Näkymätön suojakupoli panssareille?

Artikkelit
Jarmo Sinkkonen

Rynnäkköpanssarivaunu möyryää maastossa kohti vihollisen ryhmitystä ja tulittaa vastustajansa asepesäkkeitä ja jalkaväkeä tuhoten maaleja. Puolustaja ampuu vaarallista vaunua panssarintorjuntaohjuksella. Ohjus räjähtää kuitenkin vain noin 10-20 metriä ennen kuin osuu maaliinsa. Vaunu jatkaa tulitoimintaansa häiriöttä. Samanaikaisesti sinkopartio pyrkii tuhoamaan vaunun ampumalla kohti hyökkäävää vaunua, mutta sen laukaisema kranaatti tuhoutuu ohjuksen tavoin juuri ennen osumistaan maaliinsa. Kuin suojakupoli vaunun ympärillä. Kuvitelmaa scifi-elokuvien tapaan? Totta jo taistelukentillä.

Totta kyllä. Panssarivaunuja on varustettu aktiivisilla torjuntajärjestelmillä. Järjestelmän havaittua lähestyvän projektiilin, se laukaisee ​vasta-aseen, joka räjähtää lähestyvän uhkan lentoreitillä ja tuhoaa ammuksen tai ohjuksen ennen kuin se osuu ajoneuvoon.

Kiinalaisten GL-6 APS-järjestelmä messuilla. Keskellä tornin kyljessä tutka-antenni ja punaisten sloganitaulujen alla kaksiputkinen vastapanosheitin.

Järjestelmissä on tutkat, jotka havaitsevat lähestyvät ammukset ja automaattisen laskinjärjestelmän antamien ampuma-arvojen perusteella laukaisevat torjuntaheitteet. Järjestelmän on pakko olla täysin automaattinen, silla aikaa ihmisen harkintaan vasta-aseen laukaisupäätöksestä ei ole. Ainakin isrealilaisten APS-järjestelmissä (Active Protection System) vasta-ase, heite, perustuu painevaikutukseen, jotta vaunua seuraavan jälkaväen riski minimoidaan. Eteenpäin suuntautuvan sirpaleviuhkan luulisi tehostavan vaikutusta, mutta omien joukkojen turvallisuus on huomioitu hyvin. Kuinka mahtaa olla muiden maiden kehittämien järjestelmien osalta?

Suomen Sotilas on jo aiemmin kertonut länsivaunuissa otetun käyttöön viime vuosina APS-omasuojajärjestelmiä. Nämä perustuvat pitkälti israelilaiseen teknologiaan, joista tuotenimi Trophy on varsin tunnettu. Israelilaiset yritykset ovat olleet ja ovat edelleen edelläkävijöitä tällä alalla. Ja Trophy on niin sanotusti ”combat proven”. Trophystä lisää jutun loppupuolella.

Kiina hyppää kelkkaan

Kiinalaiset ovat kirineet tälläkin alalla ja ovat esitelleet omaa GL-6 APS-suojausjärjestelmäänsä. Testissä ammuttiin suojausjärjestelmää kohti kevyellä singolla maasta tavanomaisen panssarintorjuntatilanteen mukaisesti ja toisaalta suurehkosta droonista samoin singolla noin 30 asteen kulmassa. Kiinalaisten antaman tiedon mukaan järjestelmä pystyy tuhoamaan myös hyökkäävät, kauko-ohjatut droonit (FPV-droonit).

Testihyökkäys toteutettiin venäläisen maailmalle varmasti levinneimmän RPG-7 -singon kiinalaiskopiolla, malli 69. Julkaistussa materiaalissa näkyy myäs nopea maalin vaihto, jossa järjestelmä torjuu ilmasta, droonista ammutun ontelolaukauksen ja vaihtaa torjunnan välittömästi maasta ammuttavaa kranaattia vastaan.

Kiinalainen GL-6 torjuu lennokista ammutun singon laukauksen.

Kiinan tiedotusvälineiden mukaan järjestelmä pystyy puolustautumaan panssarintorjuntaohjuksia (ATGM), singon ammuksia ja miehittämättömiä ilmauhkia vastaan. GL-6 ei ole täysin uusi, sillä se on ollut esillä ainakin vuodesta 2022 lähtien. Nyt sen tehosta on kuitenkin saatu todisteita. Koeammunnat on suoritettu maalin, suojattavan kohteen pysyessä paikallaan. Taistelutilanteessa se kuitenkin monissa realistisissa käyttötapauksissa liikkuu, jolloin tilanne vaatii torjunnalta hieman enemmän suorituskykyä. Tietokonelaskenta lienee kuitenkin suhteellisen helppoa, joten tämä ei liene erityinen haaste kiinalaissuojausjärjestelmälle.

