Vaarantuuko Suomen suorituskyky?

Artikkelit
Jarmo Sinkkonen

Vaarantuuko Suomen suorituskyky? Yhdysvallat myy Suomelle huippuluokan liitopommeja, joilla on jokasään toimintakyky ja kyky hakeutua myös liikkuviin maaleihin. Kyseessä on StormBreaker II-liitopommit (tai virallisemmin GBU-53/B SDB II). Suomessa hankinta liittyy F-35:n aseistamiseen.

Nyt Yhdysvaltojen operaatiossa Jemenin hutheja vastaan on löytynyt GBU-53/B StormBreaker -liitopommin suutari, räjähtämätön pommi. Ase on otettu operatiiviseen käyttöön vasta äskettäin ja on arvioitu siitä muodostuvan yksi Yhdysvaltojen tärkeimmistä ja laajimmin käytetyistä aseista omassa luokassaan. 

Nyt kyseessä on merkittävä teknologian vuotamisen riski muille toimijoille. Ainakin Venäjä ja Kiina ovat varmasti halukkaita maksamaan tästä pommin suutarista mittavia summia tutkiakseen asetta vastatoimenpiteitä varten ja kehittääkseen omaa aseistustaan.

Pommin suutari on löytynyt julkaistusta kuvasta päätellen varsin ehjänä Kaakkois-Jemenistä. Ase ei selvästikään ole räjähtänyt, ja näyttää siltä, ​​että maaperän hiekka on pehmentänyt iskua maahan, jolloin se on jäänyt pääosin ehjäksi.

SDB II suutari Jemenin hiekassa. Pommi näyttäisi olevan varsin hyvässä kunnossa, pääosin vahingoittumaton.

Iso kysymys on, kuinka paljon lähes ehjän pommin kulkeutuminen vastustajamme käsiin vaikuttaa aseen tehoon, jos näitä pommeja itse joskus joutuisimme käyttämään? Epävarmaa on myös se, kuka saa pommin hylyn tutkittavaksi ja kuinka paljon tämä toimija, maa, tulisi tietoa levittämään. Meille riski on aseen teknologisten ratkaisujen yksityiskohtaisten tietojen joutuminen Venäjän käsiin. Missä määrin pommihylyn tutkiminen tuo etua sen haltuunsa saavalle maalle on osin epäselvä.

Storm Braker II

Kyseessä on siis Raytheonin StormBreaker-liitopommi. Pommi on 1,78 metriä pitkä, halkaisijaltaan maksimissaan vain 18 cm, painaa 93 kg ja kantama kiinteisiin maaleihin on 120 km. Liikkuviin maaleihin kantama on noin 70 km, koska osuminen maaliin vaatii liikehtimistä, joka syö pommin kineettistä energiaa. Taistelukärjen paino on 48 kg.

Pommilla on jokasään toimintakyky ja kyky hakeutua myös liikkuviin maaleihin.

Pommin kapea läpimitta, joka käy ilmi jo nimestäkin (SDB, Small Diameter Bomb), mahdollistaa lentokoneen varustamisen useammalla pommilla perinteisiin pommeihin verrattuna. Tällöin tarvitaan vähemmän lentokoneita tehtävän suorittamiseen. Tarkoittaen myöskin, että voidaan usealla koneella hyökätä suurempia maalimääriä vastaan samanaikaisesti ja siten kyllästää vihollisen ilmatorjunta. Operaatioista tulee tehokkaampia ja onnistumistodennäköisyys paranee.

Hakeutuu maaliinsa

Pommi käyttää GPS:ää ja inertiasuunnistusta matkatessaan kohdealueelle. Inertiasuunnistus on täysin immuni elektroniselle häirinnälle. Lennon aikana maalialuemuutoksia voidaan päivittää pommille datalinkin välityksellä.

Pommilla on kolme kohteeseen hakeutumismenetelmää: millimetrialueen tutka, infrapuna-alueen hahmontunnistus jäähdyttämättömällä kuvantamisella ja lasermaalinosoitukseen hakeutuminen. StormBraker osaa vertailla osoitetulta maalialueelta havaitsemiaan maaleja keskenään ja pystyy priorisoimaan ja siten valitsemaan sen arvokkaimman maalin.

Näinollen pommi kykenee toimimaan siis valaistus- sää- ja taistelukentän savu- ja pölyolosuhteista riippumatta ja tavoittaa aina maalinsa.

F-35 -hävittäjä voi kuljettaa sisäisesti asekuiluissaan jopa 20 StormBreakeria tai vaihtoehtoisesti esimerkiksi kahdeksan StromBreakeria ja kaksi AIM-120 AMRAAM -ilmataisteluohjusta. Asekuiluihin sijoitetut aseet eivät vähennä F-35:n häiveominaisuuksia, niin kuin ulkoinen ripustus tekisi.

F-35:n avatussa pommikuilussa neljä StormBrakeria ja yksi AMRAAM-ilmataisteluohjus.

Suomen pommimäärät

Maaliskuussa 2023 valmistaja sai hinnaltaan jotakuinkin samansuuruisen sopimuksen 1500 StormBreaker-pommin tuottamisesta ja toimittamisesta Yhdysvaltain ilmavoimille. Tämä antaa karkean mittaluokan nyt tehdylle hankinnalle, jossa Suomikin on siis kansakoululaskennan mukaan reilulla 10 % prosentilla mukana. Koulutus, oheislaitteet, varaosat yms. vaikuttavat aina asekaupoissa, joten tämä esimerkki antanee vain suuruusluokan valmistettavasta liitopommien määrästä. Isot tilaukset ja tuotannon volyymi laskee hintaa, kun mm. tutkimus- ja kehittämiskulut on osittain jo maksettu aiemmissa hankinnoissa ja jyvittyvät yhä suuremmalle pommimäärälle.

Yllämainitun mukaisesti, pelkkinä pommeina olisimme saamassa reilut 150 pommia. Julkisten hintatietojen osalta taas haarukka olisi jossain 150 ja 200 välillä. Mukana on täysi palvelutuotanto valmistajalta koulutuksineen, oheislaitteineen, varaosineen ja sitoutuminen tukeen yms, joten olisiko nyrkkimitalla 150 kappaletta hyvä arvaus. Kyseessä on huomattava suorituskykylisä ottaen huomioon meillä jo oleva ”älykäs” pommi- ja ohjusarsenaali, eikä nyt tuleva pommimäärä ole ollenkaan pieni. Ja mikä tärkeintä: vaikka kalustoa olisi vain hyvin niukasti, niin se takaa aina käyttötaidon, jolloin liittolaisten täydennystoimitukset kriisitilanteessa on otettavissa välittömästi käyttöön ilman viiveitä.

StormBreaker-pommeja, GBU-53/B SDB II, hankitaan Yhdysvaltain strategisille liittolaisille Norjalle, Saksalle, Italialle ja Suomelle. Tämä tilaus on toimitettu kokonaisuudessaan kesän 2028 aikana. Suomen osalta liitopommien toimituksen on ilmoitettu ajoittuvan vuodelle 2026.

Onko siis oma ja liittolaistemme suorituskyky nyt osittain vaarantunut? No, monista aseista on paljon tietoa ja ne toimivat silti. Mutta riski on olemassa.

 

Kuvat pommin valmistajan ja X-viestipalvelu