Suomi valmistautuu isännöimään Naton miehittämättömiä strategisia tiedusteludrooneja, jotka operoivat väliaikaisesti Pirkkalan tukikohdasta.
Nato testaa sen omien suorituskykyjen käyttöä vakiotukikohtien ulkopuolella. Kokeilupaikaksi on valittu Suomi. Lennokkisyksikkö vierailee kesäkuussa Pirkkalassa, jossa on ilmavoimien vahva paikallaolo. Kokeilu kestänee muutaman viikon. Lennokkien kotitukikohta on Italian Sisiliassa.
Suomi on maantieteellisesti kiinnostava tukeutumisalue. Tiedustelutietoa saadaan Venäjän aivan keskeisiltä alueilta. Näitä ovat muun muassa Kuolan niemimaan ydinasetukikohdat ja varastot, Pohjoisen laivaston ja Suomen rajan läheisyyteen keskitettävien joukkojen paikat.
Natolla on varsin vähän omia nimenomaan Naton yksiköitä. Joukot ja yksiköt ovat Natossa lähes kaikki kansallisia, jäsenmainen joukkoja. Näitä Naton yhteisiä suorituskykyjä on kuitenkin joitain. Tunnetuin on ehkä AWACS-ilmavalvontakonelaivasto, joka pitää kotitukikohtaansa Saksassa Geilengirchenissä, Hollannin vastaisella rajalla. Sitten on tämä lennokkisyksikkö Sisilian Sigonellan tukikohdasta ja esimerkiksi johtamisjärjestelmään liittyvät joukot.
RQ-4D Phoenix -kone on lentänyt Suomessa tiedustelutehtävissä aiemminkin, muun muassa alkusyksystä 2023. Tällöin lentoreitti kulki itärajamme tuntumassa etelärannikon ja Kajaanin tasan välillä. Venäjällä on strategisesti kiinnostavia kohteita itärajamme läheisyydessä, jolloin niin Suomi kuin Natokin on kiinnostunut kerätystä tiedosta. Suomella on mahdollisuus nytkin saada tietoa, jota ei olin voimin, ”itsenäisen puolustuksen” aikana ehkä oltaisi saatu huolimatta omasta lentotiedustelusuorituskyvystä.
RQ-4D Phoenixin käyttö Suomessa on siis osa Naton laajempaa strategiaa vahvistaa itärajan valvontaa ja parantaa liittoutuman kykyä reagoida nopeasti mahdollisiin uhkiin
Mikä kone?
RQ-4D Phoenix on Naton käyttämä miehittämätön, korkealla lentävä tiedustelu- ja valvontalennokki, joka perustuu Northrop Grumman RQ-4 Global Hawk -lentokoneeseen. Se on yksi maailman kehittyneimmistä ja suurimmista tiedusteludroneista, ja sitä operoidaan pääasiassa Naton Alliance Ground Surveillance Force -yksikön (NAGSF) toimesta Sigonellasta, Italiasta käsin.
RQ-4D- eli Phoenix on omassa luokassaan, miehittämättömien lennokkien joukossa, yksi niistä superkoneista. Se on iso ja lentää todella korkealla, jopa 18 kilometrin korkeudessa.
Phoenixin runko on sikarimaisen kapea, pituudeltaan karkeasti Hornet-hävittäjän luokkaa. Siipien kärkiväli, noin 40 metriä taas ylittää reilusti Finnairin Airbus 321 koneen kärkivälin (noin 34 metriä). Airbus 321:n matkustajakapasiteetti on kuitenkin jo aika hurja, yli 200 matkustajaa!
Phoenixin suorituskyky:
· Toimintakorkeus: Jopa 18 000 metriä (60 000 jalkaa), mikä on tavallisen liikennelennon yläpuolella.
· Toiminta-aika: Jopa 34–36 tuntia, mutta Naton ilmoituksen mukaan yleensä noin vuorokauden verran.
· Nopeus: Noin 575–580 km/h.
· Kantama: Jopa 16 000–23 000 km (käytetystä nopeudesta riippuen).
· Tiedustelukyky: Kone on varustettu kehittyneillä tutkilla, synteettisellä apertuurin tutkalla (SAR) ja muilla tiedustelulaitteilla, jotka mahdollistavat laajan maastoalueen tarkkailun ja lähes reaaliaikaisen tiedonkeruun.
· Datan käsittely: Kerätty tieto lähetetään reaaliajassa Sigonellan PED-keskuksessa analysoitavaksi ja jakeluun kaikille Naton jäsenmaille.
Naton käyttöön RQ-4D Phoenixia Suomessa perustuu useisiin syihin, kuten itärajan valvonta, tilannekuvan tarkentaminen, tukeutumisen ja yhteistoiminnan kokeilu ja harjoittelu sekä itse tietomassan kerääminen.
Kuva: U.S. Air Force/Chris Okula