Suomen Sotilas tutustui keskiviikkona Kainuun prikaatin johtamaan Northern Strike 125 -ampumaharjoitukseen Rovajärvellä. Yhteensä Rovajärven harjoituksiin osallistuu noin 6 500 sotilasta, joista 900 Ruotsista ja 350 Isosta-Britanniasta. Harjoituksen tavoitteena on harjoitella ja kehittää monikansallisen joukon johtamista, tiedustelua ja kokonaistulenkäytön yhteensovittamista. Samalla harjaannutaan isäntämaana joukkojen maahantulon ja valmistavan koulutuksen järjestelyissä, mikä on onnistumisen edellytys joukkojen ja johtoportaiden yhteistoiminnalle niin normaalioloissa kuin poikkeusoloissa.
Harjoituksen johtaja everstiluutnantti Jukka Vuorisalmen sanoin: ”Jatkamme tiivistä yhteistyötä ruotsalaisen Bodenista tulevan 19. prikaatin joukkojen kanssa. Isosta-Britanniasta harjoitukseen osallistuvat Royal Horse Artilleryn taisteluhelikopteriyksikkö ja MLRS-patteri tuovat merkittävän lisän yhteisen tulenkäytön suunnittelun ja toteutuksen kehittämiselle.”
Northern Strike 125 -ampumaharjoitukseen osallistuvat joukot toteuttivat viime ja tällä viikolla epäsuoran tulen ammunnat yhdessä liittolaisten kanssa. Lisäksi harjoituksessa tehdään ilmasta maahan -ammuntoja Ison-Britannian AH-64E Apache -taisteluhelikoptereilla ja Ilmavoimien F/A-18 Hornet -hävittäjillä. Harjoitukseen sisältyy myös Jääkäriprikaatin jalkaväkiampumaharjoitus.
Suomen Lappi osoitti säidensä oikullisuuden, ja kaunis kevätsää oli muuttunut räntäsateeksi. Tämä aiheutti sen, että keskiviikkopäivälle suunnitellut ammunnat peruutettiin, joten hävittäjät, helikopterit ja lennokit jäivät maahan. Näkyvyys tulenjohtopaikalta maalialueelle ei ollut riittävä.
Tämä oli vahinko, sillä median lisäksi harjoitusta oli tullut seuramaan joukko korkea-arvoisia vieraita Isosta-Britanniasta: suurlähettiläs Laura Davies, lordi Rupert De Mauley ja puolustusasiamies David Hirst. Vieraita suojasi sotilaspoliisiosasto, joka koostui suomalaisista ja ruotsalaisista.
De Mauley, joka on sekä parlamentin ylähuoneen jäsen että International Relations and Defence Comitteen puheenjohtaja, kertoi Suomen Sotilaalle seuraavansa kiinnostuneena, kuinka yhteistyö tykistöjen välillä sujuu erilaisesta kalustosta huolimatta. Panssarijoukkojen everstiluutnantti res. kertoi vievänsä brittiparlamentille infoa muun muassa Suomen asevelvollisuudesta ja hybridisodankäyntikyvykkyydestä.

Kävimme ruotsalaisen Archer-ajoneuvotykin tuliasemassa, jota esitteli sen päällikkö, kapteeni Erik Oskarsson. Hän kertoi, että Ukrainan sotakokemukset ovat osoittaneet tykistön liikkuvuuden olevan sen paras suoja. Ammunnan jälkeen tuliasemista on päästävä lähtemään nopeasti pois, sillä drooneja on kaikkialla. Archer kykenee liikkeellelähtöön alle puolessa minuutissa viimeisestä ammutusta laukauksesta. Harjoituksessa mukana oli neljä Archeria.
Samaa vakuutti tykinjohtaja, korpraali Lukas Berglund, joka palvelee ammattialiupseerina 19. prikaatissa Bodenissa. Tykin miehistönä on johtajan lisäksi ajaja sekä 1–2 operaattoria, jotka käyttävät ajoneuvon aseita: 155 mm:n tykkiä ja tukiase M151 Protectoria. Ajoneuvoon mahtuu mukaan 21 laukausta.

