Täsmäkuulia Suomen tykistölle

Artikkelit
Jarmo Sinkkonen

Puolustusvoimat hankkii lentorataa korjaavia sytyttimiä Yhdysvalloista tykistön kranaatteihin. Sytyttimiä käytetään 155 mm sirpalekranaateissa pienentämään iskemähajontaa maalialueella. Kyseessä on M1156A1 Precision Guidance Kit (PGK) -tykistökranaatin sytytinyksikkö, joka muuttaa tavanomaisen ”tyhmän” kranaatin täsmäaseeksi.

PKG-sytyttimessä perinteisen sytyttimen lisäksi virtalähde, satelliittipaikannusjärjestelmä ja pienet ohjaussiivekkeet. Näin kranaatin lentäessä sen kärjessä olevilla ohjaussiivekkeillä voidaan korjata kranaatin lentorataa haluttuun maalipisteeseen. Sytytin tietää maalin koordinaattipisteet ja korjaa lentorataa oikeaksi. GPS-navigointiin perustuva sytytin on kehitetty erittäin hyvin häirintää sietäväksi.

30 kilometriin ammuttaessa tavanomaisilla kranaateilla hajontaa kuvaava CEP-arvo on karkeasti 250–300 metriä riippuen kranaattimallista ja valmistustarkkuudesta. PGK-sytyttimellä on vaatimus 30 metrin tarkkuudesta. CEP (lyhenne sanoista circular error probable) on luku, jolla mitataan ammuksen tai vastaavan osumistarkkuutta. CEP on sen ympyrän säde, jonka sisään puolet ammuksista osuu. Koeammunnoissa on päästy tuloksiin, joissa pääosa kranaateista on osunut 10 metrin tarkkuudella maalipisteeseen, joissain koeammunnoissa jopa viiden metrin tarkkuuteen.

Tykistöllä ammuttaessa tavanomaisia sirpalekranaatteja hajontakuvio on kuitenkin ovaalin muotoinen, pituushajonta on noin kolminkertainen hajontakuvion leveyteen nähden.

Suuri hajonta ei ole haitaksi tulitettaessa laajoja aluemaaleja, jossa on tiheässä paljon ”maalialkioita”, mutta pienempiä maaleja ja pistemaaleja ammuttaessa tuhoamistodennäköisyys kasvaa todella merkittävästi PGK-sytyttimellä. Samalla ampumatarvikekulutus putoaa huomattavan pieneksi.

Sytyttimien valmistaja Yhdysvalloissa on Northrop Grumman Innovation Systems. Sytytin painaa 1,4 kilogrammaa ja se sopii meillä käytössä olevien 155 mm:n sirpalekranaattien sytytintilaan.

Puolustusministeri Antti Häkkänen on hyväksynyt Puolustusvoimien esityksen hankinnasta. Hankinnan kokonaisarvo on noin 28 miljoonaa euroa. Tällä summalla saadaan noin 2000 sytytintä. Yhdysvallat on oikeuttanut Suomen hankkimaan kaikkiaan 5500 PGK-sytytintä, joten uusiin hankintoihin palattaneen tulevaisuudessa. Samoin kuin mainitsimme raskaan raketinheittimen rakettihankintoja käsittelevässä artikkelissamme, näitä tarvikkeita on edullista hankkia pienemmissä erissä pidemmällä aikavälillä, jolloin ne eivät kaikki vanhene yhtä aikaa. Sama periaate koskee myös esimerkiksi ilmavoimien hävittäjien aseistamista.

 

Kuvat valmistajan ja USA:n puolustusministeriön.