Ukrainalle kotikutoinen ”ATACMS”?

Artikkelit
Jarmo Sinkkonen

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ilmoitti ihan äskettäin, että Ukraina on toteuttanut ensimmäisen onnistuneen kotimaisen ballistisen ohjuksen kokeen. Zelenskyi totesi tämän juhlavasti maan itsenäisyyspäivän lehdistötilaisuudessa maan pääkaupungissa Kiovassa. Mediassa alkoikin heti arvailu mistä on kyse, sillä virallista tietoa ohjuksesta ei annettu.

Zelenskyin sanoin ja salaisuuden verhon jättäen: “Ukrainan ensimmäisestä ballistisesta ohjuksesta on tehty onnistunut testi. Onnittelen puolustusteollisuuttamme tästä. En voi kertoa enempää yksityiskohtia tästä ohjuksesta.”

Ukrainalla on ollut käynnissä ohjuskehitys määrätietoisesti jo vuodesta 2014, Krimin valtauksesta lähtien. Ukrainalla tiedetään olevan ainakin yksi lyhyen kantaman ballistinen ohjus, Hrim-2, kehitystyön alla. Ballistinen ohjus toisi Ukrainalle kaivattua kaukovaikuttamiskykyä rajallisten ja rajoitettujen länsijärjestelmien täydennykseksi. Omaa ohjusta ei myöskään koske käyttörajoitukset, joita monille länsiaseille on asetettu.

Asemessuilla esitelty Grom-ohjus. Muoto kuin venäläisten Iskanderilla.

Mediakeskustelut ovat jo kääntyneet viittaamaan Hrim-2 -ohjukseen (”Ukkonen-2”). (myös Grim-2 ja joka käännetään englanniksi Thunder-2:ksi). Kehitystyöhön liittyvä rakettimoottoritesti toteutettiin ensimmäistä kertaa 2018. Samana vuonna Ukraina esitteli järeän, viisiakselisen maastokuorma-auton pohjalle rakennettua laukaisuajoneuvoa, johon saadaan kaksi ohjusta. Tuolloin kyse on voinut olla myös vain mallista. Tiedossa ei ole, kuinka valmis ohjusajoneuvo on tuolloin ollut.

Hrim-2:n ulkonäkö muotoilun puolesta on hyvin samanlainen kuin venäläinen Iskander M -ohjus siltä osin kuin Ukraina on puolustusalan messuilla omaa ohjusteollisuuttaan mallikappaleen voimin mainostanut. Hrim-2:n kantamaksi on arvioitu 300 – 500 kilometriä.

On edelleen spekuloitu, että Ukraina olisi käyttää joitakin näistä ohjuksista hyökkäyksessä Venäjän Sakin lentotukikohtaan vuonna 2022. On edelleen epäselvää, oliko kyseessä Hrim-2:n kehitysversio vai joku muu asejärjestelmä.

Viime vuonna Ukrainan silloinen puolustusministeri Oleksii Reznikov sanoi, että maassa on kehitteillä uusi pitkän kantaman ohjus, jonka kantama voi olla jopa 1 000 kilometriä, mutta ei täsmentänyt lausuntoaan. Olisiko kyse siis näinkin hyvän kantaman omaavasta Hrim-ohjuksen jatkokehitelmästä?

Vastikään Zelenskyi sanoi, että Ukrainan joukot olivat alkaneet käyttää uutta pidemmän kantaman Palianytsia-ohjusdroonia, mutta siitä tässä ei ilmeisesti ole kyse.

Maasta laukaistavat pitkän kantaman asejärjestelmät ovat tärkeitä Ukrainalle, koska nykyinen uhkaympäristö vaikeuttaa merkittävästi tai jopa estää ilmaiskujen suorittamisen vähäisellä ja arvokkaalla lentokonekalustolla.

Suomen Sotilas seuraa tiiviisti, mikä on tämä uusi ballistinen ohjus. Ukraina on saattanut testata ja kuinka lähellä se on todellisuudessa toiminnassa. Rajoituksista riippumatonta ja omassa tuotannossa olevaa asetta Ukraina kaipaa kipeästi.

 

Kuvat X-viestintäpalvelu