Leopard 3 tulossa

Artikkelit
Jarmo Sinkkonen

Saksalaisten Leopard-taistelupanssarivaunujen historia on pitkä ja menestyksekäs. Tällä hetkellä uusin versio on Leopard 2A8. Leopard 2A8 perustuu nykyiseen Unkarille toimitettavaan Leopard 2A7HU -tuotantomalliin, mutta siinä on lisäparannuksia, kuten aiempaa parempi  tilannetietojärjestelmä sensorifuusiolla. Lisäksi merkittävä parannus on pst-ohjusten, singon ammuksien ja droonien torjuntaan soveltuva automaattinen omasuojajärjestelmä Trophy

Nyt on lähdetty kehittämään uutta taistelupanssarivaunua, joka vastaisi nykyajan ja tulevaisuuden taistelukentän tarpeisiin. Perusvaatimuksina ikiaikaiset tulivoima, suoja ja liikkuvuus, mutta nyt entistä kovemmilla vaatimuksilla.

Tuli, liike ja suoja

Määritettyjen vaatimusten mukaisesti uutta vaunua kutsutaan Leopard 3:ksi tai Leopard 2 AX:ksi. Vaunun pääaseeksi tullee Rheinmetallin 130 mm:n panssarivaunukanuuna, joka on jo olemassa. Rheinmetall on ilmoittanut, että uusi panssarivaunukanuuna tarjoaisi 50 prosentin lisäyksen verrattuna Leopard 2:n 120 mm nuoliammuksen kineettiseen energiaan, joka siis olisi huomattava parannus läpäisyyn. Uusi kanuuna ja sen raskaat ja nykyistä pitemmät ampumatarvikkeet vaativat jo automaattilatauksen.

Rheinmetallin 130 mm:n panssarivaunukanuuna. Huomaa 120 ja 130 mm:n ampumatarvikkeen suuri kokoero.

Liebherr on vastuussa uuden OLYMP-moottorin tutkimuksesta. Uudella moottorilla haetaan haluttua liikkuvuutta.  Liebherr on aiemmin kehittänyt ja valmistanut moottoreita Marder-rynnäkköpanssarivaunulle sekä sen seuraajalle Lynx KF41:lle.

Hensoldt ja KNDS Deutschland -yritykset tutkivat suojausta. Osana suojaa tullee olemaan Hensoldtin aktiivisen MUSS-omasuojajärjestelmän kehitteillä oleva versio.

Samanaikaisesti on tekeillä ranskalais-saksalainen Main Ground Combat Systemiin (MGCS) -projekti, jonka tavoitteena on uusi taistelupanssarivaunu sekä muita ajoneuvoja. MGCS-projektin aikataulu on sellainen, että Leopard 3 tulisi olemaan jonkinlainen välimalli.

Tässä vaiheessa Leopard 3:n lopulliset tekniset tiedot ovat vielä määrittämättä, ja niitä todennäköisesti tarkennetaan liikkuvuuden, tulivoiman ja suojan teknisen tutkimuksen valmistuttua. Saksan asevoimien hankintatoimisto arvioi työn valmistuvan vuoden 2026 loppuun mennessä.

KF51 Panther.

Rheinmetall julkisti myös oman seuraavan sukupolven panssarivaununsa, KF51 Pantherin, vuonna 2022. KF51:ssä on myös 130 mm:n pääase. Vaunuja on siis tarjolla, mutta katsotaan mikä on minkäkin projektin lopputulema.

Vuosikymmenten aikana moni maa on ratkaisevasti vähentänyt taistelupanssarivaunujen määrää tai luopunut niistä kokonaan. Panssarisodankäynti on nyt kokemassa jonkinlaista renesanssia, jota vauhditti suurelta osin Venäjän täysimittainen hyökkäys Ukrainaan.

 

Kuvat Rheinmetall ja KNDS