Puolustusministeri Antti Häkkänen on valtuuttanut Puolustusvoimat tilaamaan merimiinoja, tuki- ja testauslaitteita sekä näiden varaosia. Miinat toimittaa suomalainen Forcit Oy.
Merimiina on tärkeä strateginen kynnysasejärjestelmä, jolla kyetään sekä ennalta ehkäisemään vihollisen merelistä toimintaa – myös sukellusvenetoimintaa – että aiheuttamaan välittömästi huomattava uhka vihollisen aluksille.
Hankinta liittyy meripuolustuksen kehittämisohjelman merimiinoitushankkeeseen. Merimiinoitustoiminnalla muokataan merellistä taistelutilaa puolustajan kannalta suotuisaksi rajoittamalla merialueiden käyttöä tai estämällä liikkuminen tietyillä merialueilla. Merimiinoittamisella voidaan luoda myös syvyyttä puolustukselle.
Ministeri Häkkänen pitää erinomaisena, että näinkin merkittävä asejärjestelmä on kotimaisissa käsissä: ”Suomella on poikkeuksellisen hyvä kyky ja osaaminen merimiinoittamiseen. Kykyä ja osaamista on meillä Puolustusvoimissa ja tietysti myös kotimaisessa teollisuudessa. Viime vuosina on huomattu, että muuttuneessa turvallisuustilanteessa suomalaisella merimiinaosaamisella on kysyntää myös liittolaisten keskuudessa. Puolustushallinto tekee aktiivisesti työtä vientimahdollisuuksien avaamiseksi suomalaisille tuotteille myös tällä saralla.”
Vaikka puolustusministeriön tiedotteessa ei mainita miinatyyppiä, se on suurella todennäköisyydellä uusin herätemiinamme, malli PM16. Herätemiina on yleensä merenpohjaan laskettu niin sanottu pohjamiina, joka laukeaa aluksen aiheuttamasta herätteestä tai herätteiden yhdistelmästä, yleisimmin ääni- paine- tai magneettiheräte.
Forcit Oy:n kehittämä räjähdysaine on hyvin epäherkkää ja näin käsittelyturvallista. Räjähdysaine on kuitenkin hyvin voimakasta. Miinan räjähdelataus vastaa 1000 kg:tä TNT:tä, trotyyliä.
Aluksen ääniherätteellä tarkoitetaan aluksen aiheuttamaa melua, potkuriääniä sekä koneiden ja niiden akselien melua, joka etenee vedessä. Paineheräte syntyy, kun alus syrjäyttää liikkuessaan tietyn määrän vettä. Alus aiheuttaa liikkuessaan muutoksen paikalliseen magneettikenttään, jolloin syntyy magneettinen heräte.
Herätemiinan teho perustuu miinanräjähdyksen aiheuttamaan paineiskuun, joka murtaa aluksen rungon ja vaurioittaa aluksen laitteistoja kuten koneita, potkuriakseleita sekä ohjaus- ja sähköjärjestelmiä.
Otsikkokuvassa PM16-merimiina. Kuva Puolustusvoimat.