Tšekki saa uusimmat CV90:t

Artikkelit
Jarmo Sinkkonen

Tšekki hankkii sen 7. mekanisoidulle prikaatille yhteensä 246 CV-ajoneuvoa seitsemänä eri versiona. Kalusto on uusinta uutta, siis huippumodernia sekä erittäin vahvasti ja monipuolisesti varusteltuja.

Vaunuversiot ja niiden kappalemäärät ovat seuraavat:

  • Rynnäkköpanssarivaunu 141
  • Komentovaunu 31
  • Tiedusteluvaunu 18
  • Pioneerivaunu 13
  • Tulenjohtovaunu 12
  • Hinauspanssarivaunu 15
  • Ambulanssiversio 16

Tšekkien rynnäkköpanssarivaunuversio on nimeltään CV9030CZ, joka on CV90:n uusin Mark IV -versio. Uudessa ”Ceevee mark nelosessa” on parannettu lähes kaikkea mitä taistelussa rynnäkköpanssarivaunulta edellytetään. Peruspilarit vanhempaan CV-kalustoon ovat parempi tulivoima, parempi liikkuvuus ja parempi suoja. Samoin vaunun henkilöstön käyttäjäergonomia ja tilannetietoisuus ovat paremmalla tasolla. Uuden vaunun taisteluteho on siis huippuluokkaa ja vastaa vielä pitkään nykyisen ja tulevaisuuden taistelukentän vaatimuksiin.

Rynnäkkövaunun tornissa pääaseena on 30 mm:n automaattikanuuna ja 7,62×51 NATO kaliperin konekivääri. Tornin oikealle puolelle on koteloitu panssarintorjuntaohjukset. Ammuntatilanteessa ohjusten laukaisuputket nostetaan näkyviin ammuntaa varten. Muutoin ohjukset ovat suojassa kotelossaan. Tsekkivaunuihin on valittu israelilainen Rafaelin Spike LR2 (Long Range) -ohjus, jonka tehokas ampumaetäisyys on reilu viisi kilometriä.

Ohjuksen, singon kranaatin tai räjähdelennokin lähestyessä vaunua sen aktiivinen israelilaisvalmisteinen Iron Fist -torjuntajärjestelmä räjäyttää uhkaavan ammuksen. Se on aktiivinen vasta-ammusjärjestelmä, jonka neljään suuntaan osoittavat tutka-antennit ja muut sensorit eri puolilla tornia havaitsevat vaaran. Järjestelmä laskee uhkaavan projektiilin paikan sen ollessa lähellä vaunua ja ampuu siipivakautetun vasta-ammuksen lentoreitille kahdesta tornin katolla olevasta kääntyvästä, kaksiputkisesta laukaisulaitteesta. Vasta-ammuksen vaikutus perustuu räjähdyspaineeseen, jotta mahdollisesti lähellä olevalle jalkaväelle ei aiheudu vaaraa kuin aivan räjähdyspisteen läheisyydessä.

Kuvassa taka-alalla näkyy pst-ohjukset, EOPS-torni ja etualalla Iron Fist -heitin.

Vaunujen varustelussa on huomioitu Ukrainan sodan kokemuksia muun muassa droonien ja räjähdelennokkien torjunnan osalta. Iron Fist:n lisäksi droonitaorjuntaan vaunussa on elektronien häirintälähetin ja pääaseella kyetään torjumaan osa lennokeista.

Lisäksi vaunun tornissa on laser-varoittimet sekä suojasavuheittimet. Suojasavuheittimet tarjoavat pikatilanteessa savuverhon, joka moderneilla heitteillä estää myös vaunun seuraamisen lämpökameratähtäimellä.

Torniin on asennettu teleskooppimaston päähän sijoitettu elektro-optinen periskooppitähtäin ja tähystin (EOPS). Sensorit ja muu laitteisto tähystimessä on tšekkiläistä puolustarviketuotantoa. Masto nousee maksimissaan noin 80 cm:n korkeuteen vaunun kannesta ja johtuen paksusta tynnyrimäisestä rakenteestaan, tähystintä voidaan pitää ylhäällä tarvittaessa myös liikkeen aikana. Tämä periskooppitähtäin parantaa vaunun havaitsemiskykyä ja sillä voidaan myös tähystää ja tarkastaa vaunun lähikatveita, jotka muutoin jäisivät piiloon miehistön havaintokentästä.

Tšekkiläinen puolustusteollisuus osallistuu vaunun valmistukseen ja kokoamiseen varsin mittavasti, joidenkin tietojen mukaan jopa noin 40%:sesti.

Huolto- ja korjausajoneuvo Tatra-pohjalla.

Kokonaisuutta tukemaan hankitaan myös Tatra 815-7 8×8 maastokuorma-autojen pohjalle toteutettuja korjaamoajoneuvoja.

Hankinnan hinta on pyöreästi kaksi miljardia euroa. Panssariajoneuvot toimitetaan vuosina 2026-2030.

 

Kuvat viestintäpalvelu X ja kirjoittajan.