Yhdysvaltain kuudennen sukupolven hävittäjäkilpa on ratkennut! Boeing F-47 on tuleva yhdysvaltalainen kuudennen sukupolven hävittäjälentokone. Kyseessä oli Yhdysvaltain ilmavoimien NGAD-hankkeen koneen valmistajan valinta.
NGAD (Next Generation Air Dominance) on Yhdysvaltain ilmavoimien kuudennen sukupolven hävittäjähanke, jonka tavoitteena on korvata nykyisin käytössä olevat F-22 Raptor -hävittäjät 2030-luvulla. Hanke alkoi tutkimusprojektina jo vuonna 2014.
Presidentti Donald Trump, puolustusministeri Pete Hegseth ja ilmavoimien komentaja David Allvin julistivat Boeingin F-47:n voittajaksi aivan äskettäin. Boeingin ainoa kilpailija NGAD-hankkeessa oli Lockheed Martin, kun Northrop Grumman vetäytyi kilpailusta 2023. Kummankin jäljelle jääneen valmistajan ehdotukset olivat valmiina loppuvuodesta 2024.
NGAD-vaatimukset
NCAD-ohjelmasta ei ole ollut saatavilla mitään julkista tarkkaa tietoa, mutta yleisesti on nähtävissä koneen vaatimuksiksi seuraavia ominaisuuksia.
NGAD-hävittäjän ensimmäiseksi todettu erityisvaatimus on huippuluokan häivetekniikka, joka tekee koneesta käytännössä näkymättömän. Ehkä tutkalle, mutta kuinkahan elektroninen tiedustelu? Kaikki koneethan viestivät ja vaihtavat dataa. Jo pelkästään siksi, että miehitetty F-47 ohjaa mukanaan lentäviä drooneja, ”Unmanned Wingmans”.
Pitkä toimintamatka ja suuri hyötykuorma, jotka ovat syntyneet pitkälti Tyynenmeren sotanäyttämön asettamista vaatimuksista.
Edistynyt moottoriteknologia. Koneessa tavoitellaan adaptiivisia moottoreita, jotka säätävät ohivirtausta lentotilan mukaan.
Miehittämättömät lennokit, eli jo mainitut ”Unmanned Wingmans”: NGAD toimii yhdessä autonomisten CCA-lennokkien (Collaborative Combat Aircraft) kanssa.
Kehittyneet sensorit laajalla spektrin alueella ja huippumodernit asejärjestelmät. Nämä tulevat olemaan paremmat kuin nykyisissä F-22:ssa tai F-35:ssä. Tietenkin, nehän ovat vasta tulossa ja kehitys kehittyy!
Huippunopeus ja ketteryys on suunniteltu ylittämään aiempien hävittäjien suorituskyky. Huippunopeuden kasvattaminen yli kahteen äänennopeuteen on perusteltua, sillä laajoilla sotanäyttämöillä lentonopeus lisää reagointikykyä. Lentäjän G-voimakestävyyttä tuskin saadaan kovin paljon paremmaksi ja toisaalta onko ketteryyttä tarvekaan lisätä ”näkymättömälle”, ylivertaisen tilanneymmärryksen omaavalle koneelle ja sen lentäjälle. Kaartotaistelun aika on ohi. Toki ilmatorjuntaa väistettäessä on nähtävissä tilanteita, joissa ketteryys on tarpeen.
Ja tietenkin: Koneessa on kehittyneet elektronisen sodankäynnin järjestelmät, vaikkei tätä nyt osata edes tarkasti ennustamaan.

Hintansa kaikella
Suunnittelu- ja tuotannonkehityksen arvoksi on arvioitu ainakin 20 miljardia dollaria, jota seuraa satojen miljardien arvoiset varsinaiset hävittäjäostot. Yhden NGAD-koneen hinnaksi on arvioitu satoja miljoonia dollareita, mahdollisesti 300 miljoonaa. Siipimieslennokeillakin on hintansa. Ja kaiken lisäksi näissä isoissa huipputekniikan projekteissa hinta tuppaa karkaamaan suunnitelluista budjeteista.
Kuinka muualla?
Euroopassa etenee kaksi kuudennen sukupolven hävittäjähanketta: FCAS ja GCAP. Ensinmainittu FCAS (Future Combat Air System) on Ranskan, Saksan ja Espanjan yhteishanke, GCAP (Global Combat Air Programme) taasen Iso-Britannian, Italian ja Japanin hanke.
Kiina ja Venäjä ovat molemmat ilmoittaneet kehittävänsä omia kuudennen sukupolven hävittäjiään, mutta ovat todennäköisesti kuitenkin takamatkalla USA:ta ja Eurooppaa. Kiinassa yleinen tekninen kehitys etenee voimakkaasti, mutta Venäjän osalta vaikeudet ovat ilmeiset.
Kuvat USAF ja Boeing. Kuvat ovat taiteilijan näkemyksiä koneesta, mutta etuprofiilikuva on julkistettu aivan hiljattain, joten se vastannee parhaiten konesuunnittelun nykytilaa.