Merivoimille rakennettavan Pohjanmaa-luokan ensimmäinen monitoimikorvetti on laskettu vesille Raumalla. Alus siirrettiin toukokuun alussa rakennushallista telakka-altaaseen, missä rakentaminen ja varustelu jatkuvat. Juhlallista vesillelaskuseremoniaa vietettiin Raumalla 21.5.
Pohjanmaa-luokan alushanke etenee kohti neljän aluksen valmistumista vuoteen 2029 mennessä. Laivat otetaan käyttöön vaiheittain vuosien 2027-2029 aikana.
”Merivoimille tärkeä hanke etenee sovitun mukaisesti. Nämä vaikuttavat alukset tulevat olemaan keskeinen osa Merivoimien tulevien vuosikymmenten iskukykyä niin kansallisissa kuin liittouman yhteisen puolustuksen tehtävissä”, Merivoimien komentaja, kontra-amiraali Tuomas Tiilikainen toteaa. Hän jatkaa, että ”alusluokka on täysin poikkeuksellinen sen kyvyn toimia jääolosuhteissa”.
Rauma Marine Constructions (RMC) ja sen tytäryhtiö RMC Defence Oy rakentavat Merivoimille Pohjanmaa-luokan monitoimikorvetit, jotka on suunniteltu Itämeren vaihteleviin olosuhteisiin. Alusten tilaajana toimii Puolustusvoimien logistiikkalaitos.
”Pohjanmaa-luokan ensimmäinen monitoimikorvetin vesillelasku on merkittävä virstanpylväs hankkeessa ja osoitus saumattomasta yhteistyöstä Merivoimien, Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen, RMC:n, Saabin ja lukuisten muiden teollisten toimijoiden kesken”, sanoo Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen apulaisjohtaja insinööriprikaatikenraali Juha-Matti Ylitalo.
Korvetit soveltuvat merioperaatioihin tarvittaessa pitkäaikaisesti ympäri vuoden esimerkiksi merellisten hyökkäysten torjuntaan, merimiinoitukseen, vedenalaiseen sodankäyntiin ja meriyhteyksien suojaamiseen.
Tulossa
Pohjanmaa-luokka on rakentamisvaiheessa oleva Suomen merivoimien korvettiluokka, jonka alusten operatiivinen valmius saavutetaan vuonna 2029 ja joiden on tarkoitettu pysyvän käytössä 2050-luvulle. Hankkeen nimi on Laivue 2020, ja siihen kuuluvia monitoimikorvetteja rakennetaan neljä kappaletta. Ilmavoimien HX-hävittäjähankeen tavoin Laivue 2020 on puolustusvoimien strateginen hanke, jossa muodostettu suorituskyky on suunniteltu keskeiseksi osaksi Suomen puolustusjärjestelmän kokonaisuutta. Alushankkeen alkuperäinen ilmoitettu budjetti oli 1,2 miljardia euroa. Hankintasopimuksiin tehtiin kuitenkin hankkeen viivästymisestä ja suunnittelutyön edetessä ilmenneistä välttämättömistä lisä- ja muutostöistä johtuvia muutoksia.
Pohjanmaa-luokan alukset tulevat olemaan Suomen merivoimien historian pisimmät alukset. Tämä aluskuokka korvaa seitsemän vanhaa tai vanhenevaa alusta.
Missä mennään
Hankkeen suunnittelun ja hankinnan perusteina ovat Puolustusvoimien ja edelleen Merivoimien lakisääteiset tehtävät Suomen sotilaalliseksi puolustamiseksi, joita ovat merialueiden valvonta ja alueloukkauksien torjuminen, meriyhteyksien turvaaminen sekä merellisten hyökkäysten torjunta.
Pohjanmaa-luokan on määrä korvata vuonna 2015 käytöstä poistettu miinalaiva Pohjanmaa, neljä Rauma-luokan ohjusvenettä ja kaksi Hämeenmaa-luokan miinalaivaa. Vanhojen alusten korvaamista alettiin valmistella vuonna 2008, johon mennessä puolustusvoimat oli tehnyt uuteen kalustoon liittyvää tutkimus- ja kehitystyötä.
Hankkeeseen koottiin tuolloin asiantuntijoita niin sotilas-, laivasto-, insinööri- kuin strategia-aloilta täydennettynä sotilaspoliittisella ja geopoliittisella osaamisella. Alusten korvaaminen uusilla aluksilla on ollut kuitenkin kovan debatin aiheena koko ajan.
Kuva Merivoimat