Lentolaivue 6 – suomalaiset sukellusveneitä tuhoamassa

Artikkelit
Suomen Sotilas

Suomen ilmavoimien lentokoneita käytettiin vihollisen sukellusveneiden etsintään ja tuhoamiseen ensimmäisen kerran talvisodassa, mutta tuolloin niiden toiminta jäi vähäiseksi. Sen sijaan jatkosodassa lentokoneiden harjoittama sukellusveneentorjunta oli laajaa ja määrätietoista toimintaa. Lentolaivue 6 oli erikoistunut merilentotoimintaan ja kantoi päävastuun torjuntatehtävistä. Torjunnan tuloksista on saatu varmoja tietoja vasta 2000-luvulla, jolloin Itämereltä on löydetty useita sodassa jäljettömiin kadonneiden sukellusveneiden hylkyjä. Aihetta tutkinut tohtori Antti Valkonen kertoo Suomen Sotilaalle jännitystarinan 80 vuoden takaa, kun Suomi siivosi Suomenlahtea.

 

Lentolaivue 6 etsi ja tuhosi jatkosodan aikana sukellusveneitä, jotka kuuluivat Neuvostoliiton Itämeren laivastoon. Ne taistelivat Saksan ja sen liittolaisten aluksia vastaan ensin Baltiasta, sen jälkeen Leningradin alueelta ja lopuksi – jatkosodan päätyttyä – Suomesta käsin suuressa isänmaallisessa sodassa (22.6.1941–9.5.1945), kuten sota itänaapurissamme tunnetaan.

Suomesta lähti rauhanteon jälkeen vuonna 1945 muunmuassa vene, joka upotti matkustajalaiva WilhelmGustloffin, mistä Suomen Sotilaskin on kertonut.

 

Itämerellä toimineiden neuvostoliittolaisten sukellusveneiden lukumäärä oli suurimmillaan sodan alussa. Silloin rivissä oli 66 sukellusvenettä: 38 Baltian tukikohdissa, neljä Suomelta talvisodan jälkeen vuokratussa Hangossa ja 24 Kronstadtissa, Oranienbaumissa tai Leningradissa. Sodan aikana lukumäärä pieneni raskaiden tappioiden vuoksi.

Tappioita aiheuttivat erityisesti miinat, joita oli Itämerellä runsaasti: miinoitteissa tuhoutui ainakin 23 sukellusvenettä. Taisteluissa, jotka käytiin vihollisen sota-aluksia tai lentokoneita vastaan, tuhoutui yhdeksän sukellusvenettä, ja kuusi sukellusvenettä jouduttiin räjäyttämään. Lisäksi kuuden sukellusveneen tuhoutumisen syy on yhä tuntematon; tilanne on kuitenkin paljon selkeämpi kuin 2000-luvun alussa, jolloin jäljettömiin kadonneita sukellusveneitä oli 20.Antti Valkosen erinomainen kertomus Lentolaivue kuuden historiasta julkaistiin kokonaisuudessaan Suomen Sotilas numerossa 4/2021