Ruotsi on ilmoittanut valmiudestaan kehysvaltiorooliin Suomeen perustettavassa Naton eteentyönnetyssä läsnäolossa.
Suomen ja Ruotsin hallitukset ovat kokoontuneet Tukholmassa tänään 16.9.2024. Tapaamisen tarkoituksena on ollut tiivistää entisestään maiden välistä yhteistyötä.
Kokouksen yhteydessä puolustusministeri Antti Häkkänen on tavannut kahdenvälisesti Ruotsin puolustusministeri Pål Jonsonin. Ministerit ovat keskustelleet puolustusmateriaaliyhteistyöstä sekä Naton eteentyönnetyn maavoimaläsnäolon perustamisesta Suomeen, jolle saatiin Naton tuki kesäkuun puolustusministerikokouksessa. Kyseisen maavoimaläsnäolon toteutus edellyttää niin kutsuttua kehysvaltiota, jolla on tärkeä rooli läsnäolon toimeenpanossa.
“Olemme käyneet keväästä lähtien keskusteluja puolustushallintojen välillä Ruotsin mahdollisesta roolista Naton eteentyönnetyssä maavoimaläsnäolossa Suomessa. Tänään voin ilokseni todeta, että Ruotsi on kertonut valmiudestaan kehysvaltiorooliin”, kertoo puolustusministeri Häkkänen.
Ruotsin hallitus ei ole vielä tehnyt virallista päätöstä asiaan liittyen.
“Suomi ja Ruotsi ovat jo pidemmän aikaa tehneet tiivistä kahdenvälistä puolustusyhteistyötä ja tämä on merkittävä uusi askel maidemme puolustussuhteiden historiassa. Suomi ja Ruotsi ovat nyt liittolaisia. Teemme yhdessä Natosta vahvemman ja osallistumme voimakkaalla panoksella yhteisen pelotteen ja puolustuksen kehittämiseen. Käymme myös keskusteluita muiden potentiaalisten osallistujavaltioiden kanssa”, jatkaa ministeri Häkkänen.
Hallitus päätti budjettiriihessään 3. syyskuuta 2024 yhteensä 67 miljoonan euron lisämäärärahasta Nato-jäsenyyden tarpeisiin.
“Päättäväisen vaikuttamistyön tuloksena olemme saaneet Nato-tavoitteillemme liittolaisten tuen. Eteentyönnetty läsnäolo Suomessa yhdessä vahvojen kansallisten suorituskykyjemme kanssa muodostavat vahvan pelotteen ja puolustuksen kokonaisuuden”, Häkkänen sanoo.
Hallitusten yhteiskokouksessa ministerit keskustelivat laaja-alaisesti maiden välisestä yhteistyöstä. Kokouksen päätteeksi maat antavat julkilausuman siitä, miten yhteistyötä kehitetään entisestään.
Edellisen kerran maiden hallitusten välinen yhteiskokous järjestettiin Hämeenlinnassa toukokuussa 2009 pääministeri Matti Vanhasen hallituskaudella.
Otsikkokuvana kuvituskuva, Wikipedia Commons