Venäjän ponnistus

Venäjä on myös kehittänyt vastaavia APS-järjestelmiä. Ukrainan sota on kuitenkin osoittanut toisteaiseksi, ettei suuria voittoja ja menesteystä ole saavutettu. Muutoinhan näistä olisi raportoitu runsaasti. Menestyksen sijaan ”kilpikonnatankit” ovat olleet tst-panssarivaunujen paras suoja.

Venäjä on kehitellyt omasuojajärjestelmiään jo pitkään. Arena on Venäjän aktiivinen suojajärjestelmä (APS), jonka tarkoituksena on suojata panssaroituja taisteluajoneuvoja kevyiden panssarintorjunta-aseiden ja panssarintorjuntaohjusten hyökkäyksiltä. Se käyttää Doppler-tutkaa havaitsemaan lähestyvät projektiilit.

Venäläisten Arena-M APS-järjestelmän vastapanosheitin.

Arenan aktiivinen suojajärjestelmä on kehitetty 1990-luvun puolivälissä. Myös vientivariantti Arena-E toteutettiin alkuperäisversiosta. Järjestelmää on testattu T-80UM-1 -taistelupanssarivaunussa.

Modernisoidun Arena-M:n valmistaja väittää, että se pystyy torjumaan ammukset kaikista tulokulmista, mukaan lukien yläkulmahyökkäykse, joita käyttää Javelin- ja meillä käytössä oleva Spike-ohjus. Arena-M on ollut tarkoitus asentaa venäläisiin T-80- ja T-90-taistelupanssarivaunuihin.

Vuonna 2023 Venäjän valtion uutistoimisto RIA Novosti raportoi, että Venäjä varustaa pian T-90M- ja T-80BVM-taistelupanssarivaunut Arena-M:llä. Venäjä tutkii myös järjestelmän asentamista T-72B3- ja T-72B3M-tankkeihin.

Trophy

Trophy on automaattinen singon kranaattien ja panssarintorjuntaohjusten torjuntajärjestelmä. Kun ohjus tai singon ammus lähestyvät vaunua, se ampuu vastapanoksen, joka tuhoaa lähestyvän uhkan vaunun läheisyydessä. Alikaliperisia nuoliammuksia vastaan Trophy, eikä muutkaan APS-järjestelmät  pysty reagoimaan tai eivät tehoa. 

Trophyssä vaunun torniin on asennettu neljä tutka-antennia ja ohjuksen lähestyessä järjestelmä itsenäisesti laukaisee torjuntaräjähteen. Räjähde on erään tiedon mukaan räjähdyksessä metallilevystä muotoutuva sukkulan muotoinen metallipenetraattori, kylkimiinoista tuttu ”porkkana”. Trophyssä saattaa olla useita tällaisia porkkanoita kertatorjunnassa.

Otsikkokuvassa näkyy yksi neljästä kahdeksankulmaisesta tutka-antennista ja vaunun kannella vastapanosheittimet (heittimissä sinisiä osia).

Trophy-järjestelmää on integroitu alkuperäisvalmistajan, Israelin panssariajoneuvojen lisäksi Yhdysvaltain armeijan Abramseihin, Ison-Britannian Challengereihin ja Leopard A7 ja A8 -vaunuihin.

Samoin meillä Suomessa käytössä olevaan Hägglundsin CV90-rynnäkköpanssarivaunun uusimpaan versioon CV90 MkIV, ”CeeVee mark neloseen” on asennettu APS-järjestelmä. Tämä on erityisen mielenkiintoista omien vaunujemme osalta – tuleeko meillekin APS-varustus vaunujen mahdollisen päivityksen yhteydessä?

CV:n uusimman version varustus. Tutkat näkyvät tornin sivulla suunnattuna etuvasemmalle ja takavasemmalle. Keskellä kuvaa kaksiputkinen vastapanosheitin.. Kyseessä ei ole Trophy, vaan toinen israelilainen tuote.

Neljään suuntaan osoittavat tutka-antennit ja muut sensorit takaavat havainnon lähestyvästä ohjuksesta. Järjestelmä laskee uhkaavan projektiilin paikan sen ollessa lähellä vaunua ja ampuu siipivakautetun vasta-ammuksen lentoreitille kahdesta tornin katolla olevasta kääntyvästä, kaksiputkisesta laukaisulaitteesta. Vasta-ammuksen vaikutus perustuu räjähdyspaineeseen, jotta mahdollisesti lähellä olevalle jalkaväelle ei aiheudu vaaraa kuin aivan räjähdyspisteen läheisyydessä.

Mainittakoon erikseen, että naapurimme Ruotsi tilaa 44 uutta Leopard 2A8 -vaunua ja lisäksi 66 vanhempaa Stridsvagn 122 (Leopard 2A5-version ruotsalaisversio) modernisoidaan. Hankinnan myötä Ruotsin puolustusvoimilla tulee olemaan yhteensä 154 APS-omasuojajärjestelmällä varustettua huippumodernia taistelupanssarivaunua.

 

Kuvat Saksan puolustusministeriö, Kiinan televisio, X-palvelu ja kirjoittajan omat kuvat