa ohjus syöksyy maaliin viistosti ylhäältä, vaikutuksen tullessa tandem-ontelopanoksesta. Kyseessä siis kaksoistaistelukärki: ensimmäinen ontelopanos puhkaisee ja raivaa tietä toiselle ontelopanokselle. Jos yksi ei läpäise, niin kaksi tekee sen. Tämä on idea.

 

T-80BVM on siis todennäköisimmin joutunut jalkaväen panssaritorjunta-aseen uhriksi. Ritarillisten taistelupanssarivanujen välistä mittelöä ei olla nähty. Ehkä vielä joskus, sitä kumminkaan toivomatta…

 

 

Kuvalähteet:

 

Kuva 1. CNN

Kuva 2. CNN

Kuva 3. Twitter / Rob Lee

Kuva 4. lostarmour.info

Kuva 5. Inside Edition