Kainuun prikaatin varusmiehet 122H63-haupitseineen olivat olleet Rovajärvellä jo lähes kaksi viikkoa. Ammunnat olivat sujuneet hyvin, vaikka jotain pientä aina tietenkin sattuu. Suomen Sotilas haastatteli taisteluvälinealiupseeri, alikersantti Leo Mäkeä, jonka tykkiryhmä koostui aliupseerikurssin oppilaista. Hän oli mielestään saanut pätevän koulutuksen ja osasi hyvin oman tehtävänsä. Ukrainan sotakokemukset käyvät joskus heidän mielessänsä. Esimerkiksi drooniuhka taivaalta edellyttää, että vedettäväkin tykki saadaan tuliasemista liikkeelle kaikkine kalustoineen ja ammuksineen alle puolessa tunnissa.
Suomen Sotilaan havaintojen mukaan tykin tuliasema oli erinomaisessa järjestyksessä: ampumatarvikkeet ja optiset välineet oli suojattu peitteellä, ja kiinnitys- ja varakiinnityspiste olivat asianmukaisesti sijoitettu. Tällä kertaa tykkiä ei ollut lainkaan naamioitu, mikä Suomen Sotilaan valistuneen arvailun mukaan johtui siitä, että nyt harjoiteltiin ainoastaan tykillä ampumista, ei sen naamiointia.
Päivän viimeisenä kohteena tutustuimme Royal Horse Artillery -tykistörykmentin M270 MLRS -tuliasemiin. Keskustelimme patterinpäällikkö, kapteeni Sannon kanssa. Hän on palvellut jo 23 vuoden ajan, tällä hetkellä Newcastleen sijoitetussa joukossa. Palvelusura on vienyt kapteeni Sannon useisiin eri maihin mutta nyt ensikertaa Suomeen. Kapteeni piti harjoittelua Rovajärvellä erittäin hyödyllisenä. Kotimaassa he eivät voi harjoitella ohjusammuntoja, koska ilmatila on liian täynnä tavallista lentoliikennettä.
Tutustuimme myös patteriston komentopaikkaan, joka oli sijoitettu Bulldog-ajoneuvon takatilaan. Ajoneuvon perusta on jo 1950-luvulta. Brittisotilaat kehuivat sitä kuitenkin vuolaasti. Kulkupeliä on päivitetty ajan myötä aktiivisesti.
Eilen torstaina harjoituksen tarkasti Maavoimien komentaja, kenraaliluutnantti Pasi Välimäki. Hän kertoi Maavoimien tiedotteessa: ”On tärkeää omakohtaisesti varmistua kentällä siitä, kuinka onnistumme yhteensovittamaan toimintamme, etenkin tulenkäytön, liittolaistemme kanssa. Tarkastuksen perusteella olen varma siitä, että pystymme tilanteen ja tehtävien mukaisesti yhdistämään toistemme suorituskykyjen ja ilmatilan koordinoidun käytön kuten tänään, kun harjoiteltiin F-18:n ilmasta maahan -JDAM-pommien, AH-64E Apachen ohjuksien, heittimistön ja tykistön käyttöä.”
”Erityisen tärkeää on harjoitella yhdessä liittolaisten kesken erilaisten tulenkäytön, johtamisen ja tiedustelun järjestelmien käyttöä. Harjoituksen aikana arvioidaan joukkojen ja järjestelmien yhteensopivuutta ja tunnistetaan kehittämiskohteita puolin ja toisin. Harjoituksessa saatoin nähdä yhteistoiminnan tuloksellisuuden niin maalialueella tuhoavina osumina kuin henkilöstön tapaamisissa ”tekemisen meininkinä” ja positiivisena ilmeenä”, toteaa kenraaliluutnantti Välimäki.
”Kovapanosammuntavaiheen päätyttyä harjoitus jatkuu kaksipuolisena taisteluharjoituksena. Mukaan liittyy jalkaväkiyksiköitä, ja suomalaisten joukkojen lisäksi Lapin jängillä taistelee brittiläinen jalkaväkiyksikkö. Se on arvokas lisä kokonaisuuteen”, toteaa harjoituksen johtaja, everstiluutnantti Jukka Vuorisalmi.