Suomalais-Hornetit Islantiin

Artikkelit
Jarmo Sinkkonen

Suomalaiset F/A-18 Hornet -hävittäjät valvovat ja turvaavat Islannin ilmatilaa ensimmäistä kertaa Naton jäsenenä helmikuussa 2025.

Naton yhteisen puolustuksen rauhan ajan tehtävät ovat osa liittokunnan perusajatusta, jonka mukaan kaikki liittolaiset valmistautuvat tukemaan toisiaan puolustuksen ja pelotteen ylläpitämisessä. Rauhan aikana Naton ilmapuolustusta toteutetaan Air Policing ja Air Shielding -tehtävillä. Air Policing -toiminnassa jäsenmaiden ilmavoimat huolehtivat liittokunnan ilmatilan valvonnasta ja turvaamisesta. Air Shielding -toiminta puolestaan käsittää hävittäjien ja ilmatorjuntayksiköiden tehostetun läsnäolon ja harjoittelun Naton itäisissä jäsenmaissa.

Islannilla ei ole omia ilmavoimia, joten muut Nato-maat tukevat Islantia ilmavalvonnan päivystystoiminnalla, jolla vastataan Islannin rauhan ajan valmiustarpeisiin. Suomi osallistuu Naton ilmavalvontatehtäviin Islannissa (NATO Icelandic Air Policing) ensimmäistä kertaa liittokunnan jäsenmaana alkuvuodesta 2025. Islantiin lähtevän suomalaisen osaston vahvuus on neljä F/A-18 Hornet -hävittäjää ja 50 sotilasta.

”Suomen osallistuminen Islannin ilmavalvontaan vahvistaa Naton läsnäoloa pohjoisessa ja on konkreettinen osoitus pohjoismaisesta yhteistyöstä sekä Suomen ilmavoimien kyvystä toteuttaa tehtäviä koko Naton alueella. Norjan ja Tanskan ilmavoimat ovat osallistuneet säännöllisesti Islannin ilmavalvontaan, joten kyseessä on luonteva tehtävä myös Suomelle. Pohjoisen alueen strategisen merkityksen huomiointi Natossa on Suomen tavoitteiden mukaista”, toteaa Ilmavoimien komentaja kenraalimajuri Timo Herranen.

”Ilmavoimien osalta tavoitteena on saada kokemusta operatiivisesta hävittäjäpäivystyksestä Islannissa osana Naton Air Policing -toimintaa sekä kehittää Ilmavoimien Nato-integraatiota ja kykyä lähettää hävittäjäosasto liittolaismaan tukikohtaan. Viime kesänä Ilmavoimat operoi Romaniassa Naton eteläisellä suunnalla. Nyt toimimme vuorostaan pohjoisessa ja osoitamme siten olevamme aktiivinen, vastuunsa kantava ja ammattitaitoinen liittolainen”, Herranen jatkaa.

 

Päivystystukikohtana Keflavík

Islannissa maanpuolustuksesta vastaa maan ulkoministeriön puolustusosasto. Islannin rannikkovartiosto ylläpitää Keflavíkin lentotukikohtaa ja pääjohtokeskusta sekä eri puolilla Islantia sijaitsevia tutka- ja viestiasemia.

Ilmavoimien kantahenkilökunnasta koostuva suomalainen hävittäjäosasto tukeutuu Keflavíkin lentotukikohtaan, joka sijaitsee noin 50 kilometrin päässä Islannin pääkaupungista Reykjavíkista. Lapin lennosto toteuttaa Suomen osallistumisen, mutta osastossa on mukana henkilöstöä myös muista Ilmavoimien joukko-osastoista. Keflavíkin lentotukikohta järjestää paikan päällä tarvittavan isäntämaatuen.

Osaston materiaalin ja henkilöstön kuljetukset sekä F/A-18 Hornet -hävittäjien siirtolennot Suomesta Islantiin toteutetaan tammikuun 2025 aikana. Naton ilmavoimajohtoportaan (Allied Air Command, AIRCOM) alainen Uedemin monikansallinen ilmaoperaatiokeskus (Combined Air Operations Center Uedem, CAOC Uedem) järjestää tammikuun lopussa sertifiointitapahtuman, jonka jälkeen suomalainen hävittäjäosasto aloittaa operatiivisen päivystystoiminnan Islannissa.

Suomalaiset hävittäjät päivystävät Islannissa kolmen viikon ajan helmikuussa 2025 tiiviissä yhteistyössä Keflavíkin pääjohtokeskuksen islantilaisen henkilöstön kanssa. Ilmavalvonnan päivystystoiminta toteutetaan aseistetuilla F/A-18 Hornet -hävittäjillä, jotka on varustettu ilmataisteluohjuksin, tykein ja omasuojajärjestelmin. Päivystyskoneet varustetaan Islannissa samalla tavalla kuin alueellisen koskemattomuuden valvonnan ja turvaamisen tehtävissä Suomessa. Hävittäjät ja henkilöstön pääjoukko palaavat Suomeen helmikuun lopussa, osaston materiaali maaliskuun kuluessa.

Osallistuminen Islannin ilmavalvontaan on kolmas kerta, kun Ilmavoimat lähettää hävittäjiä Nato-tehtäviin. Suomalaiset F/A-18 Hornet -hävittäjät olivat mukana turvaamassa Naton huippukokousta Liettuan Vilnassa jo heinäkuussa 2023. Ensimmäinen pitkäkestoinen Nato-tehtävä toteutettiin kesällä 2024, kun Ilmavoimat osallistui kahden kuukauden ajan Naton Air Policing ja Air Shielding -toimintaan Romaniassa.

 

Kuva Ilmavoimat