Öljyn ja kaasun mysteerimiehet

Kolumnit
Pekka Virkki

Nord Stream 2 -kaasuputki näyttää valmistuneen ja saattaa aloittaa toimintansa pian, vaikka Yhdysvaltain kongressissa taannoisen presidentti Joe Bidenin myöntämän pakotehelpotuksen kumoava lakiesitys on enää senaatin hyväksyntää vaille valmis. Venäjä pelaa nyt energian hinnalla aggressiivisesti. Tämä voi lyhyellä tähtäimellä vahvistaa maan asemia, mutta muistuttaa myös eurooppalaisia väistämättä nykyisen mallin ongelmista.

Samanaikaisesti on herännyt niin Pandoran paperit -tietovuodon kuin toimittaja Catherine Beltonin Putinin sisäpiirissä — Kuinka KGB valtasi Venäjän ja kääntyi länttä vastaan (Docendo 2021) -kirjan innoittamana keskustelu siitä, millainen rooli Suomella on ollut nyky-Venäjän kleptokraattisten rakenteiden synnyssä.

Paitsi että Venäjä käyttää Euroopan energiariippuvuutta työkaluna itsessään saadakseen läpi tavoitteitaan ja minimoimaan esimerkiksi Itä-Ukrainan sodan aiheuttamat vastatoimet, öljy- ja kaasutulot ovat myös keskeisiä rahanlähteitä Venäjän tiedustelu- ja vaikutusoperaatiolle.

Venäjän poliittinen ja taloudellinen eliitti on kietoutunut tiiviisti tiedustelumiesten ympärille. Yksi Vladimir Putinin lähipiiriin kuuluvista oligarkeista (tai “kremlingarkeista”) on Suomen kansalaisuuden 1990-luvun loppupuolella saanut öljypohatta Gennadi Timtshenko. “Kultaisia passeja” eli vapaata liikkuvuutta Schengen-alueelle kauppaavat ja muuten venäläistaustaisen rahan kannalta ongelmalliseksi osoittautuneet Kypros ja Malta liittyvät Euroopan unioniin vasta kymmenisen vuotta Suomen jälkeen, joten Helsingissä on jonkun käsistä löytynyt varsinainen kulta-avain.

Suomeen kytkeytyy suurlähettiläs Hannu Himasen mukaan myös Pietarin ruokapulaa helpottamaan tarkoitettu Oil for food -hanke, jota Belton pitää Venäjän kansallisvarallisuuden ryöstön ja tiedustelupalveluiden sekä rikollisten varainhankinnan eräänlaisena alkupisteenä.

Pandoran papereista puolestaan paljastui operaatio, jossa Gennadi Timtshenkon haltuun oli kyseenalaisin metodein hankittu merkittäviä omistuksia nestemäisen LNG-kaasun myyntiin keskittyvästä Novatek -yhtiöstä.

– Euroopan unioni haluaa vähentää putkikaasun eli käytännössä Gazpromin kaasun käyttöä. Putin hallinnon strategiaan sopii, että tilalla on muita venäläisiä toimittajia, kun Gazprom on jonkinlaisessa vastatuulessa, Venäjän energiapolitiikkaa tutkiva Helsingin yliopiston professori Veli-Pekka Tynkkynen sanoo Yleisradion mukaan.

Öljyn vienti on ollut Suomen talouden kannalta siihen nähden uskomattoman tärkeää, ettei maaperästämme löydy mustaa kultaa ollenkaan. Jo neuvostoaikainen idänkauppa perustui suurelta osin tähän. Olisikin toivottavaa, että sektorilla kunnostautuneet, Venäjää tuntevat henkilöt – esimerkiksi St1 Nordicin toimitusjohtaja, suurlähettiläs Heikki Talvitien poika Henrikki Talvitie – antaisivat isänmaallisen panoksensa julkiseen keskusteluun selvittämällä ilmiön monisäikeistä historiaa.

Eikä haittaisi sekään, että myös pitkäaikainen pääministeri Paavo Lipponen avaisi vihdoin tarkemmin heti vuoden 2008 Georgian sodan jälkimainingeissa tekemäänsä konsulttisopimusta.