Patria mukana ”jättidroonihankkeessa”

Artikkelit
Jarmo Sinkkonen

Patria ja ruotsalainen ACC Innovation ovat solmineet yhteistyösopimuksen ACC Innovationin kehittämien ja valmistamien droonien edelleenkehittämisestä sotilaskäyttöön eurooppalaiselle NATO-jäsenvaltiolle. Kyseinen siviilikone on muun muassa erinomainen työkalu erittäin vaarallisten metsäpalojen sammutustehtävissä.

Yhteistyön ensimmäisessä vaiheessa yritykset yhdessä kehittävät sotilaskäyttöön suunnatun variantin ACC Innovationin Thunder Wasp GT –nelikopteridroonista, jonka maksimi lentoonlähtöpaino on noin 800 kg. Hyötykuorma on noin puolet tästä.

Tämä nelikopteri siis soveltuu erittäin hyvin hyötykuormansa puolesta raskaampien asejärjestelmien lavetiksi, johtamisjärjestelmän tukiasemaksi, elektronisen sodankäynnin häirintälähettimen lavetiksi, SAR-tutkan kuljettajaksi, kriittisen huoltomateriaalin ja täydennysten toimittamiseen muutoin tavoittamattomaan etulinjaan ja jopa haavoittuneiden evakuointiin. Hurjalta kuulostaa lähteä robotin kyytiin, mutta jos oma loukkaantumistilanne on kriittinen, niin ilman muuta!

Se on iso!

Kansallisen droonistrategian mukaan

Juuri laaditun ja julkaistun Suomen droonistrategian keskeisenä tavoitteena on varmistaa suomalaisen teknologiaosaamisen hyödyntäminen uusien liiketoimintamahdollisuuksien luomiseksi ja yhteiskunnan turvallisuuden takaamiseksi.

Patria osallistuu strategian tavoitteiden saavuttamiseen esimerkiksi kokoamalla yhteen suomalaisten siviili- ja puolustusalan toimijoiden vahvuudet johtamassaan eALLIANCE-hankkeessa. Patria edistää myös eurooppalaista drooni-kehitystä ja sääntelyn kehittämistä Euroopan puolustusrahaston rahoittaman ACTUS-projektin (“Advanced capabilities & Certification for Tactical UAV Systems”) kautta.

Kumppaneiden puheenvuoro

”Patrian vahva tutkimus- ja kehitystoiminta antaa hyvän pohjan tuoda droonijärjestelmiin uusia älykkäitä ominaisuuksia. Patrialta löytyy vahva osaaminen sotilaskäytössä tarvittavien kyvykkyyksien kehittämisestä sekä integroimisesta valittuun alustaan halutun suorituskyvyn saavuttamiseksi. Näemme, että tällaisen, aivan uudenlaisen suorituskyvyn militarisoinnilla on useita mahdollisia käyttösovelluksia tämän päivän jatkuvasti muuttuvassa toimintaympäristössä. Mielenkiinnolla jatkamme erinomaista yhteistyötä ACC Innovationin kanssa”, sanoo Mikko Leino Patrialta.

“Olemme ylpeitä voidessamme kertoa yhteistyöstämme Patrian kanssa – kumppanuudesta, joka edustaa merkittävää askelta eteenpäin kehittyneiden ilmailualustojen kehittämisessä ja käyttöönotossa. Asiantuntemuksemme suorituskykyisten nelikopterijärjestelmien alalla, yhdistettynä Patrian laajaan kokemukseen puolustusinnovaatioista, mahdollistaa uusien rajojen tutkimisen autonomisissa ja raskaan noston ilmailuteknologioissa. Vaikka sovellukset ovat laaja-alaisia, olemme sitoutuneet varmistamaan, että teknologiamme kehitetään ja otetaan käyttöön vastuullisesti, keskittyen selkeästi turvallisuuteen, luotettavuuteen ja tehokkuuteen”, kertoo Max Drougge, ACC Innovation AB:sta.

Jatkoa Patrian lennokkityölle

Patria on kehittänyt useiden vuosien ajan teknologioita ja ratkaisuja miehittämättömien operaatioiden mahdollistamiseksi sotilaalliseen käyttöön Pohjoismaiden erittäin vaativa arktinen toimintaympäristö huomioiden. Toiminta ei ole keskittynyt vain alustoihin, vaan koko tehtävän suorittamiseen tarvittavaan ketjuun, mukaan lukien muun muassa tehtävänsuunnittelun, poikkeusolojen navigoinnin, hyötykuorman hallinnan, tiedonsiirtoyhteyksien varmistamisen sekä tehtävän tulosten analysoinnin. Yleisellä tasolla Patria tarjoaa alusta- ja toimialariippumattomia ratkaisuja miehittämättömien järjestelmien integroimiseksi sotilas- ja turvallisuusviranomaisten käyttöön.

 

 

Kuvat Patria ja ACC, X-viestipalvelu