Ukrainan lentävä lohikäärme

Artikkelit
Jarmo Sinkkonen

Ukraina on ottanut käyttöön palavaa metallia pudottavia drooneja taistelussa Venäjän joukkoja vastaan. Ukrainassa noita laitteita kutsutaan lohikäärmedrooneiksi. Kesän aikana on siis tullut esille runsaasti tietoa uudenlaisesta drooniaseesta, joka on tehokas polttoase. Drooni, FPV, suihkuaa tulta ja isoja kipinöitä kuin ilotulitus.

Drooni pudottaa polttoaseena termiittiä, joka on alumiinin ja rautaoksidin (=ruoste!) yhdistelmä. Tämä sekoitus palaa erittäin kiivaasti korkeassa lämpötilassa, yli 2200 Celsius-asteessa. Vertailun vuoksi oranssin värinen nuotioliekki palaa noin 1100-1200 asteisena. Kuumuus on siis karkeasti kaksinkertainen. Termiitti ei tarvitse ulkoista happea ja palaa myös veden alla. Erään asiantuntijalähteen mukaan Ukrainan kapasiteetti tuottaa termiittiä on rajallinen eikä siitä voi siksi tulla valtavirran asetta.  

Termiitillä voidaan surmata tai vammauttaa vihollisen sotilaita. Termiitti myös polttaa suurimman osan metalleista ja siten termiitti vaurioittaa ja tuhoaa tehokkaasti kalustoa. Palava, kuuma seos sytyttää maastopaloja, jolloin vihollisen joukkojen suojana oleva puusto ja kasvillisuus palaa pois paljastaen joukkojen asemat.

Termiittiä levitetään kipinäsuihkun tavoin alueellisesti tai sitten yksittäisenä polttoampumatarvikkeina. Termiittipommit tulee pudottaa varsin matalalta, mieluiten noin 30 metrin korkeudelta. Joissakin pommeissa on magneettikiinnitys, jolloin termiittopanos tarttuu ajoneuvon kanteen tai muuhun metalliseen kalustoon varmistaen vaurion.

Termiitti-doonien päävaikutus on pelon lietsominen hyökättäessä venäläistä jalkaväkeä ja sen tukikohtia vastaan. Kansainvälinen oikeus ei ole kieltänyt termiitiin käyttöä sodassa, mutta sen käyttö on kielletty siviilikohteita vastaan. Termiitti voi aiheuttaa ihmisille erittäin tuskallisen kuoleman tai erittäin vakavia palovammoja, sen polttaessa itsensä varsin nopeasti kudoksien sisään.

Ukrainan armeijan mukaan ”lohikäärmedrooneilla” pystytään polttamaan venäläisten asemia tarkemmin kuin millään muulla aseella. Varmasti totta, koska lennokkia voi lennättää hyvin tarkasti maalialueen päällä, eikä esimerkiksi tykistön käyttöön liittyvää hajontaa ole.

Venäjä on käyttänyt Ukrainassa polttotaistelukärjillä varustettuja pommeja ja raketteja, joissa käytetään termiittiä ja sen sovelluksia. Näiden taistelukärjet, pollttoaseen hyötykuorma, on ollut huomattavasti suurempi kuin nyt Ukrainan käyttämien pienehköjen droonien.

Termiitti kehitettiin Saksassa vuonna 1890 ja sitä käytettiin alun perin rautateiden hitsauksessa. Saksa pudotti termiittiä ensimmäisessä maailmansodassa Britannian joukkojen päälle ilmalaivoista. Termiittiä käytettiin myös toisessa maailmansodassa.

 

Kuvat X-viestipalvelu, Khorne Group