Yhdysvallat käynnistää mittavan uudistusohjelman asevoimiensa modernisoimiseksi. The Wall Street Journal kirjoitti artikkelissaan, että uudistuksen investoinnit ovat jopa 32 miljardia euroa seuraavan viiden vuoden aikana.
Turvallisuustilanne on muuttunut Kiinan vahvistuessa. Tilanne Taiwanin ympäristössä on kiristynyt ihan parin viime vuoden aikana ja samoin Etelä-Kiinan meren hallinnasta ja merenkulun vapaudesta alueella kiistellään.
Pentagon on jo pidemmän aikaa ilmaissut huolensa asevoimiensa suorituskyvystä suhteessa Kiinan nopeasti kasvaviin sotilaallisiin kyvykkyyksiin. Kiinaa pidetään asevoimien sisällä pitkän aikavälin riskinä Yhdysvaltojen vaikutusvallalle. Resursseja on tarkoitus kohdentaa pitkän kantaman täsmäaseisiin, ilma- ja ohjuspuolustukseen, kyber-, ja elektronisen sodankäynnin suorituskyvyn parantamiseen sekä avaruuspuolustukseen. Tavoitteena on korvata vanhentuneet aseet ja järjestelmät uusimmalla teknologialla, jolloin päästään parempaan suorituskykyyn pienemmillä joukoilla. Suunniteltaviin ratkaisuihin ovat vaikuttaneet Ukrainan sodan opit.
Nyt toteutettava uudistus on osa presidentti Donald Trumpin pyrkimyksiä vastustaa Kiinan vaikutusvallan lisääntymistä Indo-Pasifisella alueella ja maailmassa yleensä.
Droonit keskipisteessä
Yksi suurimmista kehittämiskohteista on varustaa jokainen Yhdysvaltain kymmenestä aktiivipalveluksessa olevasta divisioonasta noin 1 000 droonilla. Sekä Venäjä että Ukraina ovat ottaneet käyttöön lennokkien ja droonien lisäksi miehittämättömiä ajoneuvoja. Drooneja on mahdollisuus käyttää muun muassa tiedusteluun, aseina ja aselavetteina, huollon kuljetuksiin, elektronisen sodankäynnin laitteistojen lavetteina ja viestiverkon tuliasemina.
Suomessa samaa asiaa on seurattu tarkasti ja Puolustusvoimat tutkii omaa ”droonistrategiaansa”. Jo nyt Suomessa on parissa vuodessa syntynyt huomattavaa droonien kehittämis- ja tuotantokykyä erityisesti pienehköjen lentolaitteiden osalta, mutta myös miehittämättömien ajoneuvojen tutkimus- ja kehitystyö etenee niin Puolustusvoimien sisällä kuin yritysmaailmassa.
Suomen Sotilas seuraa tilannetta niin maailmalla kuin Suomessakin ja raportoi asiasta.
Otsikkokuvassa Yhdysvaltojen RQ-20 Puma-tiedusteludroonin lähetys tehtäväänsä operaatio Baltic Sentry:n aikana Suomenlahdella helmikuussa 2025. Kuva: Brian Bolin Jr. / US Marine Corps.