Puolustusvoimien uusi lakisääteinen tehtävä Pohjois-Atlantin liiton yhteinen puolustus tarkoittaa Pohjois-Atlantin liiton yhteinen puolustus lisätään Puolustusvoimien lakisääteiseksi tehtäväksi.
Petteri Orpon hallitus antoi puolustusministeri Antti Häkkäsen esittelystä 20.2.2025 eduskunnalle esityksen puolustusvoimista annetun lain muuttamisesta. Puolustusvoimien uudeksi lakisääteiseksi tehtäväksi tulisi Pohjois-Atlantin liiton yhteinen puolustus.
”Esityksellä edistämme Naton yhteisen puolustuksen toimeenpanoa. Kirjaamme Pohjois-Atlantin liiton yhteisen puolustuksen Puolustusvoimien lakisääteiseksi tehtäväksi. Parannamme Puolustusvoimien kykyä ulkomaisen avun vastaanottamiseen ja sen harjoitteluun. Vahvistamme myös sotilaallista huoltovarmuutta edistämällä kansainvälisten joukkojen logistiikkaa”, puolustusministeri Antti Häkkänen sanoo.
”Viime päivien turvallisuuspoliittisesta kuohunnasta huolimatta Naton rooli Euroopan puolustuksen keskeisimpänä toimijana pysyy. Suomen osalta liittokunnan merkitys kasvaa entisestään”, puolustusministeri Antti Häkkänen jatkaa.
Puolustusministeriön johdolla tapahtuvaa Puolustusvoimien osallistumista Naton puolustussuunnittelun ja operatiivisen suunnittelun prosesseihin sekä sen edellyttämiin johtamisjärjestelyihin, harjoitteluun ja operatiivisiin toimintoihin. Naton operatiivisiin toimintoihin osallistuminen on osa liittolaisten normaalia ja säännönmukaista yhteisen pelotteen ja puolustuksen eteen tehtävää toimintaa.
Tavoitteena on parantaa Puolustusvoimien kykyä ulkomaisen avun vastaanottamiseen ja sen harjoitteluun osana Pohjois-Atlantin liiton yhteisen puolustuksen toimeenpanoa. Tähän liittyen mahdollistettaisiin kiinteistöjen tilapäinen käyttö myös puolustusyhteistyötä ja Pohjois-Atlantin liiton yhteistä puolustusta varten. Lisäksi mahdollistettaisiin vieraan valtion joukkojen ja niiden erityisen omaisuuden suojaaminen.
Kansainvälisten joukkojen logistiikkaa helpotettaisiin tekemällä tarvittavia muutoksia sotilasajoneuvolakiin ja tieliikennelakiin. Näin mahdollistetaan entistä sujuvampi kansainvälinen yhteistoiminta Suomessa.
Sotilastiedustelun kansainvälinen tietojenvaihto laajennettaisiin koskemaan myös suoraan Pohjois-Atlantin liittoa ja Euroopan unionia. Tämä merkitsisi sotilastiedustelun suorituskyvyn parantamista ja joustavampaa yhteistoimintaa kumppaneiden kesken.
Kuva Wikimedia Commons