Kyberuhkiin varaudutaan

Artikkelit
Jarmo Sinkkonen

Puolustusvoimat osallistui Naton järjestämään Cyber Coalition 2024 -harjoitukseen (CC24) 29.11.–5.12. Kyseessä on Naton kyberharjoitusten lippulaiva ja yksi maailman suurimmista vuosittain järjestettävistä kyberharjoituksista. Harjoituksen johto- ja peliorganisaatio sijaitsi Tallinnassa, mutta suurin osa osallistuvista joukoista osallistui harjoitukseen etäyhteyksin omilta toimialueiltaan. Harjoituksessa oli mukana yli 1000 kyberpuolustajaa 27 Naton jäsenmaasta sekä kuudesta kumppanimaasta.

Kansainvälinen yhteistoiminta on osa kansallista kyberpuolustusta, sillä kyberuhkat ylittävät usein kansalliset rajat. Yhteistoimintaa tehdään ja harjoitellaan sekä Naton johdolla että suoraan valtioiden kesken. Cyber Coalition 2024 -harjoitus perustui haastaviin ja realistisiin skenaarioihin, jotka auttoivat osallistujia valmistautumaan oikean elämän kyberhaasteisiin. Harjoituksessa tehostettiin kykyä havaita, estää ja vastata erilaisiin kyberuhkiin.  Lisäksi harjoiteltiin yhteisen kybertilannekuvan muodostamista ja tiedonvaihtoa kybertoimintaympäristössä.

Cyber Coalition 2024 -harjoitukseen osallistuminen vahvisti Suomen ja Naton välistä kyberpuolustusyhteistyötä. Kyberpuolustus on osa liittokunnan yhteistä puolustusta, joka puolestaan on yksi Naton ydintehtävistä. Ajantasaisen tiedon jakaminen kyberuhista liittolaisten kesken auttaa tunnistamaan vastuussa olevat uhkatekijät ja reagoimaan niihin asianmukaisesti – tarvittaessa yhdessä.

Suomalaiset sotilas- ja siviilipuolustajat mukana

Suomesta harjoitukseen osallistui Puolustusvoimien, Puolustusministeriön sekä Liikenne- ja viestintäministeriön ja Sisäministeriön hallinnonalojen henkilöstöä. Suomen osallistumisen harjoitukseen johti Puolustusvoimat, ja Suomessa olevat harjoitusjoukot toimivat Puolustusvoimien johtamisjärjestelmäkeskuksen (PVJJK) johdolla.

Tasavallan presidentti Alexander Stubb ja Puolustusvoimain komentaja kenraali Janne Jaakkola tutustuivat Cyber Coalition 2024 -harjoitukseen ja tarkastivat Suomessa toimivat harjoitusjoukot 3.12. Jyväskylässä.

”CC24-harjoitus tarjoaa hyvän tilaisuuden harjoitella ja kehittää kansainvälistä ja kansallista tiedonvaihtoa sekä yhteistoimintaa kybertoimintaympäristöön liittyen. Lisäksi meidän tavoitteenamme oli kehittää sekä Puolustusvoimien että muiden viranomaisten yhteistä tilannekuvaa kyberasioissa. Kehitystä saatiin aikaiseksi, mutta jatkuvasti muuttuva kybertoimintaympäristö ja sen ilmiöt pitävät huolen siitä, että työtä on edessä myös jatkossakin”, toteaa Puolustusvoimien johtamisjärjestelmäkeskuksen kyberosaston päällikkö everstiluutnantti Tommi Laari.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Kyberturvallisuuskeskus osallistui Puolustusvoimien järjestämään Naton Cyber Coalition -harjoitukseen jo suunnitteluvaiheesta lähtien.

”Kun siviili- ja sotilasviranomaiset harjoittelevat yhdessä, mahdolliset haasteet tunnistetaan ja niihin pystytään reagoimaan yhteisesti ja nopeasti”, sanoo Kyberturvallisuuskeskuksen Poikkeamanhallintaosaston johtaja Samuli Bergström.

”Traficomilla on keskeinen rooli kriittisen infrastruktuurin turvaamisessa sekä vastuu kansallisen kybertilannekuvan ylläpitämisestä. Yhteiset kyberharjoitukset tarjoavat viranomaisille turvallisen alustan arvioida ja kehittää toimintatapoja haastavissa kriisi- ja häiriötilanteissa sekä niistä toipumisessa”, Bergström jatkaa.

 

Otsikkokuva tuotettu tekoälyllä