Ukraina tehostaa ohjustuotantoaan

Artikkelit
Jarmo Sinkkonen

Ukraina laajentaa risteilyohjusten tuotantoa ja lisää niiden kantamaa.

Ukraina on kiihdyttänyt R-360 Neptune -ohjusten tuotantoa ja aikoo lisätä sen kantamaa. Ohjus on alun perin suunniteltu meritorjuntaohjukseksi, mutta nyt sen kehitysversiolla voidaan ampua maamaaliin. Ukrainan puolustusministeri Rustem Umerov ilmoitti, että yhteensä 100 R-360-ohjusta on valmistettu jo vuonna 2024.

Umerov ilmoitti myös, että Ukraina kehittää myös uusia ohjusdrooneja, kuten tänä vuonna käyttöön tullut Palianytsia. Nimike on hieman erikoinen, kysessä on jonkinlainen risteilyohjus. Hybridinimitys voisi johtua siitä, ettei Palianytsialla ole mahdollisesti suunnistusarsenaalissaan muun muassa maastontunnistusseurantamenetelmää, joka on tyypillinen risteilyohjuksille.  Palianytsia-ohjusdrooni on artikkelin otsikkokuvassa.

Iso tuotantomäärä

Ukrainan presidentti Volodimir Zelensky on sanonut, että maan tavoitteena on tuottaa 30 000 pitkän kantaman droonia ja 3 000 risteilyohjusta vuonna 2025. Hän sanoi lokakuussa, että Yhdysvallat valmistelee 700-800 miljoonan dollarin arvoista avustuspakettia Ukrainan kotimaisen pitkän kantaman aseiden tuotannon tukemiseksi.

R-360 meritorjuntaohjuslavetti.

R-360 Neptune

Alun perin meritorjuntaohjukseksi suunniteltu R-360 Neptune on kehitetty myös ammuttavaksi kiinteitä maamaaleja vastaan. Uuden ohjusversion hyötykuorma oli suurempi, 350 kilogrammaa verrattuna edelliseen 150 kiloon. Kaksi R-360 meritorjuntaohjusta upotti Venäjän laivaston Mustanmeren laivaston lippulaivan Moskvan huhtikuussa 2022.

Myöhemmin Ukraina otti käyttöön muunneltua versiota ohjuksesta ja hyökkäsi tärkeitä kiinteitä kohteita vastaan, kuten esimerkiksi S-400-ilmatorjuntapattereita vastaan.

Meritorjunta- ja maamaleihin iskevän ohjuksen runkona on sama ohjus. Uusimmilla päivityksillä ohjuksen kantamaa on kyetty pidentämään 100 kilometrillä aina noin 400 kilometriin. tavoitteena on kuitenkin kunnianhimoinen kantama aina 1 000 kilometriin.

Ukrainalainen Luch Design Bureau kehitti ohjuksen Neuvostoliittolaisen Kh-35-ohjussuunnittelun pohjalta. Ukrainalainen Neptune on ollut käytössä vuodesta 2021.

 

Kuvat: Palianytsia viestipalvelu X, R-360 Creative Commons.