Reservin yläikärajaa nostetaan

Artikkelit
Jarmo Sinkkonen

Puolustusministeriö on käynnistänyt reservin yläikärajan nostamista koskevan hallituksen esityksen valmistelun. Tavoitteena on esityksen antaminen eduskunnalle kevään 2025 aikana.

Lainvalmisteluhanke perustuu Parlamentaarisen asevelvollisuuskomitean (2021) suositukseen tarkastella reservin yläikärajan nostamista. Suosituksen perusteella pääministeri Petteri Orpon hallitus kirjasi tavoitteen ohjelmaansa, jonka mukaisesti tullaan mahdollistamaan reserviläisten ja vakinaisesta palveluksesta eronneiden sotilaiden palveleminen Puolustusvoimien normaali- ja poikkeusolojen tehtävissä sen vuoden loppuun, jona hän täyttää 65 vuotta. Reservin yläikärajan nostolla pyritään turvaamaan ensisijaisesti tiettyjen avainreserviläisten käytettävyys maapuolustuksen tehtäviin.

”Suomalaisten korkea maanpuolustustahto näkyy kasvavana kiinnostuksena osallistua maanpuolustukseen myös 60 ikävuoden jälkeen. Ikärajan korotusta ovat toivoneet nimenomaan reserviläiset itse. Tätä muutosta voi viedä eteenpäin suurella ilolla”, puolustusministeri Antti Häkkänen sanoo.

Edellisen lisäksi puolustusministeriössä on käynnistetty muitakin hankkeita asevelvollisuuden kehittämiseksi. Tarkasteltavia kokonaisuuksia ovat esimerkiksi kutsuntajärjestelmän kehittäminen ja naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen osallistuvien määrän kasvattaminen. Edelleen, kotiseutuoikeuden omaavien ahvenanmaalaisten miesten vapaaehtoinen asepalvelus mahdollistetaan ja palveluksen oikeusvaikutuksista säädetään, sekä vapaaehtoista maanpuolustusta koskevan lainsäädännön kehittämistä jatketaan.

”Käynnissä on monipuolinen kokonaisuus asevelvollisuutta koskevia uudistuksia. Toteutamme hallitusohjelman linjauksia ja asevelvollisuuskomitean suosituksia. Mikä vielä tärkeämpää, vastaamme nykyisen turvallisuustilanteen vaatimuksiin”, sanoo puolustusministeri Häkkänen.

Kansainvälinen turvallisuustilanne ja sen takia tehdyt päätökset puolustusratkaisustamme edellyttävät asevelvollisuuden kehittämistä ja ajanmukaistamista. Käynnistetyillä lainsäädäntöhankkeilla täydennetään ja tehostetaan Puolustusvoimien poikkeusolojen suorituskykyä ja mahdollistetaan yhä useamman reserviläisen osallistuminen maanpuolustukseen.

 

Kuva Karjalan prikaati. Reserviläisiä esikuntatyöskentelyssä.