Hybridisodankäynti-teos ilmestynyt

Artikkelit
Jarmo Sinkkonen

Maanpuolustuskorkeakoulu tiedotti juuri julkaistusta, erittäin mielenkiintoisesta teoksesta, joka on luettavissa maksutta verkossa.

Sota ja sodankäynti ovat alati kehittyviä ja eräitä tutkituimpia ilmiöitä. Viime vuosikymmenen puhutuimpia sodankäynnin ilmiöitä on ollut hybridisodankäynti. Uusi Maanpuolustuskorkeakoulun Hybridisodankäynti-teos valaisee sitä, miten laaja-alainen vaikuttaminen ja hybridisodankäynnin ilmenemismuodot vaikuttavat sotataidon kehitykseen.

Tämän Hybridisodankäynti-teoksen päämääränä ei ole muodostaa yksiulotteista tai helppoa tulkintaa laaja-alaisesta vaikuttamisesta tai hybridisodankäynnistä. Sen sijaan tavoitteena on luoda eri näkökulmista lähestyvien artikkelien avulla monipolvinen- ja -puolinen näkökulma hybridisodankäyntiin ja kuvata sen ulottuvuuksia niin historiallisessa kontekstissa kuin nykyhetkessäkin.

Miten laaja-alainen vaikuttaminen ja hybridisodankäynnin ilmenemismuodot vaikuttavat sotataidon kehitykseen? Tähän kysymykseen ei ole yksiselitteistä vastausta, mutta kirjan asiantuntija-artikkelit antavat mahdollisuuden tarkastella asetelmaa useista erilaisista näkökulmista. Siten ne helpottavat sekä jäsentämään että lisäämään ymmärrystämme laaja-alaisesta vaikuttamisesta ja hybridisodankäynnistä osana nykyaikaista sotataitoa.

Hybridisodankäynti-teoksen on toimittanut professori, eversti (evp) Petteri Jouko ja sotilasprofessori, everstiluutnantti Marko Palokangas.

Teos ilmestyi marraskuun lopulla Maanpuolustuskorkeakoulun julkaisusarjassa 2: Tutkimusselosteita avoimesti verkossa Doria-julkaisuarkistossa sekä painettuna, rajoitettuna eränä Puolustusvoimien julkaisujen verkkokaupasta joulukuun 2024 aikana.

Tämä teksti perustuu Maanpuolustuskorkeakoulun julkaisua koskeneeseen tiedotteeseen.

Linkki:

Hybridisodankäynti_linkit.pdf